Gastro
LAGANO I ZDRAVO

Punjene tikvice: Tri ukusna recepta za ljetni hit na tanjuru

Punjene tikvice: Tri ukusna recepta za ljetni hit na tanjuru
Bilo da volite klasične verzije s mljevenim mesom i rižom, ili ste u potrazi za modernim i zdravijim varijantama, punjene tikvice nude bezbroj kombinacija. Donosimo nekoliko jednostavnih, ali ukusnih recepata koje ćete s lakoćom pripremiti i koje će osvojiti i najveće gurmane

Ljeto na tanjuru često ima oblik i okus tikvica, a jedan od najkreativnijih načina za njihovu pripremu svakako su punjene tikvice. Ovo jelo, poznato u bezbrojnim varijacijama diljem svijeta, od Balkana do Mediterana, savršen je primjer kako jednostavno povrće može postati zvijezda stola. Bilo da se poslužuju kao bogato glavno jelo, lagani ručak ili primamljivo predjelo, punjene tikvice nude beskrajne mogućnosti za igru s okusima i teksturama.

Umjesto klasičnog recepta, donosimo vam tri različite, ali podjednako slasne verzije koje će zadovoljiti svako nepce. Od tradicionalnog mesnog punjenja koje budi sjećanja na obiteljske ručkove, preko kremaste vegetarijanske inačice s daškom Italije, do moderne i zdrave verzije koja pršti svježinom. Pripremite se na kulinarsko putovanje i otkrijte svoju novu omiljenu verziju ovog bezvremenskog jela.

Punjene tikvice: Tri ukusna recepta za ljetni hit na tanjuru

Balkanska klasika: Šarena dolma s mesom i rižom

U srcu Balkana, punjeno povrće poznato kao dolma ili sahan predstavlja vrhunac domaće kuhinje. Ova verzija, često nazivana "šarena dolma" zbog raznolikosti povrća koje se koristi, jelo je koje se kuha polako i s puno ljubavi. Tajna sočnosti leži u tome što se sirovo meso peče zajedno s povrćem u bogatom umaku, dopuštajući okusima da se savršeno prožmu.

Sastojci:

  • Za povrće: 4 srednje tikvice, 2 manje paprike babure, 2 manja luka
  • Za nadjev: 400 g mljevene junetine (ili mješavine s janjetinom), 100 g riže okruglog zrna, 1 sitno sjeckani luk, 2 češnja češnjaka, 1 žličica slatke paprike, sol, papar, Vegeta ili temeljac u prahu, 50 ml mlijeka (za rahlost)
  • Za umak: 800 ml vode, 200 ml pasirane rajčice, 1 žličica slatke paprike, sol, papar, malo šećera (po želji), 50 g maslaca

Priprema:

  • Pripremite povrće. Tikvicama odrežite krajeve, prerežite ih na pola ili trećine te malom žličicom izdubite sredinu, stvarajući "čašice". Paprikama utisnite peteljku prema unutra i izvadite je zajedno sa sjemenkama. Luk ogulite, kratko prokuhajte (5 minuta) i pažljivo razdvojite slojeve.
  • U velikoj zdjeli rukama pomiješajte sve sastojke za nadjev. Miješajte dok smjesa ne postane kompaktna. Nemojte prethodno pržiti meso; ono će se savršeno skuhati tijekom dugog pečenja u pećnici, ostajući sočno i meko.
  • Žličicom ili rukama labavo punite izdubljeno povrće. Nemojte previše nabijati smjesu jer će riža tijekom kuhanja nabubriti.
  • Punjeno povrće složite u dublju, nauljenu posudu za pečenje, po mogućnosti onu s poklopcem.
  • U posebnoj posudi pomiješajte sve sastojke za umak osim maslaca i prelijte preko povrća. Na vrh posložite komadiće maslaca.
  • Poklopite posudu i pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 75 minuta. Zatim otklopite i pecite još 10-15 minuta da se jelo lagano zapeče. Poslužite toplo uz žlicu kiselog vrhnja.

