Melodija koju svi znamo

Znaš li tko je Eliza kojoj je Beethoven upravo na današnji dan napisao najpoznatiju skladbu na svijetu?

Njemački glazbeni genije nije imao sreće u ljubavi, no dijelom zbog toga, skladao je najljepše melodije u povijesti

profimedia-0603675538.jpg
Foto: Profimedia.hr

Na današnji dan prije 211 godina Ludwig van Beethoven napisao je minijaturu koja će postati najpoznatija skladba u povijesti i posvetio je Elizi. No, tko je Eliza čije ime "zvoni" dok se javljaš na telefonski poziv ili se prisjećaš djetinjstva i melodije koju si ponosno svirala na svom sintiću?

Službeno stoji da ju je skladao za djevojčicu kojoj je zaboravio kupiti poklon za rođendan, no puno je vjerojatnije da je ovo remek djelo na koje je i sam Beethoven, bio iznimno ponosan, plod ljubavi i strasti, a ne tek zaboravnosti koju bi riješio ginko.

Dugo se vjerovalo da ju je napisao svojoj ljubavnici Terezi von Rohrenbach zu Dezza, udanoj za austrijskog političara Wilhelma von Drossidika. Naziv je u tom slučaj iz očitih razloga - diskrecije, autor promijenio. Bilo bi preriskantno da ju je nazvao "Za Terezu".

No, novija saznanja pokazuju drugačije. Sudeći prema istraživanju njemačkog skladatelja i muzikologa Klausa Martina Kopitza, čije je rezultate objavio u knjizi "Beethoven", najpoznatije klasično dijelo ikada napisano, posvećeno je Elizi, a ne Terezi.

Elisabeth Roeckel je bila njemačka sopranistica i sestra Beethovenovog prijatelja, tenora Josepha Augusta Roeckela koju su zvali Eliza. Bila je vrlo bliska s 23 godine starijim Beethovenom upravo u vrijeme kada je 1810. napisao slavnu minijaturu, vjeruje se, kao oproštajni dar Elisabeth.

Beethoven je bio zaljubljen u Elisabeth, no ona se udala za drugoga, muškarca kojem je pisala kako ju Beethoven "za večerom štipa za ruku iz puke naklonosti". Udaja nije ugrozila njihovo prijateljstvo, što svjedoči činjenica da je upravo ova žena bila uz samrtnu postelju velikog njemačkog skladatelja u ožujku 1827. Tom prilikom Beethoven joj je poklonio svoje pero kojim je pisao. Da nisu bili bliski, Beethoven bi "Za Elizu" nazvao "Za gospođicu Roeckel", kaže muzikolog. NJemački glazbeni genije nije imao sreće u ljubavi i nikada se nije oženio.

Image
Nesretna sudbina

Životna priča graciozne Grace Kelly: Od holivudske zvijezde do nesretne princeze u zlatnom kavezu

No, nije ni važno koja se žena krije iza imena na čiji spomen svatko od nas krene pjevušiti: "Na na na na na na na na naaaa, na na naaa, na na naaa" ili, ako su u blizini klavirske tipke, dodirivati iste. "Za Elizu" je za sve nas.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.