Čestitaj svojoj Veroniki!

'Ona koja donosi pobjedu': Danas imendan slave Veronike!

Dan 13. siječnja rezerviran je za sve Veronike, nježne i umjetničke duše. Ne zaboravi svojoj Veroniki čestitati imendan!

Imendan i značenje imena Veronika

Danas, 13. siječnja, dan je kada sve Veronike slave svoj imendan, a ako i ti u svom životu imaš jednu Veroniku, ne zaboravi joj čestitati! Ovo prekrasno ime u sebi krije mnoga značenja, ali i osobine osoba koje ga nose, a danas smo se u čast njihova imendana odlučile prisjetiti što znači ime Veronika.

Veronika je žensko ime i jedno je od češćih u Hrvatskoj, gdje danas živi preko sedam tisuća imenjakinja. Ime Veronika dolazi od imena Ferenice, koje se kasnije počelo izgovarati kao Berenice. Ono je također latinska verzija grčkog imena Berenika, koje je nastalo od drevnog imena Pherenike ili Pheronike iz atičkog narječja starogrčkog jezika. U prijevodu, ime Veronika znači "donijeti pobjedu", "pobjedonosna" (u ime grčke božice pobjede Nike), jer je sastavljeno od dviju riječi, "pherein", što znači donijeti, i "nike", što znači pobjeda.

Postoji legenda prema kojoj je Veronika obrisala znoj s Isusa s lica kad je išao na Kalvariju. Nakon toga Kristovo lice utisnuto je na tkaninu, a pojavila se "prava slika" (latinsko "ikona vera"). Stoga se ime Veronika može prevesti kao "čista slika".

Kakve su osobe imena Veronika?

Osobe koje nose ime Veronika pravi su pustolovi - one vole svoju slobodu, neovisnost i spremne su na sve kako bi zadržale tu slobodu. Ponekad su malo impulzivne, ali cijene bliske ljude koji ih u pravom trenutku podsjete na njihove ciljeve. Vrlo su nježne, ponekad sramežljive i osjetljive.

Veronike su umjetničke duše, a vrlo su uspješne u područjima kao što su slikarstvo, crtanje, sviranje ili pisanje. One su također iskrene, optimistične i uvijek znaju pružiti riječ utjehe, što ih čini sjajnim prijateljicama.

Svim našim Veronikama želimo sretan imendan!