Zlatni kipić

Znaš li tko su najmlađe dobitnice Oscara svih vremena?

Od Tatum O'Neal koja je sa samo 10 godina osvojila Oscara za najbolju sporednu glumicu i tako postala (i ostala) najmlađa dobitnica ove nagrade, pa sve do Jennifer Lawrence koja je osvojila Oscara u dobi od 22 godine

oscar-dobitnice.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Cijeli tjedan je u znaku Oscara - a u nedjelju 12. ožujka održava se 95. po redu svečana dodjela Oscara, kojom će biti odana počast najboljim filmovima iz 2022., ali i najboljim glumcima, najboljim redateljima, najboljem scenariju i još mnogo toga.

Ususret dodjeli Oscara odlučile smo se prisjetiti najmlađih dobitnika ove prestižne nagrade, za koje mnogi od nas možda ni ne znaju da su bili među najmlađima.

Od Tatum O'Neal koja je sa samo 10 godina osvojila Oscara za najbolju sporednu glumicu i tako postala (i ostala) najmlađa dobitnica ove nagrade, pa sve do Jennifer Lawrence koja je osvojila Oscara u dobi od 22 godine, izdvojile smo najmlađe dobitnice ove filmske nagrade.

Grace Kelly

Prije nego što je postala princeza od Monaka, Kelly je bila oskarovka - za ulogu jednostavne seoske djevojke u filmu "Djevojka sa sela" iz 1954. dobila je Oscara za najbolju glumicu, i to u dobi od tek 25 godina.

Jennifer Jones

Jones je jedna od rijetkih dobitnica Oscara koja je zapravo pobijedila na svoj rođendan. Oscara za najbolju glumicu odnijela je na 16. ceremoniji dodjele Oscara 2. ožujka 1944., na dan kada je napunila 25 godina, a pobijedila je zahvaljujući ulozi u filmu "Bernadetina pjesma".

Audrey Hepburn

Njezinoj ostavštini i priliči činjenica da je poznata kao jedna od najmlađih oskarovki ikad. Legendarna glumica osvojila je Oscara za najbolju glumicu sa samo 24 godine 1953. godine zahvaljujući ulozi u filmu "Praznik u Rimu", a to joj je ujedno bila i prva nominacija.

Goldie Hawn

Hawn je na sceni već jako dugo, ali Oscara je osvojila na samim početcima. Popularna glumica osvojila je Oscara za najbolju sporednu glumicu 1969. godine, kada je imala 24 godine, i to za ulogu u filmu "Kaktusov cvijet". I više od pet desetljeća kasnije, još uvijek odlično odglumi svaku ulogu koju dobije.

Angelina Jolie

Jolie je svog prvog (i zasad jedinog) Oscar osvojila relativno rano u karijeri, čime se odmah etablirala kao odlična filmska zvijezda. Kući je odnijela nagradu za najbolju sporednu glumicu zbog kritički priznate uloge dijagnosticirane sociopatkinje u filmu "Prekinuta mladost" u dobi od samo 24 godine.

Joan Fontaine

Fontaine je četrdesetih godina prošlog stoljeća tri puta bila nominirana za najbolju glumicu, što je bio impresivan podvig za bilo kojeg glumca u bilo kojem desetljeću. Oscara je osvojila na svojoj drugoj nominaciji za ulogu u filmu "Sumnja", pridruživši se redovima najmlađih pobjednika u kategoriji s 24 godine.

Anne Baxter

Kada je Baxter 1946. godine osvojila Oscara za najbolju sporednu glumicu za ulogu u filmu "Brijačeva oštrica", upisala se u povijest. S 23 godine postala je najmlađa pobjednica u kategoriji, držeći naslov dobrih 16 godina.

Jennifer Lawrence

Lawrence je postala jedna od najmlađih dobitnica Oscara za najbolju glumicu, odnijevši nagradu 2012. godine za jednu od svojih prvih uloga u filmu "U dobru i u zlu". Tih se dodjela svi dobro sjećamo, jer je netom prije dolaska na pozornicu pala, a zatim održala jedan od najneugodnijih šarmantnih govora u povijesti Oscara.

Patty Duke

Duke je osvojila Oscara za najbolju sporednu glumicu za ulogu Helen Keller u filmu "Čudotvorka" 1962. godine, kada je imala samo 16 godina. Bila je najmlađa pobjednica u kategoriji više od deset godina, sve dok trenutni rekorder nije preuzeo taj naslov.

Anna Paquin

Paquin je bila jedna od najmlađih dobitnica Oscara kada je osvojila nagradu za najbolju sporednu glumicu 1993. godine za ulogu u filmu "Piano". Tada je imala samo 11 godina, a ta ju je nagrada vinula među zvijezde.

Tatum O'Neal

Sa samo 10 godina, glumica Tatum O'Neal osvojila je Oscara za najbolju sporednu glumicu za film 'Paper Moon' iz 1973. i do danas ostala najmlađa dobitnica zlatnog kipića u povijesti.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.