Znate li kako prepoznati teflonsku tavu?

Velika prašina se podigla u međusobnim prepucavanjima kompanija koje proizvode posuđe izrađeno od teflona i keramike. Stoga su mnogi počeli tražiti razlike i odgovore na pitanje kako prepoznati teflonsku tavu

Znate li kako prepoznati teflonsku tavu?

U nastavku donosimo nekoliko detalja i činjenica o tome kakva je u sastavu i kako prepoznati teflonsku tavu.

Teflon jamči termičku obradu bez lijepljenja namirnica za njezino dno. Glavni spoj u teflonu je politetrafluoretilen (PTFE) koji se može smatrati plastikom, a koji se na visokoj temperaturi razgrađuje u spojeve među kojima je toksična perfluoroktanska kiselina (PFOA).

U potrazi za odgovorima o štetnosti teflonskog, odnosno keramičkog posuđa doznali smo neke informacije koje vam prenosimo.

ImageTeflon je proizvod polimerne industrije koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata upotrebljavan u procesu proizvodnje nuklearne bombe. Zbog toga su mnogi i zabrinuti i zanima ih kako prepoznati teflonsku tavu.

Neke agencije, ali i proizvođači, poručili su kako je kuhanje u teflonskim tavama sigurno te temeljito provjereno.
Sigurnost ovog posuđa u potvrdile i Francuska agencija za sigurnu hranu (ANSES) te Europska ustanova za sigurnost hrane (EFSA). 

Tako smo doznali i da sve teflonske tave, koje se već desetljećima koriste za kuhanje, imaju premaze temeljene isključivo na vodi". 
Također smo doznali i da kod keramičkog posuđa postoji opasnost od pregrijavanja čime ono postaje krhko i lomljivo, a odlomljeni dijelovi mogu upasti u hranu. 
Premaz na tavi pregori tijekom kuhanja i ostaje u porama, nakon čega mnogi ponovno kuhaju hranu u takvom posuđu što nije dobro.

Teflon nikako ne smije biti uništen neprimjerenim korištenjem.

Kako prepoznati teflonsku tavu? Po unutrašnjosti koja je prekrivena finim sivim jednomjernim, blago hrapavim slojem. Za takvu tavu možete biti sigurna da je to teflonska tava.
Da biste bili mirni reći ćemo i to da prilikom uvoza, sanitarna inspekcija određuje artikle koji se šalju u ovlaštene laboratorije gdje se ispituje zdravstvena ispravnost artikala.