Malo ogovaranja nikome ne škodi

Nije top osobina, ali znanstvenici tvrde da tračanje pozitivno utječe na naše mentalno zdravlje

Znanstvenici su zaključili kako ogovaranje može imati pozitivan učinak na mentalno zdravlje jer poboljšava načine na koje vidimo sami sebi te nas tjera da budemo kompetitivniji

pexels-shvets-production-7516312.jpeg
Foto: Pexels

Znanstvenici provode brojna zanimljiva istraživanja, osobito kad je riječ o obrascima ljudskog ponašanja, a jedna vrlo zanimljiva studija na koju smo nedavno naišle govori o tome kako tračanje utječe na nas i na naše zdravlje.

Image
Idealan kućni ljubimac

Studija potvrdila: Ljudi koji imaju pse žive dulje, evo i zašto

Rezultati ove studije iz 2014. godine pomalo su neočekivani, a prema tvrdnjama nizozemskih znanstvenika koji su provodili ovo istraživanje – ogovaranje može imati pozitivan učinak na mentalno zdravlje jer poboljšava načine na koje vidimo sami sebi te nas tjera da budemo kompetitivniji.

Međutim, kako ističu znanstvenici, važno je prilikom ogovaranja zauzeti 'kritički stav'. Drugim riječima, bez obzira na to što nam je tračanje zabavno, ono može biti i vrlo šetno. Dakle, kada ogovaraš druge, pokušavaj to činiti odgovorno.

Image

Izvor: Giphy

Zanimljivo je što je ova studija otkrila kako su pripadnici muškog spola zapravo veće 'tračibabe' od žena kad je riječ o onim najvećim tračevima. Uz to, istraživanje je pokazalo da muškarci teže čuvaju tajne. Unatoč tome, čak 92 posto muškaraca smatra da su izvrsni u čuvanju tajni.

Vodeća znanstvenica koja je vodila ovo istraživanje istaknula je kako su tračevi zapravo oduvijek dio naših života i ne možemo ih u potpunosti eliminirati iz svoje svakodnevice. Ogovaranje drugih usađeno nam je u osobnost, nekima više, a nekima manje. Racionalno je prihvatiti tračeve kao prirodan dio našeg života, ali uz kritički stav zbog posljedica koje oni mogu imati na naš ili tuđi život.

Image

Izvor: Giphy

Možemo zaključiti kako je ogovaranje zabavno i pomaže nam da se osjećamo bolje u vlastitoj koži. Ipak, ogovaranje može izazvati problematične situacije pa čak i nanijeti nekome bol ako nismo dovoljno pažljivi ili svjesni potencijalnih šteta koje određeni tračevi mogu uzrokovati.

Dakle, tračevi ti neće pomoći da živiš dulje niti pak smanjiti rizik od razvoja određenih bolesti, no ako tračaš odgovorno i u ograničenim dozama, to se može pozitivno odraziti na tvoje samopouzdanje i potaknuti te na samopreispitivanje.

Možemo ogovarati jedni druge i pritom učiti lekcije. Uostalom, kada se radi kako treba, ogovaranje je dobro za dušu.

 Dakako, ova studija ne bi ti trebala biti izgovor za širenje zlobnih tračeva ili neistina o osobama koji ti možda nisu drage, no malo ogovaranja o bivšim dečkima ili poznanicima zapravo nikome ne škodi, zar ne?