Image
Foto: www.profimedia.hr
Miss Mađarske
Foto: www.profimedia.hr

Miss Mađarske

Zsa Zsa Gabor bila je velika holivudska zvijezda, zavodnica i ljubavnica navodno stotinama muškaraca. Rodila se u Mađarskoj, a osim što ju je krasio veliki talent za glumu i zavođenje, navodno je od svoje majke naslijedila i talent za laganje. Zbog toga mnogi povjesničari nisu sto posto sigurni da je Za Zsa rođena 6. veljače 1917. godine u Budimpešti, no ono što je sigurno jest to da je umrla 18. prosinca 2016. godine, u stotoj godini života. Ova prekrasna plavuša, pravim imenom Sára Gábor, 1936. godine proglašena je za Miss Mađarske, no diskvalificirana je jer je bila maloljetna. Pet godina kasnije emigrirala je u Ameriku. Filmski je bila aktivna u razdoblju od 1934. do 1998. godine, no njezina filmska ostvarenja u sjenu je bacio ekstravagantni način života koji je vodila.

Pin-up sestre
Foto: www.profimedia.hr

Pin-up sestre

Zsa Zsa je imala i dvije sestre, Magdu i Evu. Sve tri sestre bile su platinaste ljepotice bujnih oblina pa su nakon preseljenja u Ameriku postale znane kao pin-up djevojke. Od samog djetinjstva ove su tri dame bile posebne, što zbog svoje ljepote koja je bila prisutna od malih nogu, a što zbog odgoja njihove majke, osebujne žene – koja je zaslužna za to što su sve tri njezine kćeri u životu bile opsjednute bogatim muževima. Naime, Jolie Gabor, poznatija kao "Mamuška", odgajala je svoje tri ljepotice pod spartanskom stegom uskraćujući im i najmanji znak pažnje. Ako su djevojčice poželjele zagrljaj ili toplu riječ, majci su trebale platiti dva centa. Prema Mamuškinoj filozofiji, tako su trebale najbolje naučiti da se sve plaća i ništa u životu nije besplatno, pa čak ni ljubav. S obzirom na bogatstvo i glamur koji su sestre kasnije stekle moglo bi se reći da su tu lekciju jako dobro usvojile. Osim pouke o novcu, Mamuška je poticala svoje kćeri da budu iznimno kompetitivne. Uz takav odgoj stvorene su tri male dive. Opsjednute novcem, deprivirane ljubavlju te beskrajno samouvjerene i predane postizanju velikih stvari. Iako su tako sve tri Gabor sestre uspjele postati nešto slično Kardashiankama svog doba, najviše pažnje oduvijek je privlačila zanosna Zsa Zsa.

Od Kemala Ataturka do Conrada Hiltona
Foto: www.profimedia.hr

Od Kemala Ataturka do Conrada Hiltona

Zsa Zsa se tako udavala čak 9 puta, a popis njezinih ljubavnika poprilično je dugačak. "Muškarci su me oduvijek voljeli, a i ja njih. No, ja volim muževne muškarce, one koji znaju kako tretirati ženu i razgovarati s njom, a ne one s mišićima", jednom je prilikom izjavila. Njezin prvi suprug bio je znatno stariji turski diplomat Burhan Asaf Belge kojeg je zaprosila - ona. Glumica je tada imala svega 15 godina. Taj brak potrajao je nekoliko godina, no kako je sama priznala, on nikada nije bio konzumiran. Nevinost je izgubila s turskim predsjednikom Kemalom Ataturkom kojeg je upoznala prilikom jednog posjeta toj zemlji, a romansa je trajala nekoliko mjeseci. 1942. godine se pak udala za hotelskog magnata Conarda Hiltona, pradjeda slavne starlete Paris Hilton. Brak im je bio loš, a stvari je dodatno pogoršala njezina rastrošnost, zbog čega joj je suprug davao mjesečni džeparac od 250 dolara. Ipak, prije nego su se razveli, glumica je ostala trudna, no u svojoj autobiografiji kasnije je objasnila kako je kći Francesca bila plod silovanja njezinog tadašnjeg supruga, a ne ljubavi. Francesca je tako ostala jedino dijete koje je Zsa Zsa rodila – jer je kasnije sama priznala kako trudnoću i porođaj povezuje s velikim emocionalnim traumama.

