Preporuča je genetičar

Žvačući briši bore: Namirnice koje mogu usporiti starenje

Kako sama sebi ne bi bila najveći neprijatelj, pazi što jedeš. Želiš li dugo biti vitalna i mladolika, izgledati sjajno, ali se tako i osjećati, uvrsti ove namirnice u svoju prehranu

pexels-alexandr-podvalny-321598.jpg
Foto: Pexels

Ono si što jedeš. Jednostavnije od toga ne može biti. Sve što unosiš u svoje tijelo, izgrađuje ga - na dobar ili loš način. Hrana koja je nutritivno bogata, jačat će imunitet i čuvati zdravlje, a ona koja je bogata kalorijama izgradit će te na način koji ne želiš - dodat će kilograme i celulit. Debljina nije jedini nedostatak loše prehrane.

Tu je i nečista, problematična koža, umor, problemi s kostima i zglobovima, kardiovaskularnim sustavom, povećan rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 te brojni drugih kroničnih bolesti. Ne znači da moraš u potpunosti izbaciti hranu koja nije najzdraviji izbor, ali te čini sretnom, već izbalansirati prehranu.

Image
Osvježavajuće i slasno

Jesi li probala pomelo, zdravo voće fantastičnog okusa?

Image
Foto: Pexels

Kako sama sebi ne bi bila najveći neprijatelj, pazi što jedeš. Želiš li dugo biti vitalna i mladolika, izgledati sjajno, ali se tako i osjećati, uvrsti ove namirnice u svoju prehranu. Preporučuje ih stručnjak za dugovječnost, genetičar s Harvarda David Siclair.

Avokado

"Ako bih morao jesti samo jednu namirnicu, to bi bio avokado", kaže Sinclair za portal Mind and Body Green. Avkado obiluje zdravim masnoćama, mineralima, proteinima, topivim vlaknima, jakim antioksidansima, vitaminima B skupine, C, E i K. Svi ovi sastojci zajedno potiču rad mozga i hrane mozak, oči, srce i krvne žile te smanjuju razinu lošeg kolesterola.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje bez zadrške možemo nazvati kraljem mediteranske prehrane. Neizostavni je sastojak brojnih jela najzdravije kuhinje na svijetu, a možeš njime i započinjati dan, tako što ćeš čim ustaneš pojesti žlicu maslinovog ulja. Ovo ulje obiluje antioksidansima, fitosterolima i vitaminma, čuva zdravlje kože i čini je blistavom, smanjuje razinu lošeg kolesterola, čuva srce i krvne žile te regulira tlak.

Prokulice

Ovo povrće obiluje vitaminima A, C, K te sadrži više folata od ostalog povrća. Tu su još minerali, u visokoj koncentraciji kalij i vlakna koja će te držati sitom. Kelj pupčar (to je prokulicama drugi naziv) izuzetno je zdrava namirnica jer u sebi ima i kempferol i kvercetin, bioflavonoide koji štite stanice, usporavaju njihovo starenje i jačaju imunitet.

Dinja

"Ovo je voće koje sadrži najviše hranjivih tvari", kaže Sincalir. Narančastu boju može zahvaliti jakom antioksidansu beta karotenu koje tijelo pretvara u vitamin A, a ovaj vitamin jača imunitet, čuva oči, kožu i zdravlje reproduktivnog sustava. Osim beta-karotenom, dinja obiluje vitaminom C, luteinom i zeaksantinom. Botanički gledano, dinja spada u povrće jer pripada porodici tikvovki, no tako je slasna da će za nas i dalje biti voće. Osim mesa, jedu se i koštice dinje koje sadrže vlakna i omega-3 masne kiseline.

Borovnice

Borovnice su neizostavne na listi namirnica za dugovječnost jer obiluju jakim antioksidantima i vitaminom C koji potiču proizvodnju kolagena u organizmu. Odličan su izvor vlakana i antocijanina. Ovaj posljednji daje ima tamnu i jarku boju, a igra i važnu ulogu u zaštiti mozga te općenito očuvanju zdravlja.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi, a za Sinclaira osobito brazilski orah, jedna je od ključnih namirnica zdrave prehrane. Razlog je taj što sadrži puno proteina, bakra, magnezija i selena, a i sjajan su izvor zdravih masnoća.