Znate li kako prepoznati svježu ribu

Pročitajte kako prepoznati svježu ribu i kako riba koja je upravo izvađena iz mora zaista izgleda

Znate li kako prepoznati svježu ribu

Riba je namirnica iznimne nutritivne vrijednosti, osim što je bogata esencijalnim i blagotvornim omega-3 masnim kiselinama uz to ima i velik sadržaj visokovrijednih bjelančevina. Ribu bismo sigurno jeli i češće, no ona je lako pokvarljiva namirnica koja je podložna mnogim onečišćenjima.

ImageMnogi su procesi koji nastupaju vrlo brzo nakon ulova i vađenja ribe pa je stoga i važno znati kako prepoznati svježu ribu. Nakon ulova kod ribe nastupaju mnogi biokemijski i mikrobiološki procesi koji u mnogome utječu na njenu svježinu i kakvoću. 
Pri odabiru ribe na ribarnicama, važno je prepoznati svježu i zdravstveno ispravnu ribu jer u suprotnom uživanje u njenim blagodatima može završiti i loše.

Evo kako prepoznati svježu ribu

Prvi korak u prepoznavanju je procjena njene, kože koja mora biti svijetla i prelijevati se u duginim bojama, a na njoj bi morala biti prisutna vodenasta, prozirna sluz. 
Bljeđa pigmentacija i manje sjaja na koži govori vam da je riba starija i upitne kvalitete. Mutna sluz na koži znak je stare i pokvarene ribe.

Drugi korak kako prepoznati svježu ribu je po stanju očiju. Svježa riba ima izbočene oči, prozirnu rožnicu i crnu blistavu zjenicu. Stajanjem oči gube sjaj i prozirnost.
Ako je oko mliječne boje i sa zamućenom rožnicom,a zjenicom sive boje, takva riba je zasigurno pokvarena. 
Škrge su treći pokazatelj po kojem ćemo prepoznati svježu ribu. One moraju biti svijetle boje bez sluzi, a nikako žućkaste boje te sa sluzi mliječne boje. Škrge možete i pomirisati pa ako osjetite miris morskog bilja riječ je o svježoj ribi; neutralan miris nije razlog za brigu, ali kiseli miris nalik mirisu kupusa, znači da odustanete od takve ribe.

Posljednji korak kako ćete prepoznati svježu ribu, koji kad otkrijete već je pomalo kasno jer znači da ste ribu već kupili, jeste stanje unutrašnjih organa. Pa tako crveni bubrezi i ostali unutrašnji organi su znak svježe ribe, a svaki gubitak crvene boje ili znak smeđe boje, razlog su za uzbunu. 

Kako prepoznati svježu filetiranu ribu 

Kako je nemoguće ovakvu ribu ocijeniti pomoću stanja očiju ili škrga, stoga je važno koncentrirati se na sam izgled mesa. Ako je meso čvrsto i elastično, glatke površine, prozirne i sjajne boje možete biti sigurni da je takva riba. Promjene na boji i elastičnosti mesa znak su starosti ribe.