Psi seniori

6 razloga zašto je udomljavanje starijeg psa najbolja odluka koju možeš donijeti

Stariji psi šarmantni su na svoj poseban način i zaslužuju isto toliko pažnje i ljubavi, a zašto nećeš pogriješiti udomiš li seniora - provjeri u nastavku

profimedia-0282206445.jpg
Foto: Profimedia

Udomljavanje starijeg psa jedna je od najboljih odluka koju možeš donijeti, i ovo nije hiperbola! Stariji psi su nevjerojatno slatke duše, nedvojbeno više željni ljubavi i privrženosti od mlađih pasa.

Naravno, moramo biti i realni; stariji psi uključuju svoj dio izazova. Vjerojatno će posjeti veterinaru biti češći, a možda ćeš morati uključiti neke dnevne lijekove u rutinu svog psa. Također nije lako vidjeti starijeg psa kako se bori s mobilnošću ili kognitivnim problemima. Održavanje udobnosti i zdravlja starijeg psa u posljednjim godinama je dugotrajan i emocionalan proces. Ipak, ljubitelji kućnih ljubimaca koji imaju energiju i srce udomiti starijeg psa složit će se da je ovo jedno nevjerojatno prekrasno iskustvo.

Image

Ovaj čovjek posvetio je svoj život udomljavanju starih pasa koji nisu mogli naći svoj zauvijek dom

Kada psi postaju seniori?

Općenito govoreći, pas se smatra seniorom kad navrši sedam godina, ali dob uvelike ovisi o veličini i pasmini pasa. Mnoge velike pasmine pasa ne sazrijevaju u potpunosti do dvije ili tri godine. Laura Greaves, autorica knjige 'Extraordinary Old Dogs: Uplifting Tales of Remarkable Seniors', kaže: "Divovske pasmine kao što su doge i irski vučji hrtovi obično imaju kraći prosječni životni vijek, tako da su već s pet godina blizu svoje seniorske dobi." S druge strane, male pasmine koje žive duge živote zapravo provode većinu svog vremena u takozvanoj gerijatrijskoj fazi. Psi u tipu pudlica ili chihuahue ne mogu se smatrati starijima do desete godine, ovisno o njihovom zdravlju.

Ako razmišljaš o udomljavanju starijeg psa, pohvaljujemo tvoju odluku i toplo je preporučujemo! Iako ne znamo kakvi su podaci u Hrvatskoj, Američko društvo za sprečavanje okrutnosti prema životinjama kaže da stariji psi imaju stopu udomljavanja od 25 posto u usporedbi sa stopom udomljavanja od 60 posto štenaca i mlađih pasa. Lako je zaljubiti se u slatke štence - shvaćamo, ali udruge i azili s razlogom uvijek potiču ljude da otvorenog uma uđu u skloništa.

Stariji psi šarmantni su na svoj poseban način i zaslužuju isto toliko pažnje i ljubavi, a zašto nećeš pogriješiti udomiš li seniora - provjeri u nastavku.

Aktivni su bez destruktivne energije šteneta

Autorica Greaves kaže da psi vole biti aktivni, bez obzira na dob. "Psi imaju gotovo neograničen kapacitet za učenje i igru bez obzira na njihovu dob, i doista im je potrebno puno fizičke i mentalne stimulacije kako bi bili zdravi i sretni cijeli život", kaže ona. Za razliku od štenaca, stariji psi troše energiju u kraćim naletima. Ljudi koji imaju manje vremena za aktivnosti svojih pasa ili ne mogu fizički voditi svoje pse u duge šetnje idealni su vlasnici starijih pasa. Stariji psi također su prerasli fazu grickanja, uništavanja i žvakanja.

Osim toga, stariji psi su uvijek spremni za spavanje. "I sama imam 14-godišnjeg psa koji ovih dana većinu vremena provodi drijemajući, ali i dalje uživa u svakodnevnoj igri u vrtu", kaže Greaves.

Još uvijek mogu učiti nove trikove

Stariji psi možda imaju godine iza sebe, ali uvijek su sposobni učiti i rasti. Greaves kaže da je ono što ju najviše iznenađuje u posjedovanju starijih pasa jest koliko su još uvijek sposobni. "To je upravo razlog zašto sam htjela napisati knjigu posvećenu seniorima", kaže ona. "Da skrenem pažnju na sve starije pse koji nisu dopustili da ih starost umori, već su učinili nevjerojatne stvari u svojim poznim godinama. Psi će učiti i rasti sve dok im damo priliku za to." Uostalom, njihova zrelost često znači i puno opušteniji proces.

Njihove osobnosti su predvidljive

Udomljavanje šteneta, čak i od uzgajivača s određenim podacima o psećoj lozi, veliki je skok u nepoznato. Nemaš pojma tko su oni ili kakve će njihove osobnosti biti za pet godina - ili čak za šest mjeseci! S druge strane, stariji psi su predvidljivi. Možeš ih već procijeniti na temelju informacija osoblja skloništa, prethodnih vlasnika i obitelji čuvalica, kao i povrh onoga što možeš zaključiti na temelju pasmine i dobi. Smještanje u novi dom također je lakše starijem psu koji je prije živio u zatvorenom prostoru s ljudima.

U postu na blogu za Old Dog Haven, Robert Pregulman, koji vodi Seattle DogSpot, kaže da stariji psi također "razvijaju ponašanja koja obogaćuju i jačaju vaš odnos." Njegov vlastiti pas ima oko 16 godina i puno je smireniji i manje reaktivan nego kad je bio mlad pas. "Više ne doživljava druge pse kao što je to nekad bio slučaj. 'Živi i pusti druge da žive' njegov je moto u starijim danima."

Mogu biti sjajni mentori mlađim psima

Ako već imaš štene ili želiš udomiti mlađeg psa, tvoj stariji pas može biti izvrstan mentor. "Stariji psi mogu modelirati dobro ponašanje za štene i ispraviti ih kada se loše ponašaju, kao što bi pseća majka radila sa svojim štencima", kaže Greaves. Također djeluje u oba smjera. "Štenci također mogu pomoći da stariji psi dobiju novi život i energiju. Moj 14-godišnji pas puno je aktivniji s mojim mlađim psom nego što bi mogao biti da nije imao iritantnu sestricu koja ga je natjerala da se igra s njom!" Sve dok se dva psa upoznaju polako, postojano i pod nadzorom, s vremenom mogu učiti jedni od drugih.

Znaju kućni red

Pitaj svakog novog vlasnika šteneta o nesrećama u kući i oni će ti navesti mnogo nedavnih nezgoda. Sa starijim psima, manje je vjerojatno da će obavljati nuždu u kući ili slično. Oni su tu neko vrijeme i shvaćaju te više-manje znaju kućni red. Naravno, neki vrlo stari psi mogu na kraju doživjeti inkontinenciju, ali najčešće znaju kamo ići i mogu te upozoriti ako im je mjehur pun.

Faktor dobrog osjećaja je neusporediv

Konačno, udomljavanje starijeg psa posebno je nevjerojatno iskustvo. Zaslužuju živjeti posljednje godine svog života u domu pune ljubavi, okruženi članovima obitelji koji brinu o njima i neće odustati od njih. Greaves kaže: "Posljednje mjesto gdje bi pas trebao provesti svoje stare godine je hladno sklonište u kojem mu se nitko ne može u potpunosti posvetiti. Ne mogu zamisliti veću okrutnost prema životinji koja želi samo voljeti i ugoditi ljudskom suputniku. Stari psi zaslužuju topao krevet, pun trbuh i maženje."

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.