Izmučena duša
Foto: www.profimedia.hr

Izmučena duša

Nakon što se razvela od 30 godina starijeg Hiltona, Zsa Zsa je počela patiti od histeričnih epizoda. Danas se smatra kako je bolovala od bipolarnog poremećaja, za koji se tada još nije znalo. Njezina ju je sestra Magda tako bila smjestila u psihijatrijsku bolnicu gdje su je neko vrijeme liječili elektrošokovima, no pokazalo se da takav tretman Zsa Zsi samo pogoršava stanje. Uskoro je tako bila otpuštena iz bolnice, a do kraja života nije se počela liječiti za svoj poremećaj. Zna se i da je pila oko 20 šalica kave na dan, što svakako nije pomagalo stabilizaciji njezinih emocionalnih stanja. No, neovisno o tome, nakon što se razvela od Hiltona gotovo odmah je stupila u novi brak. 1949. godine se tako udala za glumca Georgea Sandersa koji ju je varao, a ona mu se prevarama osvećivala za isto ponašanje. Ipak, kasnije je priznala kako je bila jako zaljubljena u njega, a zanimljivo, Georgea je vidjela prvi put dok je još bila trudna i tada mu je javno poručila da će on biti njezin sljedeći suprug. 1970. godine Sanders se vjenčao s njezinom sestrom Magdom, no brak je potrajao mjesec i pol dana, jer se on propio. Sandersa je Zsa Zsa varala s plejbojem Porfijem Rubirosom kojem je također prethodno javno poručila da želi da joj bude ljubavnik, nakon što ju je suprug prevario s bogatašicom Doris Duke. Rubirosa se vrlo brzo našao u istom hotelu kao i ona, a afera je završila kada se glumica na jednoj božićnoj proslavi pojavila s velikom kvrgom na čelu. Iako je tvrdila kako je ona posljedica pada, navodno je ona bilo djelo ljubavnika koji nije dobro prihvatio činjenicu da se ona ne želi razvesti.

Ekspresni brakovi, ekspresne rastave
Foto: www.profimedia.hr

Ekspresni brakovi, ekspresne rastave

Ipak, Rubirosi se još jednom prilikom vratila, a tada je zaradila masnicu na oku. "Rubi me voli. Rubirosa na španjolskom znači crvena ruža, a za mene to znači plavo oko. Muškarac će udariti ženu samo ako je jako voli", bez razmišljanja je izjavila, no srećom, ta afera je brzo zauvijek okončana. Sljedeća dva supruga bili su joj Herbert Hutner i Joshua S. Cosden, a od 1975. do 1976. bila je udana za Jacka Ryana, stvaraoca popularne lutke Barbie. Tijekom brakorazvodne parnice s Ryanom, Zsa Zsa je upoznala odvjetnika Michaela O'Haru koji ju je iznimno volio, a s njim je u braku provela čak 7 godina. 1983. godine udala se za meksičku filmsku zvijezdu Felipea de Albu, no kako još tada nije bila službeno razvedena od O'Hare, taj brak je proglašen nevažećim.

Princeza glamura i luksuza
Foto: www.profimedia.hr

Princeza glamura i luksuza

Posljednji suprug lijepe Zsa Zse bio je Frédéric Prinz von Anhalt za kojeg se udala 1986. godine te je s njim bila do smrti. Taj navodni njemački princ bio je poznat i kao princ Bel Aira, a nikad nije otkriveno odakle mu silno bogatstvo koje je zajedno sa svojom suprugom tako spremno trošio. I iako bi se načelno moglo činiti kako je Zsa Zsa postigla sve ono čemu je težila udajom za princa – stvarnost je bila daleko od idilične. Naime, posljednji Zsa Zsin suprug držao ju je pod ključem. Zaključao bi ju na njihovo imanje i zabranjivao joj kontakt s kćeri Francesom. Unatoč zatvoru u kojem je živjela, Zsa Zsa je uspijevala biti ljubavnica mnogim muškarcima koji su paru dolazili u goste. Ostala je iznimno seksualno aktivna sve do duboke starosti.

