Savjeti stručnjaka

Muče te akne nakon vježbanja? Znamo kako ih spriječiti

Znoj koji blokira pore te prljavština i ulja koja potiču rast bakterija uzrokuju akne nakon vježbanja, a mi znamo što učiniti kako bi ih spriječila

akne-vjezbanje.jpg
Foto: Unsplash

Svi znamo da je vježbanje odlično za sve nas, uključujući i našu kožu, jer povećani protok krvi donosi hranjive sastojke u naš najveći organ, a to je upravo koža. Međutim, akne koje nastaju kao posljedica vježbanja stvarni su problem za mnoge ljude, a to je zato što pojačano znojenje i nečistoća blokiraju pore, što može dovesti do reakcije kože u obliku neželjenih akni.

Image
Što uzrokuje akne?

Osam svakodnevnih navika koje mogu uzrokovati akne

Izbijanje akni uzrokuje znoj koji blokira pore te prljavština i ulja koja potiču rast bakterija. Određene bakterije nazvane propionibacterium acnes razmnožavaju se u začepljenim porama i uzrokuju imunološki odgovor koji dovodi do prištića. Bilo gdje da se znojimo tijekom vježbanja područje je koje može razviti prištiće, poput lica, ispod grudnjaka ili donjeg dijela leđa.

Image
Foto: Unsplash

Ali nemoj dopustiti da te akne uzrokovane vježbanjem udalje od vježbanja i njegovih beskrajnih blagodati - jednostavnim razumijevanjem najčešćih uzroka akni povezanih s vježbanjem i načina kako ih izbjeći, možeš uživati u vježbanju bez akni. Zato smo saznale što o tome kažu stručnjaci - dermatolozi Jeannette Graf i Dhaval Bhanusali podijelili su svoje savjete za Byrdie.

Ukloni šminku i vježbaj s čistim licem

Pranjem lica prije treninga možeš se riješiti bakterija i prljavštine koja je već na tvojoj koži jer, budući da vježbanje otvara pore, ta bi prljavština lakše mogla ući u njih. Uklanjanje šminke je također važno jer šminka, pa čak i kreme za lice ili krema za sunčanje, mogu blokirati pore, povećavajući rast bakterija.

Image
Foto: Unsplash

"Kombinacija šminke i znoja začepit će pore i potencijalno može prouzročiti izbijanje akni", kaže dr. Graf i dodaje da, kako bi smanjila količinu znoja i bakterija koje se nađu na tvojoj koži, razmisli o nošenju čiste, prozračne trake za glavu. To je posebno važno ako nosiš proizvode za kosu koji iritiraju kožu kad kapnu na lice tijekom znojenja.

Očisti lice nakon vježbanja

Pranje lica neposredno nakon treninga neophodno je, smatra dr. Bhanusali i preporučuje da koristiš proizvod sa salicilnom kiselinom za čišćenje pora od znoja i ulja. Također, pripazi da nakon čišćenja lica lagano osušiš lice čistim i mekim ručnikom.

Image
Foto: Unsplash

Uvijek koristi čisti ručnik

Ručnici su izvrsni za vježbanje zbog odlične moći upijanja znoja, ali to znači da su i profesionalci u upijanju bakterija, ulja i prljavštine. Izvrsno je obrisati znoj tijekom treninga, ali samo pripazi da za svaki novi trening koristiš čisti ručnik.

Image
Foto: Unsplash

Otuširaj se odmah nakon vježbanja

Tuširanje odmah nakon treninga može spriječiti da bakterije i gljivice koje uzrokuju izbijanje akni sjede na tvojoj koži i razmnožavaju se. "Uobičajeno je vidjeti gljivični folikulitis koji može izgledati poput akni. To je uobičajeno kod naših pacijenata koji hodaju na satove vježbanja, a nakon toga se ne tuširaju", kaže Bhanusali. Nakon treninga važno je očistiti znoj i bakterije, što u konačnici sprječava začepljenje pora, a ako nemaš vremena za potpuno tuširanje, operi lice ili upotrijebi kapu za tuširanje i isperi tijelo.

Image
Foto: Unsplash

Očisti opremu za vježbanje

Zajednička oprema ili čak tvoja vlastita oprema koja se koristi bez da ju očistiš može sadržavati bakterije koje dovode do izbijanja akni. Čišćenje opreme prije uporabe, osobito ako je zajednička, izvrstan je način za sprečavanje izloženosti bakterijama.

"Uvijek obriši svoju opremu za vježbanje bilo da se radi o kućnoj teretani ili javnoj teretani. Dezinficiranje i čišćenje opreme prije uporabe pomoći će ukloniti bakterije i prljavštinu koja bi potencijalno mogla pronaći put do tvoje kože, što bi rezultiralo izbijanjem akni", kaže Graf.

Image
Foto: Unsplash

Obriši utege, strojeve i ručke opreme prije uporabe, kao i nakon nje. Za vlastite komade, poput joga prostirki, traka za vježbanje, pilates lopti ili bilo kojeg drugog alata, poprskaj ih sredstvom za čišćenje nakon svake uporabe i ostavi ih da se osuše na zraku, ako je moguće.

Uvijek imaj čistu odjeću

Bhanusali preporučuje pranje odjeće za vježbanje nakon svakog treninga. Znojna odjeća može sadržavati bakterije i gljivice koje dovode do izbijanja akni, a ne smiješ zaboraviti ni na kape, trake za glavu, kacige ili bilo koju drugu opremu koju nosiš dok vježbaš.

Image
Foto: Unsplash

Odaberi odgovarajuću odjeću

Odabir prozračne i prikladne odjeće može u velikoj mjeri spriječiti i izbijanje akni. Ako se znoj zarobi ispod neprozračnih tkanina, to može dovesti do akni. Isto tako, ako je odjeća uska i trlja kožu, može gurnuti bakterije i prljavštinu dublje u kožu i iritirati je do te mjere da reagira prištićima i kvržicama.

Image
Foto: Unsplash

Najbolje su tkanine one poput vune, poliestera, najlona, polipropilena i bambusa, a tkanine koje treba izbjegavati uključuju pamuk ili bilo što na bazi gume ili plastike. Pamuk se visoko apsorbira i nije otporan na znoj, dok gumeni i plastični materijali ne omogućuju pravilan protok zraka.