Važni odnosi

7 znakova da ćete biti najbolje prijateljice - zauvijek!

Najbolja prijateljica koja s tobom plovi kroz život najveće je blago, a ovo su znakovi da će vaše prijateljstvo trajati i trajati

katie-treadway-2OOiqCrrGbQ-unsplash.jpg
Foto: Unsplash
Play logo

Za prijatelje se kaže da je to obitelj koju smo sami izabrali, a najbolja prijateljica je sigurno netko s kime osjećaš posebnu vezu. Vaša srca su povezana, često se razumijete i bez jedne izgovorene riječi, a uvijek ste to jedan za drugu - u dobru i zlu.

Play logo
Image
Mreža ljubavi

Neraskidiva veza: 7 razloga zašto bratići i sestrične imaju posebno prijateljstvo

No, prijateljstva se prekidaju, kao i svi drugi odnosi u životu, a može doći do problema u komunikaciji ili osjećaja da se izgubilo povjerenje i iskrenost. Baš kao i u romantičnim vezama i ovi odnosi imaju svoje uspone i padove. No, ako se ponekad pitaš hoćete li zauvijek biti najbolje prijateljice onda u nastavku provjeri jeste li na na pravom putu. Donosimo ti popis najvažnijih znakova pravog prijateljstva.

Obje se želite družiti

Iako nitko nije isti i sigurno ćeš najboljoj prijateljici oprostiti ako nije sklona planiranju druženja, nakon nekog vremena može biti teško ako samo jedna osoba nosi teret. Ovakva situacija može biti iscrpljujuća. "Dvije osobe moraju osjećati da su jednako zaslužne za prijateljstvo i da isto ulažu", objašnjava psihologinja dr. Irene S. Levine za Cosmopolitan. "To ne znači da se tako osjećati u svakom trenutku, ali davanje i uzimanje se mora se s vremenom uravnotežiti", dodaje dalje. Ništa ne daje osjećaj sigurnosti kao prijateljica koja ima jednaku želju za druženjem kao i ti.

shimmer fallback

Uvijek ćete biti u kontaktu

"Prijateljstva nisu statični odnosi - stvari se mijenjaju i prijatelji moraju biti fleksibilni", kaže dr. Levine. "Međutim, dobri prijatelji uvijek odvoje vrijeme i ostaju u kontaktu, ali i daju razloge za svoju odsutnost kada imaju neke obveze ili se zaljube", dodaje dalje. Da, i ti i tvoja prijateljica možda ćete nestati na nekoliko vikenda ako se zaljubite ili imate puno obveza zbog posla. Ali ćete se ipak pokušati družiti ili ćete jedna drugoj poslati poruke da čujete kako je.

Play logo
shimmer fallback

Stvarno slušate jedna drugu

Naravno, super je ako obožavate iste serije, ali je puno važnije da se slušate. Ako prolaziš kroz jako težak period u životu, onda je važno da te tvoja prijateljica čuje, a ne samo da razgovarate o posljednjoj epizodi omiljene serije.

"Prijatelji moraju biti aktivni slušatelji, pogotovo ako je netko uznemiren. To znači održavati kontakt očima i oduprijeti se drugim ometanjima poput gledanja u telefon ili po sobi. U većini slučajeva osjećaj da te osoba čuje je gotovo je jednako važan kao i dobivanje savjeta ili rješenja", kaže dr. Levine.

shimmer fallback

Kontroliraš svoju ljubomoru

Svatko osjeća ljubomoru, a posebno može biti zbunjujuće ako se radi o najboljoj prijateljici. "Prirodno je da se prijatelji međusobno uspoređuju. No moraš zapamtiti da sreća tvoje prijateljice ne utječe na tvoju. Vjerojatno je bilo trenutaka kada su i tebi drugi zavidjeli", kaže dr. Levine.

Play logo

Vrlo je važno suzdržati ljubomoru kada tvoja prijateljica dobije važno promaknuće i iskreno se veseliti. To je ono što vas sprječava da uđete u čudan krug krivnje u kojem se tvoja prijateljica osjeća loše zato što je spomenula dobre vijesti u životu, a ti se osjećaš loše što ne možeš biti sretna zbog nje.

shimmer fallback

Kritizira kada je to potrebno

Kako znati da je netko pravi prijatelj i da pazi na tebe? "Pravi prijatelji ograničavaju svoje kritike na male stvari koje osoba može promijeniti i ne razmišljaju uvijek o istim negativnim stvarima", kaže dr. Levine. Također dobri prijatelji paze na svoj ton i primjećuju kako druga strana reagira na ono što je rečeno, kako ne bi otišli predaleko i povrijedili osjećaje.

shimmer fallback

Prilagođavate se velikim životnim promjenama

Osim ako nemate jako puno vremena, vjerojatno nećete biti na istoj lokaciji 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, pogotovo kako godine prolaze. "Prijateljstva na daljinu su manje spontana. Da bi održali i njegovali prijateljstvo na daljinu, dva prijatelja moraju imati čvrstu emocionalnu vezu i biti spremna uložiti trud da održe vezu", kaže dr. Levine.

Play logo
shimmer fallback

Uvijek radite nove stvari koje vas povezuju

Vaše prijateljstvo nije ograničeno samo na kafić ili izlazak u klub, zajedno ćete planirati godišnji ili ćete ići vježbati. "Zajedničke strasti mogu ojačati prijateljstvo, a s druge strane, prijatelji nas također mogu izložiti novim interesima i pokazati nove stvari", kaže dr. Levine. "Neka prijateljstva se temelje na razgovorima i osjećajima, a druga se više temelje na zajedničkim aktivnostima", dodaje dalje. Što god na kraju radile, najvažnija stvar je da vam nikada nije dosadno zajedno.

shimmer fallback
Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.