Neki prekrasni, neki neobični

Zanimljivi božićni običaji diljem svijeta

Otkrivamo ti neke od najzanimljivijih božićnih tradicija svijeta

BeFunky-collage (2).jpg

Ne možemo putovati, ali i dalje im se možemo diviti

Tradicionalni hrvatski božićni običaji dobro su nam poznati. Od Adventa, kolača, mesa i ribe koju jedemo, pa sve do napjeva pjesama i alkoholnih pića koje pijemo – običaji se prenose s koljena na koljeno i ne trpe mnogo promjene, a mi ih volimo baš zato što nas prate od samog djetinjstva.

Image
Blagdanski specijaliteti

Jesi li ikad probala eggnog - američki liker od jaja?

No, božićni i blagdanski običaji razlikuju se od države do države, a mi smo si dale truda te smo pronašle divne primjere slavljenja Božića u dalekim kutevima svijeta. Iako ne možemo putovati, i dalje možemo uživati u samoj činjenici da postoje. Raznolikost slavlja i obilježavanja najvećeg blagdana u godini lijepa je sama po sebi.

U nastavku smo izdvojile divne, ali i neobične božićne tradicije drugih zemalja. Pročitaj nešto o njima i upotpuni svoje znanje o Božiću.

Obitelji u Japanu spremaju se za Božić u KFC-u

U zemlji izlazećeg sunca u kojoj Božić ipak nije nacionalni blagdan, jer se procjenjuje da kršćani čine tek 1% stanovništva, građani pronalaze zanimljiv način proslave Božić. Umjesto da se svi okupe oko stola i uživaju u slasnoj purici, obitelji odlaze u svoj lokalni Kentucky Fried Chicken (KFC). Ova je tradicija započela 1974. godine nakon izuzetno uspješne marketinške kampanje nazvane “Kurisumasu ni wa kentakki!” ili “Kentucky za Božić!”. Lanac brze hrane u to je vrijeme toliko popularan da neki ljudi naručuju svoje kutije mjesecima unaprijed ili stoje u dvosatnim redovima kako bi dobili hranu.

Rusi 'polude' za vrijeme Božića

Rusija ima obilje božićnih tradicija – od zamjene Djeda Mraza za Oca Mraza do bezmesne gozbe na Badnjak, ali ništa nije fascinantnije od državne proslave božićnih praznika. Ovo vrijeme tamo znaju nazivati “najnečasnijim godišnjim dobom” ili “Svyatki” kako ga zovu Rusi. To vrijeme traje od pravoslavnog Badnjaka 6. siječnja do Bogojavljenja 19. siječnja. Ova poganska tradicija uključuje gozbu, rusku božićnu glazbu, gatanje, kazalište, lokalne podvale i ronjenje u zaleđena jezera i rijeke u zemlji.

U Venezueli na misu idu na koturaljkama

U tjednu uoči Božića, stanovnici Venezuele svakodnevno pohađaju crkvenu službu pod nazivom Misa de Aguinaldo (ranojutarnja misa). U glavnom gradu Caracasu je običaj da se na misu putuje na koturaljkama. To je doista toliko raširena praksa da su mnoge prometnice u glavnom gradu zatvorene do 8 sati ujutro kako bi se božićnim vjernicima osigurao siguran prolaz.

Meksičke zajednice zamjenjuju božićna drvca za umjetničke jaslice

Meksiko je zemlja koja je poznata po živopisnim bojama i veselim proslavama, tako da ne čudi što je tradicionalni meksički Božić jedan od najsjajnijih slavlja svih vremena. Svakako, neke meksičke obitelji još uvijek postavljaju božićna drvca, ali tijekom božićnih blagdana češći božićni običaj predstavlja uređenje jaslica te ih se trude urediti što ljepše. Nazvani “nacimientos”, mještani s ponosom pokazuju jaslice u svojim domovima ili vrtovima.

Djed Mraz u Švicarskoj ima zlokobnog pomoćnika

Tradicionalni švicarski Božić uključuje ne jednog, već dva neobična lika umjesto Djeda Mraza. Prvi je “Samichlaus” koji se pojavi oko 6. prosinca i dijeli poslastice poput mandarina, kolačića i naravno, ukusne švicarske božićne čokolade. Druga figura je njegov poprilično zastrašujući pomagač – “Schmutzli“. Schmutzli je u osnovi – Djed Božićnjak, a nosi crni ogrtač i ima tamnu bradu. Izvorno je njegov zloslutni izgled, zajedno s bičem i praznom vrećom, služio kako bi ih se djecu tijekom cijele godine odvraćalo od nestašnosti.

U Španjolskoj sva sela sudjeluju u božićnoj lutriji

Ako se ikada 22. prosinca nađeš u Španjolskoj, primijetit ćeš kako se Španjolci ne udaljavaju previše od svojih televizora ili radija. To je zbog toga što se na taj dan izvlači božićna lutrija. Uglavnom svi u Španjolskoj kupuju kartu jer se nadaju da će osvojiti “El Gordo”. Glavna nagrada može iznositi i do 600 milijuna eura.

U Australiji Djed Mraz postaje surfer

Australci svoje božićne blagdane provode pod suncem, u moru, surfajući i roštiljajući. Na plaži Bondi surferi hvataju valove noseći kape Djeda Božićnjaka. Još je 2015. godine skupina australskih mještana oborila rekord najvećeg broja kostimiranih Djeda Mrazova surfera.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.