Mars i Venera

Znaš li 10 najzanimljivijih razlika između ženskog i muškog tijela?

Mnoge žene i muškarci ne znaju da su čak i neki osjeti jači kod žena ili da žene imaju veću sklonost karijesu

pexels-j-carter-254069.jpg
Foto: Pexels

Muškarci vole misliti da znaju mnogo o ženama, ali žene imaju vrlo kompleksan um i tijelo. Iako su žene jako često svjesne tih razlika, vrlo ih je teško objasniti muškarcima. Čak im je ponekad teško objasniti na koji način bi trebali razgovarati s mamom, sestrom ili djevojkom, pa onda misle da su žene stvorile mit o svojoj posebnosti.

Image
Što žene žele?

Ovo su seksualne tajne za koje žene žele da ih muškarci znaju

No, znanost je dokazala da postoje velike razlike između ženskog i muškog tijela, a sigurno je da mnogi muškarci ne znaju za njih. Možda čak i neke žene, zato provjeri ove zanimljive činjenice o ženskom umu i tijelu, a sigurno je da ćeš se zabaviti i možda iznenaditi.

Žene mogu vidjeti veći spektar boja od muškaraca

Ako si ikada osjećala da žene i muškarci svijet vide drugačije, nisi bila u krivu. Studija koju je vodio profesor psihologije Israel Abramov otkrila je da su "žene bolje razlikovale suptilne boje od muškaraca", piše Smithsonian Magazine. Ta je razlika bila najočitija u određenom spektru boja, Abramov je otkrio da su žene bolje razlikovale male razlike u nijansama zelene i žute boje.

Image
Foto: Unsplash

Žene imaju bolji njuh

Još jedna zanimljiva razlika između muškaraca i žena potvrđena je od znanstvenika - žene imaju bolji njuh od muškaraca. Studija objavljena u časopisu PLOS ONE otkrila je da "ženski mozak ima do 50 posto više mirisnih neurona". Također, prema Medical News Today, neki stručnjaci vjeruju da "vrhunski njuh pomaže majci i djetetu da se povežu nakon rođenja, ali i utječe i na ženski odabir potencijalnih partnera".

Image
Foto: Unsplash

Žene bolje pamte detalje

Ženski hipokampus i prefrontalni korteks (PFC) odgovorni su za neke razlike između razmišljanja kod muškaraca i žena. "Prefrontalni korteks kontrolira društveno ponašanje, uzročno-posljedično razmišljanje i prosuđivanje. Razvija se kod djevojčica i zato one manje riskiraju od dječaka iste dobi", objašnjava liječnica Kimberly Langdon. No ovaj dio je odgovaran i za bolje primjećivanje detalja. "Žene uključuju više detalja u donošenje odluka ili u razgovore, zbog čega muškarci misle da govore više ili im treba više vremena da donesu odluke", kaže Langdon.

Image
Foto: Unsplash

Žene imaju jači imunološki sustav od muškaraca

Tijekom pandemije koronavirusa mogli smo primijetiti da su muškarci imali puno češće teži oblik bolesti. Iako bi to moglo biti posljedica nekoliko čimbenika, dokazano je da se žene bilo koje dobi bolje brane od infekcija nego muškarci. "To je dijelom posljedica estrogena u mlađim godinama, ali i dodatnog X kromosoma", kaže liječnica Felice Gersh. "Neki od njih ostaju aktivni tijekom cijelog života žene, a zbog toga one imaju snažniji imunološki sustav."

Image
Foto: Unsplash

Klitoris ima dva puta više živčanih završetaka nego penis

"Klitoris je veliki neurološki čvor, a ono što je izvana vidljivo samo je njegov vrh! Klitoris ima vanjski i unutarnji dio i nalazi se s obje strane stidnice i može biti dugačak do 10 centimetara", objašnjava Gersh. "Klitoris ima oko 8000 živčanih završetaka, što je otprilike dvostruko više nego na penisu. Svi ti živčani završeci mogu ženu učiniti jako osjetljivom pa je vrlo važno usporiti i poštovati ju", objašnjava liječnica Kameelah Phillips.

Image
Foto: Unsplash

Žene se smiješe više nego muškarci

"Žene se dnevno smiješe oko 62 puta i više, u usporedbi s muškarcima koji se u prosjeku smiješe osam puta dnevno, a ovo je velika razlika", kaže Lieb. Ova činjenica postavlja pitanje jesu li žene sretnije ili osjećaju potrebu da se češće čine sretnijima? No na to znanstvenici još nisu odgovorili.

Image
Foto: Unsplash

Žene imaju više karijesa od muškaraca

"Postoji niz studija koje su otkrile da je karijes češći kod žena", kaže liječnica Pia Lieb. "To je posljedica faktora kao što su sastav i protok sline, fluktuacija hormona i prehrambene navike."

Image
Foto: Unsplash

Spermiji u ženskom tijelu žive dulje od jajnih stanica

Ženska tijela dopuštaju spermijima da žive mnogo dulje od vlastitih jajnih stanica unutar reproduktivnog sustava. "Dok jajna stanica živi jedan dan nakon ovulacije, spermatozoidi u prosjeku žive tri dana nakon ejakulacije u ženskom tijelu", kaže Merhi.

Image
Foto: Unsplash

Žene imaju manje srčanih oboljenja

Ovo je vrlo zanimljiva razlika i sigurno ne proizlazi iz toga da žene imaju manje stresa u životu. "Čini se da hormoni štite žene od srčanih bolesti, ali prije menopauze", kaže ginekologinja Zaher Merhi, stručnjakinja za plodnost. Kako dodaje Gersh, ovo je vrlo logično jer žene imaju manje srčanih udara od muškaraca prije menopauze, ali u 65. godini taj je broj isti.

Image
Foto: Unsplash

Žene spremaju masno tkivo oko bokova, trbuha i stražnjice

Nije svako žensko tijelo isto, ali zalihe masnog tkiva kod žena se najčešće nalaze oko bokova, trbuha i stražnjice. Langdon kaže da je to zbog toga što žene rađaju, "ovo se događa radi čuvanja zaliha masnog tkiva (hrane) u blizini maternice i fetusa tijekom trudnoće". Ženska tijela počinju se pripremati za rađanje i prije nego što uopće dođe vrijeme za trudnoću.

Image
Foto: Unsplash