 

Mediteranski san: Zapečene tikvice s ricottom i sušenim rajčicama

Ova vegetarijanska verzija donosi okuse Italije - kremasta ricotta, intenzivan okus sušenih rajčica i slani parmezan stvaraju neodoljivu kombinaciju. Tikvice se ovdje pripremaju kao "lađice", a njihova izdubljena unutrašnjost pametno se koristi kao dio nadjeva.

Sastojci:

  • 3-4 srednje tikvice
  • 250 g ricotta sira
  • 80 g naribanog parmezana
  • 50 g krušnih mrvica
  • 6-8 sušenih rajčica iz ulja, sitno sjeckanih
  • 2 češnja češnjaka, protisnuta
  • 1 žličica suhog origana
  • Korica 1 limuna
  • Sol, papar, maslinovo ulje

Priprema:

  • Pećnicu zagrijte na 200°C. Tikvice operite i prerežite uzdužno napola. Žlicom izdubite sredinu, ostavljajući rub debljine oko pola centimetra.
  • Izdubljenu unutrašnjost tikvica sitno nasjeckajte. Na tavi zagrijte malo maslinovog ulja, dodajte nasjeckanu unutrašnjost tikvica i češnjak te pirjajte 5 minuta dok višak vode ne ispari.
  • U zdjeli pomiješajte ocijeđenu smjesu iz tave s ricottom, polovicom parmezana, krušnim mrvicama, sušenim rajčicama, origanom i limunovom koricom. Dobro posolite i popaprite.
  • Tikvice lađice posložite na lim za pečenje, lagano ih nauljite i posolite. Obilno ih napunite pripremljenim nadjevom.
  • Pospite ostatkom parmezana i pecite 20-25 minuta, dok tikvice ne omekšaju, a nadjev ne dobije lijepu zlatnu boju.

Punjene tikvice: Tri ukusna recepta za ljetni hit na tanjuru

Lagano i zdravo: Tikvice punjene cvjetačom i fetom

Za one koji traže lakšu, bezglutensku i modernu varijantu, ovaj recept je pun pogodak. Rižu zamjenjuje "riža" od cvjetače, a svježinu daju špinat, rajčica i slani feta sir. Jelo je gotovo za manje od sat vremena i savršeno je za laganu večeru.

Sastojci:

  • 4 srednje tikvice
  • 1 manja glavica cvjetače (oko 250 g "riže")
  • 60 g svježeg baby špinata
  • 1 veća rajčica, očišćena od sjemenki i sitno sjeckana
  • 60 g feta sira, izmrvljenog
  • 1 češanj češnjaka, sitno nariban
  • Svježi peršin, sol, papar, maslinovo ulje

Priprema:

  • Pećnicu zagrijte na 200°C. Tikvice pripremite kao lađice. Poredajte ih na lim za pečenje (prerezanom stranom prema dolje), lagano nauljite i pecite 10 minuta da malo omekšaju.
  • Dok se tikvice peku, pripremite nadjev. Cvjetaču usitnite u sjeckalici do teksture riže.
  • Na tavi zagrijte žlicu maslinovog ulja i pirjajte rižu od cvjetače 3-4 minute. Dodajte nasjeckani špinat i češnjak te miješajte još minutu-dvije dok špinat ne povene.
  • Maknite tavu s vatre te umiješajte sjeckanu rajčicu, peršin i polovicu feta sira.
  • Izvadite tikvice iz pećnice, okrenite ih i napunite pripremljenim nadjevom. Pospite ostatkom fete.
  • Vratite u pećnicu na još 15 minuta, dok tikvice ne budu potpuno mekane, a nadjev zlatan. Za vegansku verziju, jednostavno izostavite fetu ili koristite vegansku alternativu.

 

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx