Jaka poput zmaja - pitaja!

Zmajevo voće - plod neobičnog izgleda i fantastičnog okusa

Plod je kaktusa, obiluje hranjivim tvarima, a oskudijeva kalorijama zbog čega zmajevo voće svrstavamo u red superhrane

pexels-any-lane-5945763.jpg
Foto: Pexels

Čovjek ne može biti ni približno kreativan koliko to može priroda. Uzmi za primjer zmajevo voće. Plod boje fuksije izvana, a iznutra sočog bijelog ili ružičastog mesa sa crnim sjemenkama. Riječ je o tropskom voću porijeklom iz Meksika i Južne Amerike, a danas ga možeš kupiti i kod nas, u bolje opskrbljenim dućanima.

Pitaja je plod kaktusa iz roda Hylocereus. Okusom i teksturom je najbliže kiviju, no varira po slatkoći. Određene vrste pitaje su slađe, dok su one druge kiselkaste. Prema legendi, odakle i naziv ovoj neobičnoj voćki, onaj tko bi je pojeo postao bi snažan poput zmaja.

Kako jesti zmajevo voće?

Najlakši način je prerezati ga na pola i žlicom izdubiti meso. Ili ga rezati na kriške poput dinje. Također, možeš ga dodati u smoothie, jogurt ili voćne salate. Kora pitaje nije jestiva.

Nutritivna vrijednost zmajevog voća


Ovo egzotično voće obiluje antioksidansima, osobito vitaminom C, betalainima i kartenoidima, od kojih su posljednja dva zaslužna za jarku boju plodova, ali i čuvaju zdravlje jetara i srca kod onih koji pitaju jedu.

Image
Osvježavajuće i slasno

Jesi li probala pomelo, zdravo voće fantastičnog okusa?

S obzirom da je pitaja bogata vlaknima, odličan izvor željeza, magnezija, vitamina C, flavonoida i polifenola, a siromašna kalorijama, svrstavamo je u red supernamirnica.

No, usprkos njezinoj hranjivosti i odličnom okusu, pitaju bi s oprezom trebali konzumirati dijabetičari jer utječe na razinu šećera u krvi te osobe s osjetljivim crijevima, zbog tga jer obiluje vlaknima.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.