Za lijepu kožu

Pet jednostavnih rješenja za dosadne akne i prištiće na stražnjici

Olakotna je okolnost što prištiće i akne na stražnjici lako možeš sakriti, no to ne znači da im je tamo mjesto. Riješ ih se dok ti ne ostave ožiljke

alexander-schimmeck-yNoIyGyGcG0-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Iako je prištiće na stražnjici lakše sakriti, nego na ostalim mjestima na tijelu, ne znači da nisu iritantni, a i u biti, nalaze se na vrlo nezgodnom mjestu s obzirom da na stražnjici sjediš.

"Prištići i akne na stražnjici mogu biti uzrokovani istim uzročnicima koji uzrokuju prištiće na licu, što je posljedica začepljenih pora i nakupljanja ulja, bakterija, mrtvih stanica kože i upalnih procesa", objašnjava dermatologinja Marisa Garshick za portal Pure Wow. "Kod nekih pojedinaca prištići i akne na stražnjici mogu biti i hormonalni", dodaje.

Image
Foto: Pexels

Postoje i životne navike koje im pridonose. "Na primjer, ako vježbate i znoj se predugo zadržava na koži, to može pridonijeti začepljenju pora. Trenje i pritisak zbog uske odjeće i dugotrajnog sjedenja također mogu pridonijeti izbijanju akni i prištića na ovom području", dodaje dermatologinja Lauren Penzi.

Na sreću, proces uklanjanja prištića sa stražnjice je vrlo jednostavan. Riješi ih se u nekoliko koraka uz par savjeta koje su otkrile ove dermatologinje.

Gel za tuširanje

Što se tiče higijenske rutine, dr. Garshick preporučuje korištenje proizvoda sa sastojcima poput benzoil peroksida ili salicilne kiseline kako bi spriječila pojavu budućih akni i prištića te začepljenih pora. "Najbolje je koristiti redovito proizvode na bazi benzoil peroksida ili salicilne kiseline, a ako imaš aktivne prištiće, pomoći će i proizvodi koji se ne ispiru, a koje će ti propisati dermatolog za smanjenje upale, bakterija ili začepljenih pora", objašnjava dr. Garshick.

U nekim slučajevima, akne na stražnjici mogu se preklapati s drugim stanjem poznatim kao keratisis pilaris ili pureća koža, u kojem je koža gruba, no bez pravih prištića. U tom slučaju može ti pomoći proizvod za piling koji sadrži mliječnu ili glikolnu kiselinu.

Image
Foto: Pexels

Onima s osjetljivom kožom, dr. Penzi savjetuje da budu pažljivi s primjenom benzoil peroksida jer je riječ o sredstvu koje jako isušuje kožu te bi ga trebali koristiti u manjim količinama, odnosno birati proizvode s manjim udjelom ove tvari. Također, benzoil peroksid izbjeljuje kožu, a i odjeću. S obzirom da govorimo o prištićima i aknama na stražnjci, kada ih tretiraš ovim sredstvom, nosi staru odjeću za koju ti nije žao da dobije svijetle mrlje te maži samo mjesta na koži na kojima su prištići i akne.

Image

Odjeća

Kako bi smanjila pojavu prištića i akni na stražnjici nosi pamučno, prozračno rublje, ali i ostalu odjeću od materijala koji dišu. Naravno, vodi računa o tome da su rublje i odjeća koje oblačiš na sebe, čisti.

Image
Foto: Pexels

Piling

Nemoj zaboraviti na moć dobrog pilinga i kad su u pitanju prištići i akne na stražnijici. Dva puta tjedno pomiješaj jednu žlicu meda i jednu žlicu šećera pa zatim kružnim pokretima ruke masiraj stražnjicu ovim domaćim pilingom.

Image
Foto: Pexels

Topli ručnik

Osim pilinga, začepljene pore možeš otvoriti i pomoću ručnika namočenog u toploj vodi jer vlaga i toplina otvaraju pore zbog kojih nastaju prištići. Nakon tuširanja, ručnik jednostavno namoči pod što toplijom vodom, a zati sjedni na njega oko 10-15 minuta. Čim se ručnik ohladi, ponovi proces.

Image
Foto: Pexels

Prste k sebi

Jako dobro znaš da je strogo zabranjeno dirati, a gdje li tek istiskivati prištiće, osobito one na stražnjici szbog potencijalnog rizika od infekcije. Situaciju dodatno čini gorom činjenica da na stražnjici sjediš, a to povećava rizik od ulaska bakterija kroz oštećenu kožu u tijelo. Stoga, prištiće nikako ne diraj jer time samo možeš pogoršati stvar.

Image
Foto: Pexels