Legendarna zavodnica
Foto: www.profimedia.hr

Legendarna zavodnica

Da je Zsa Zsa naprosto kultna ikona starog Hollywooda uopće nema spora. No, kao što je već postalo očito, ne pamtimo ju toliko po filmskim ulogama već po njezinom specifičnom odnosu prema životu i ponajviše prema muškarcima. "Ja sam odlična domaćica. Svaki put kad ostavim muškarca, zadržim njegovu kuću", bila je samo jedna od njezinih legendarnih izjava, a priznala je i kako je svakog supruga i ljubavnika nazivala "dušo", jer im nije pamtila imena. Još neke legendarne njezine izjave bile su: "Želim muškarca koji je dobar i ima razumijevanja. Je li to previše tražiti od milijunaša?", "Moj je suprug jednom rekao: ja ili mačka. Ponekad mi fali", "Vjerujem u velike obitelji. Svaka žena bi trebala imati najmanje tri supruga", "Nikada ni jednog muškarca nisam mrzila dovoljno da bih mu vratila njegove dijamante", "Za dug brak, muž bi trebao povremeno izaći sa svojim muškim društvom. Žena također...".

Dama od skandala
Foto: www.profimedia.hr

Dama od skandala

Osim burnim ljubavnim životom, glumica je privlačila pozornost i brojnim skandalima, pa je tako znala ošamariti policajca ili nosača prtljage u hotelu, biti izbačena iz hotela zbog nepodmirenog računa, često je "zaboravljala" i plaćati odjeću, a kada joj jednom prilikom u Portugalu odbijen ček u hotelu, sazvala je konferenciju za novinare na kojoj je tvrdila kako ju netko pokušava ubiti. Također, rado je koketirala i sa zauzetim muškarcima, otvoreno i javno, a volila se i hvalisati dijamantima i lagodnim životom. Poznato je da je bila ljubavnica Johna F. Kennedyja, pa se zna da ju Jackie Kennedy nije podnosila. Prema pisanjima tabloida iz ranih 1960-ih, dvije dame su se čak u jednom hotelskom lobiju oko tadašnjeg predsjednika SAD-a i počupale. Osim takvih ekscesa, Zsa Zsa se može „pohvaliti“ i činjenicom da je tijekom života uspjela i bankrotirati, a imala je i vrlo loš odnos s kćerkom koju je jednom prilikom tužila za krađu nekoliko milijuna dolara. To je učinila zajedno sa zadnjim suprugom, no optužba je na kraju odbačena.

Rasplet života
Foto: www.profimedia.hr

Rasplet života

2002. godine glumica je ostala djelomično paralizirana nakon automobilske nesreće koju je uzrokovao njezin frizer kada se zabio u rasvjetni stup, a njezino se loše zdravstveno stanje samo nastavilo pogoršavati. 2005. i 2007. godine imala je moždane udare, a 2010. godine pala je i slomila kuk te ostala potpuno vezana za krevet. U bolničkoj sobi smio ju je posjetiti samo suprug, a 2011. godine amputirana joj je desna noga kako se infekcija ne bi proširila na ostatak tijela. Do smrti 2016. godine je imala mnogo zdravstvenih problema, a umrla je od srčanog udara u svom domu – u 100. godini života.

Diva bez nasljednika
Foto: www.profimedia.hr

Diva bez nasljednika

Kada je Zsa Zsa, ikona stila i simbol raskalašenog Hollywooda, umrla, nitko nije ostao iza nje kako bi naslijedio njezino naslijedstvo. Toliko muževa, brakova i ljubavnih afera, a nakon svega njezin je život završio vrlo samotno. Njezina je jedina kći Francesca preminula u dobi od 65 godina predoziravši se pilulama za dijetu kako ne bi "završila u ludnici", a Zsa Zsine sestre su preminule mnogo prije nje. Tako je ikona stila, glamura i bogatstva ostala sama, a svoje veliko bogatstvo – nije imala kome ostaviti.

Danas bi imala 105 godina

Zsa Zsa Gabor: Dama od skandala koja se udavala čak 9 puta za milijunaše

Zsa Zsa Gabor umrla je u 100. godini, a javnost ju pamti više po brojnim ljubavnicima, nego po filmskim ulogama. Da je živa, na današnji dan filmska diva slavila bi 105. rođendan, a mi smo se tim povodom odlučile prisjetiti njezine doista nevjerojatne životne priče koja i danas intrigira javnost. Dakle, radi se o ženi koja je najveći talent pokazala pri zavođenju muškaraca, a ništa manje uspješna nije bila ni kao filmska zvijezda. Skandaloznim je životom desetljećima uspjela ostati zvijezda Hollywooda koje se tabloidi nisu mogli zasititi, a sve pikanterije o njezinom dugom i turbulentnom životu pronađi u nastavku.

zena.hr • Foto www.profimedia.hr
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.