Čovjek ne može biti ni približno kreativan koliko to može priroda. Uzmi za primjer zmajevo voće. Plod boje fuksije izvana, a iznutra sočog bijelog ili ružičastog mesa sa crnim sjemenkama. Riječ je o tropskom voću porijeklom iz Meksika i Južne Amerike, a danas ga možeš kupiti i kod nas, u bolje opskrbljenim dućanima.
Pitaja je plod kaktusa iz roda Hylocereus. Okusom i teksturom je najbliže kiviju, no varira po slatkoći. Određene vrste pitaje su slađe, dok su one druge kiselkaste. Prema legendi, odakle i naziv ovoj neobičnoj voćki, onaj tko bi je pojeo postao bi snažan poput zmaja.
Kako jesti zmajevo voće?
Najlakši način je prerezati ga na pola i žlicom izdubiti meso. Ili ga rezati na kriške poput dinje. Također, možeš ga dodati u smoothie, jogurt ili voćne salate. Kora pitaje nije jestiva.
Nutritivna vrijednost zmajevog voća
Ovo egzotično voće obiluje antioksidansima, osobito vitaminom C, betalainima i kartenoidima, od kojih su posljednja dva zaslužna za jarku boju plodova, ali i čuvaju zdravlje jetara i srca kod onih koji pitaju jedu.
S obzirom da je pitaja bogata vlaknima, odličan izvor željeza, magnezija, vitamina C, flavonoida i polifenola, a siromašna kalorijama, svrstavamo je u red supernamirnica.
No, usprkos njezinoj hranjivosti i odličnom okusu, pitaju bi s oprezom trebali konzumirati dijabetičari jer utječe na razinu šećera u krvi te osobe s osjetljivim crijevima, zbog tga jer obiluje vlaknima.