Za mladoliku kožu

Znaš li kako pravilno koristiti kremu za sunčanje za maksimalnu zaštitu?

Krema za sunčanje trebala bi se nanijeti u obilnom sloju nekoliko puta dnevno, a vrlo je važno odabrati pravu za sebe

pexels-mikhail-nilov-8158584.jpg
Foto: Pexels

Krema za sunčanje jedan je od najvažnijih ljetnih kozmetičkih proizvoda, no mnoge od nas ne koriste je kako bi trebale. Vrijeme je da naučimo kako maksimalno zaštititi svoju kožu od štetnog sunčevog zračenja.

Image
Najvažniji proizvod u rutini

Zaštita od sunca i preuranjenog starenja: Ne zaboravi kremu za lice s faktorom

Prisjeti se samo svog posljednjeg ljetovanja. Jedva si dočekala spremiti torbu za plažu i krenuti prema moru, na sebe si obukla kupaći kostim i lepršavu haljinu te krenula prema plaži. Tek kada si se prošetala do plaže odlučila si brzinski nanijeti kremu za sunčanje i odmah nakon toga uskočiti u plavo more.

U ovom procesu napravila si nekoliko ključnih grešaka. Jedna od najčešćih pogrešaka vezanih uz kremu sa zaštitnim faktorom je da je ne koristimo dosta te ju ne koristimo u pravo vrijeme. Također rijetko tko ponovno nanosi kremu za sunčanje nakon kupanja u moru. Sve su to greške koje radimo jer ne znamo kako pravilno koristiti kremu za sunčanje.

Mi smo pronašle nekoliko korisnih savjeta kako pravilno koristiti kremu sa zaštitnim faktorom. Ako budeš pratila ove upute tvoja koža dulje će zadržati mladenački izgled, a spriječit ćeš i pojavu opasnih oštećenja kože koja se mogu razviti u ozbiljne bolesti. Uživaj na plaži znajući da si u potpunosti zaštićena od štetnog sunčevog zračenja.

Odaberi pravu razinu zaštite

Kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom manjim od 30 nemaju prevelik učinak zaštite. Pogodne su za zimske dane kada nema mnogo sunčeve svjetlosti, no tijekom proljetnih i ljetnih dana trebala bi ih zamijeniti faktorom 30 ili više. Također je važno i da krema za sunčanje ima širok spektar djelovanja, odnosno da ne štiti samo od jedne vrste zračenja. Potraži proizvode koji imaju oznaku zaštite od UVA i UVB zračenja.

Nanesi više kreme

Gotovo nitko od nas ne nanosi dovoljno kreme za sunčanje. Preporučena količina kreme za sunčanje koju trebaš nanijeti na lice je veličina kovanice od pet kuna. Kako ne bi morala previše razmišljati koliko je to kreme, najlakši trik je istisnuti kreme dovoljno da prekrije kažiprst i srednji prst. Možda će ti se to na početku činiti previše, ali nakon nekoliko minuta krema će se upiti i koža će biti zaštićena.

Kada nanosiš kremu za sunčanje na ostatak tijela imaj ovaj omjer na umu. To znači da bi na tijelo trebala nanijeti minimalno dvije žlice kreme za sunčanje.

Nanesi kremu prije izlaska na sunce

Mnogi od nas kremu za sunčanje nanose tek kada dođu na plažu ili trenutak prije nego što napuste dom. Kremu za sunčanje trebala bi nanijeti barem pola sata prije nego što napustiš dom kako bi dobila maksimalnu zaštitu. Kremu ravnomjerno nanesi na cijelo tijelo i pričekaj da se upije nakon čega možeš bezbrižno šetati pod suncem.

Ponovi nanošenje nekoliko puta

Većina ljudi kremu za sunčanje nanosi jednom u danu, no to nije niti približno dovoljno. Na svakom pakiranju proizvoda piše koliko dugo štiti od sunca i u tom vremenskom periodu bi kremu trebala ponovno nanijeti na kožu. U prosjeku, taj period je svaka dva sata.

Također bi kremu trebala ponovno nanijeti nakon kupanja u moru ili bazenu. Iako su kreme za sunčanje obično vodootporne, lako skliznu s kože kupanjem.

Ne zaboravi na ova mjesta

Kada nanosimo kremu za sunčanje obično preskočimo nekoliko važnih mjesta na tijelu, a to su uši, potiljak, okoloočno područje te stopala i dlanovi. Sljedeći put kada budeš nanosila kremu za sunčanje, posebnu pažnju obrati na ova mjesta. Također je dobra ideja uložiti u balzam za usne sa zaštitnim faktorom jer i one mogu biti oštećene sunčevim zračenjem.

Što nanijeti prvo?

Ako osim kreme za sunčanje želiš kožu njegovati hidratantnim kremama, postoji redoslijed kojeg se trebaš pridržavati. Pravilo je da prvo nanosiš proizvode za njegu kože koji su rjeđi pa ideš prema onima koji su gušći i teže se razmazuju. To znači da prvo nanosiš serume, pa hidratantne kreme i losione te na kraju kremu za sunčanje koja je obično vrlo gusta.

Koristi je i doma

Mnogi smatraju da su u domu sigurni od štetnog zračenja, no ono može lako doprijeti do tvoje kože čak i ako sjediš na kauču. Zato je dobra ideja da kremu za sunčanje koristiš i doma. Ako ne planiraš napuštati dom, kreme sa zaštitnim faktorom manjim od 30 bit će dovoljne.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.