Znate li što je to stupčasti grafikon?

Stupčasti grafikon je tu da nam pomogne u prikazivanju mnogih važnih stvari i odnosa.

Znate li što je to stupčasti grafikon?

Na primjer, mnogo toga može se dogoditi s vrijednosnim papirom u jednom danu trgovanja. Upravo zato imamo i stupčasti grafikon koji će sažeto prikazati sve važne informacije. Iste podatke možemo prikazati različitim grafikonima. No nisu svi grafikoni pogodni za prikazivanje svih vrsta podataka.

Tako u stupčastom grafikonu jedan okomiti stupac možete postaviti u skladu s vašim željama, ili pak on predstavljati jedan dan trgovanja, na primjer.
Stupčasti grafikon obično prikazuje koja je najniža dnevna cijena, cijena otvaranja, cijena zatvaranja i najviša dnevna cijena.

Stupčasti grafikon najčešće je korišten alat za tehničku analizu. 


Ako budete tražili ključne podatke za vrijednosni papir u jednome danu, stupčasti grafikon vjerojatno je prva stvar koju ćete vidjeti.

Ključna stvar je znati kako se čita stupčasti grafikon. Na dnu okomite linije najniža je dnevna cijena, dok je najviša dnevna cijena na vrhu.

Najčešće se iz okomitog stupca granaju dvije vodoravne linije. Linija s lijeve strane je cijena otvaranja vrijednosnog papira, dok linija s desne strane predstavlja njegovu cijenu zatvaranja.

Ovo su četiri podatka kojima stupčasti grafikon prikazuje i daje trenutačni vizualni prikaz dnevnog trgovanja vrijednosnim papirom i odličan su temelj za daljnje tehničke analize.