Ime prelijepog značenja

Lucija: Što se krije u lijepom imenu i koje osobine krase žene koje ga nose

Danas imendan slave Lucije, a svi mi ostali sijemo božićnu pšenicu koja je simbol života. Ovo ime nikad ne izlazi iz mode - a evo i dobrih razloga zašto

imendan lucija.png

Lucija je naše tradicionalno ime koje dolazi od latinske imenice lux (u genitivu lucis), a znači svjetlost, sjaj i jasnoća. Muško ime Lucius bilo je jedno od najpopularnijih imena u rimskoj povijesti. Prekrasno je to značenje za ime djevojčice, a nekada su ga nadijevali bebama koje su se rađale u zoru - jer tada se zajedno s njima rađao i novi dan.

shimmer fallback

Sveta Lucija od Sirakuze, mučenica je i zaštitnica vida, odnosno slijepih, u fizičkom i duhovnom smislu, ali i ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača. Njezin se dan u katoličkom kalendaru obilježava se 13. prosinca. Osim što se sadi pšenica, običaj je bio da se prate vremenske prilike od dana svete Lucije do Božića. Naši su stari vjerovali kako se po tim danima može predvidjeti vremenska prognoza za cijelu narednu godinu. Također, na ovaj se dan nekoć darovalo djecu koju je Sveti Nikola zaobišao, a umjesto Krampusa pratila ju je crna baba Luce koja je strašila mališane.

shimmer fallback

Lijepim imenom Lucije nazivaju se djevojčice diljem Europe, a osobito u Italiji i Španjolskoj, no popularno je i u SAD-u. Kod nas je jedno od omiljenih ženskih imena, a vole ga i u susjednoj Bosni i Hercegovini gdje je na popisu 50 najčešćih imena. Čini se da ovo znakovito ime lirskog zvuka nikad neće izaći iz mode, a ako je vjerovati staroj latinskoj poslovici nomen est omen, odnosno koja kazuje da je ime znak ili karakteristika, onda za svoju kćerkicu možemo izabrati ovo ime i ako bismo rado da ima neke od osobina koje navodno krase sve Lucije. Evo nekih od njih:

Umjetnice

Lucije cijene umjetnost, osobito glazbu i književnost, ali također imaju posebnu ljubav prema prirodi u kojoj vole boraviti jer tamo pronalaze mir i ljepotu. Često su talentirane glumice, novinarke ili glazbenice, posebice pjevačice.

shimmer fallback

Osjećajne

Lucije su nježne i empatične. Ponekad su previše osjećajne i vjeruje se da intuitivno osjećaju stvari koje se razumom ne mogu spoznati i razumjeti.

shimmer fallback

Misaone i bistre

Prema numerologiji, imenu Lucija pripada broj sedam. Ovo znači da su žene s imenom Lucija analitične i studiozne, sklone su promišljanju svega i duboko razumiju svijet oko sebe.

shimmer fallback

Društvene, ali i cijene svoj mir

Tipična Lucija je savršen spoj društvene osobe i one koja voli samoću. Uživa biti među ljudima i u društvu će biti omiljena, ali će nakon druženja s drugima trebati napuniti baterije u svoja četiri zida.

shimmer fallback

Izvrsne učenice

Vjeruje se da su Lucije vedre i temperamentne, no događa im se da ih ljudi pogrešno shvate jer ponekad ne znaju kako izraziti svoje misli. Ne vole žuriti, sistematične su i temeljite kod obavljanja zadataka. Lucije tako imaju dobru predispoziciju biti dobre učenice i postizati akademske uspjehe.

shimmer fallback

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.