Zbogom, Hygge

Znaš li što je Friluftsliv, novi lifestyle trend koji će vladati ove godine?

Norveški koncept prihvaćanja prirode i boravka na otvorenom pomoći će ti da pronađeš ravnotežu i unutarnji mir

moritz-jager-UbM5wEnFxt0-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Prošle godine prihvatili smo život na otvorenom iz nužde. Vrijeme provedeno vani omogućilo nam je bijeg od četiri zida naših domova i druženje s prijateljima i širom obitelji. I toliko nam se svidjelo da nam se uopće ne žuri vratiti zabavu u zatvorene prostore. Upravo zbog toga nismo iznenađene najnovijim lifestyle trendom za 2021. godinu.

Image
Drugačiji pristup novogodišnjim odlukama

Godina promjene: 7 stvari koje trebamo prestati raditi u 2021.

U pitanju je Friluftsliv - norveški koncept prihvaćanja prirode i boravka na otvorenom kao načina života, a čiji bi grubi prijevod značio 'život na otvorenom'.

shimmer fallback

I za razliku od danskog hita Hygge, koji je uključivao opuštanje i vruću čokoladu ispred kamina, ovaj norveški koncept potpuno je suprotan: boravak na otvorenom, šetnje, planinarenje, skijanje i spavanje u šatoru glavne su karakteristike Friluftsliva.

Na dubljoj razini, oba trenda potiču sretniji i zdraviji život, a Friluftsliv nije samo za žestoke planinare ili ljubitelje kampiranja. Zapravo je moguće prihvatiti ovaj način života čak i ako ti divlja prostranstva nisu nadohvat ruke - obližnji park, šuma ili čak tvoje dvorište mogu poslužiti.

shimmer fallback

Djelomično, Friluftsliv je najjednostavnije o provođenju više vremena na otvorenom, bilo da to uključuje šetnju, piknik, večeru ili samo uživanje u kavi ili čaši vina na otvorenom s obitelji ili prijateljima.

Budući da se većina nas trenutno ne može družiti u zatvorenom prostoru, ovaj norveški trend i više je nego dobrodošao. I neka te hladno vrijeme ne zaustavi - samo se pobrini za više slojeva, par dekica ili vatricu na otvorenom. Ili da parafraziramo norvešku izreku, 'ne postoji loše vrijeme, već samo loša odjeća'.

shimmer fallback

Friluftsliv nam također želi pružiti priliku da se isključimo iz digitalnog svijeta kako bismo se ponovno povezali sa stvarnim svijetom. Dok i dalje živimo u svojevrsnom lockdownu i mjerama socijalne distance kao rezultata pandemije, Friluftsliv nam nudi vezu s prirodom i njezinim smirujućim učincima. A u svijetu u kojem je tehnologija sve više i više prisutna, mnogi od nas pronalaze načine da se odmaknu od ekrana i cijene vrijeme provedeno vani više nego ikad.

Dakle, čak i ako je tvoj vanjski prostor trenutno mala terasa usred grada, Friluftsliv i dalje može biti dio tvog života - samo ćeš trebati promijeniti svoje mišljenje o zimi, prilagoditi se i možda nabaviti vanjsku grijalicu.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.