Znate li koje su vrste brašna bez glutena?

Ako ste alergičar prehranu možete obogatiti tako što ćete koristiti vrste brašna bez glutena i zaista ih je šteta izostaviti iz prehrane.

Znate li koje su vrste brašna bez glutena?

Ako ste osjetljivi na gluten sigurno će vas zanimati više o bezglutenskoj prehrani, a najvažnije od svega je znati koje su vrste brašna bez glutena   

U nastavku donosimo nekoliko detalja o tome koje su vrste brašna bez glutena i koja je razlika među njima.

Dakle, koja su brašna glutenska, a koja bezglutenska?

Mnogo je vrsta brašna koje se mogu koristiti u pripremi brašnastih proizvoda, ali s obzirom na sve češću intoleranciju na gluten, važno je napomenuti da postoje glutenska i bezglutenska brašna te škrobovi koji pomažu u jednostavnijoj pripremi proizvoda od brašna. Evo i koje su vrste brašna bez glutena.

Vrste brašna bez glutena su rižino, heljdino, proseno, teffovo, kukuruzno, kvinojino, amarantovo, brašna od orašastih plodova, poput bademova, brašna od mahunarki, kao što su slanutkovo ili sojino. 

Škrobovi koji pomažu u jednostavnijoj pripremi proizvoda od brašna su tapioka, kukuruzni škrob, aru prah i krumpirov škrob. Zobeno brašno ne sadrži gluten ali često u procesu prerade zna biti onečišćeno glutenom.
Zato ako ste alergični na gluten na taj sastojak svakako morate biti oprezni.

Pirovo brašno pogodno je i za ljude osjetljive na pšenicu, ali ne i za one osjetljive na gluten.  

Raženo i ječmeno brašno ne možemo svrstati u vrste brašna bez glutena jer ipak sadrže malo glutena i to je važno znati svim alergičarima.