Znate li kako očistiti mango?

Praktični savjeti su uvijek korisni pa tako kada je egzotično voće u pitanju, zato pročitajte i ovaj jednostavni vodič u kojem pišemo kako očistiti mango

Znate li kako očistiti mango?

Ako je mango vaše omiljeno voće sigurno znate i kako očistiti mango!?  

Mango je fantastično, egzotično voće s kojim se ne susrećemo baš često, ali kad se nađe na našem stolu, pruža zdravi užitak i najvećim sladokuscima, no mnogi se često zapitaju kako očistiti mango. Sve ga učestalije primjećujete na odjelu voća i povrća, ali ne znate što je ili kako ga jesti?!

ImageMango je vrlo karakterističnog okusa tipičnog za južno voće. Slatkast je i pomalo citrusan. Kada dozre podsjeća na breskvu, uz lagane note arome kokosa.
Dok je još zelen prilično je bezukusan, a kao prezreli plod vrlo je sladak i prepun vlakana pa i nije baš savršen doživljaj. 
Nezreli mango je tvrd i nema jasnog mirisa. Zreli plod ima sladak voćni miris, a kada ga stisnete, trebao pružati lagani otpor.
Najbolje vrijeme za konzumaciju je dok je još čvrst, ali ipak već možete osjetiti mekanu pulpu pod prstima pa to može biti idealno vrijeme za pojesti mango.

Ako ste mislili da mango jednostavan za čišćenje, varate se jer nije baš tako. Vrlo je jednostavno naučiti kako očistiti mango, ali morate znati postupak.
Možda će vas iznenaditi oblik košpice, koja je neobično velika i pljosnata. 
Klasičnim ljuštenjem, onako kako gulite jabuku, možete samo napraviti nered i dodatni posao oko čišćenja kuhinje!

Možete napraviti i voćne salate i razne poslastice, smoothie ili sladoled. 
Dakle, mogućnosti su neograničene posebno kada znate kako očistiti mango, pa uživajte!

Prvo ga dobro operite pod mlazom vode i osušite ga. Da biste lakše rukovali plodom, odrežite samo mali dio s dna radi stabilnosti.
Vodite računa o tome da je koštica velika i plosnata i da se širi kroz čitav srednji dio ploda. Dvije šire i plosnatije strane su dio gdje se nalazi najveći dio pulpe pa nožem paralelno odsijecite ta dva dijela. Nožem  napravite mrežu ovisno od toga koje veličine želite da budu kockice pa zasijecite skroz do kore, ali pazite da je ne presiječete. 
Zatim uzmite taj narezani dio i rukama ga izvrnite naopačke. Kockice odvojite nožem ili, ako je mango potpuno sazrio, možete kockice odvojiti prstima. Isto ponovite i s drugom polovicom. Uske dijelove manga koji su preostali, očistite tako što ćete samo zarezati po rubu uz koru pa nastavite rez dok se unutarnji dio potpuno ne odvoji. 

Kako je koštica velika i bijela te uz nju ostane i malo sočnog dijela, pokušajte ga odvojiti i pojesti. Zatim taj dio odrežite ukoso od sredine naniže i najbolje, odmah pojedite jer od tog dijela i onako ne možete napraviti pravilne kockice! 
Ako još uvijek niste probali mango, sada kada znate kako očistiti mango to obavezno napravite!