Zaštiti svoju kožu

Mnogi u njih vjeruju: Najčešći mitovi o kremama za sunčanje

Želiš li imati zdravu i njegovanu kožu te spriječiti prijevremeno starenje, nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom je korak kojeg ne bi trebala preskakakti

pexels-kampus-production-8623382.jpg
Foto: Pexels

Svi već znamo koliko je zaštita od sunca važna, osobito sad tijekom ljetnih dana kada puno vremena provodimo na otvorenom. Sunce je jako i može biti štetno za kožu ako se od njega ne zaštitimo na adekvatan način.

Image
Za mladoliku kožu

Znaš li kako pravilno koristiti kremu za sunčanje za maksimalnu zaštitu?

Iako mislimo da znamo sve o kremama za sunčanje i zaštitnom faktoru, ipak su i dalje uvelike prisutni brojni mitovi vezani uz tu tematiku. Među najvećim mitovima je zasigurno onaj kako zaštita od sunca nije potrebna zimi niti kada je oblačno.

Kako god bilo, želimo li imati lijepu i zdravu kožu te izbjeći prijevremeno starenje, o njoj se moramo brinuti, a to uključuje i nanošenje krema sa zaštitnim faktorom – ne samo ljeti, već kroz cijelu godinu. Kreme sa zaštitnim faktorom štite nas od UVA i UVB zraka koje su štetne te mogu povećati rizik od nastanka raka kože.

Nažalost, kada se govori o zaštiti od sunca, mnogo je netočnih i pogrešnih informacija.  Provodiš li puno vremena vani ili pak planiraš uskoro ići na more, pročitaj koji su to najveći mitovi o kremama za sunčanje.  

Mit 1: Kreme za sunčanje uzrokuju rak

Pogrešno. Ne postoje medicinski dokazi koji bi potvrdili da kreme za zaštitu od sunca mogu uzrokovati rak. No puno je dokaza koji pokazuju da su UV zrake od sunca štetne, baš kao i pretjerano korištenje solarija. Neki smatraju da kemikalije koje se nalaze u kremama za sunčanje mogu biti štetne, no mogu se koristiti i prirodniji proizvodi poput mineralnih krema za sunčanje koje ne sadrže te sastojke. Mineralne kreme sadrže cinkov ili titanijev oksid koji se ne mogu apsorbirati u kožu, no njihova je mana što 'stoje' na kože te često ostavljaju bijeli trag.

Image
Foto: Pexels

Mit 2: Moja koža je tamna, ne treba mi krema sa zaštitnim faktorom

Neki misle da im zaštita od sunca nije potrebna, ukoliko im je koža prirodno tamna, no to je netočno. Naime, sunce može oštetiti svaku kožu, bez obzira na to je li put svijetla ili tamna. Kako objašnjavaju dermatolozi, na tamnoj koži je teže vidjeti oštećenja od sunca, no to ne znači da ono nije oštetilo kožu. Stanice kože odgovaraju na UV zrake otpuštanjem pigmenta, koji se na koži manifestira u vidu crvenila odnosno opeklina od sunca koje je na tamnoj koži teško primijetiti. Bez obzira na boju kože, uvijek je važno nanijeti kremu za sunčanje barem 30 minuta prije izlaganja suncu.

Image
Foto: Pexels

Mit 3: Moja krema za sunčanje je vodootporna pa je ne trebam ponovno nanositi nakon kupanja

Dermatolozi ističu da ne postoje vodootporne kreme za sunčanje jer bi to značilo da ih ne možemo uopće isprati s kože, a to je besmisleno. Na kremama sa zaštitnim faktorom često je navedeno da nisu osjetljive na vodu, no to ne znači da su vodootporne. Ako si se kupala ili oznojila, najbolje je da ponovno naneseš kremu za sunčanje kako bi se zaštitila od štetnog djelovanja sunčevih zraka.

Image
Foto: Pexels

Mit 4: Moja krema za sunčanje ima visok zaštitni faktor pa me štiti dulje

Bez obzira na to koji SPF ima tvoja krema za sunčanje, ona će te štititi od sunca samo oko dva sata. Dermatolozi uvijek savjetuju korištenje krema koje imaju zaštitni faktor 30 ili viši od toga, a potrebno ih je nanositi svaka dva sata ili češće ako se puno kupaš.

Image
Foto: Pexels

Mit 5: Moj puder ima SPF, to znači da mi nije potrebna i krema sa zaštitnim faktorom

Iako tvoj tekući puder ili BB krema možda ima zaštitni faktor, velika je vjerojatnost da nanesena količina tog proizvoda nije dovoljna kako bi te zaštitila od sunca. Osim toga, sigurno nisi koristila make-up na svim područjima kože koja su izložena suncu. Kad je riječ o dnevnim kremama za lice sa SPF-om, one jesu bolja zaštita od šminke, no unatoč tome se preporuča prije izlaska na sunce nanijeti i kremu za sunčanje.

Image
Foto: Pexels

Mit 6: Ako je oblačno ili hladno, ne trebam nanositi kremu sa zaštitnim faktorom

Čak i kada je vani oblačno trebamo prije izlaska nositi kremu sa SPF-om jer nas oblaci ne mogu zaštititi od UV zraka. Mnogi ljudi preskači kremu za sunčanje kada idu na skijanje, što je pogrešno jer je sunce jako i tijekom zimskih dana. Kreme sa zaštitnim faktorom trebale bi biti dio svačije rutije, ne samo ljeti, već kroz čitavu godinu. Nemoj zaboraviti da te od sunca štiti i odjeća te dodaci poput šešira i sunčanih naočala. Imaš li jako osjetljivu kožu ili si alergična na sunce,  najbolje je da se oko izbora proizvoda sa zaštitnim faktorom posavjetuješ s dermatologom.

Image
Foto: Pexels