Službeno je

Znanost tvrdi: Bake i djedovi koji čuvaju svoje unuke žive dulje

Prema istraživanju, bake i djedovi koji se brinu o unucima imaju 37 posto niži rizik smrtnosti od odraslih iste dobi bez ikakvih odgovornosti za brigu o djeci, a koristi od zajedničko provedenog vremena imaju i unuci

pexels-pixabay-302083.jpg
Foto: Pexels

Većina nas ima lijepa sjećanja na vrijeme provedeno s bakom i djedom. Uvijek su bili u blizini kako bi podijelili svoju mudrost, pokoji savjet, smijali se s nama, zagrlili nas i poljubili, a vjerujemo i kako mnogi od nas još uvijek pamte miris i okus hrane u kojoj su uživali kod bake i djeda.

Gledajući unazad, uvijek su imali puno prekrasnih, dirljivih, ali i duhovitih priča o životu. Ti trenuci provedeni s bakom i djedom nikada neće nestati i to nam nitko ne može oduzeti. A jednako tako je lijepo znati da i bake i djedovi ubiru veliku korist od svojih interakcija s unucima.

shimmer fallback

Koliko često tvoji roditelji pitaju hoće li ikad imati unuke? Ako je tvoj odgovor negativan ili nejasan, vrijeme je da ga preispitaš. Naime, prema ovom istraživanju, bake i djedovi koji se brinu o unucima imaju 37 posto niži rizik smrtnosti od odraslih iste dobi bez ikakvih odgovornosti za brigu o unucima.

Tijekom studije istraživači su pratili zdravstvene rezultate više od 500 ljudi starijih od 70 godina koji su sudjelovali u berlinskoj studiji starenja. Sudionici su intervjuirani i testirani svake dvije godine od 1990. pa sve do 2009. godine.

Rezultati su pokazali da je oko 50 posto onih koji čuvaju unuke još uvijek živo 10 godina nakon prvog razgovora i testiranja. Suprotno tome, 50 posto onih koji nisu pružili nikakvu njegu ili pomoć pri čuvanju umrli su u roku od pet godina od prvog testiranja.

shimmer fallback

"Ovo istraživanje pokazuje pozitivnu vezu između njege i duljeg životnog vijeka kod starijih ljudi, međutim možemo samo nagađati zašto", rekao je dr. David Coall, jedan od znanstvenika. Mogući razlog mogao bi biti duboko ukorijenjen u našoj prošlosti. U prošlosti je "pomoć u brizi o djeci bila presudna za opstanak ljudske vrste."

Uostalom, kao što smo već same na početku zaključile, i unuci također imaju koristi od vremena provedenog s bakom i djedom. Istraživanje koje je objavilo Sveučilište u Oxfordu pokazuje da bake i djedovi igraju važnu ulogu u dobrobiti svojih unuka. Štoviše, djeca s visokom razinom uključenosti bake i djedova u njihov život imala su manje emocionalnih problema i problema u ponašanju.

Čini se da je zajedničko provedeno vrijeme korisno svima; bakama i djedovima, ali i unucima. Drugačije nismo ni mislile!

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.