Zagrebački Advent: Kućice su zamijenili muzeji, koncerti i kazališta. Evo što vidjeti

Uživaj u božićnim koncertima, pogledaj izložbu koju već dugo planiraš, inspiriraj se jaslicama u Etnografskom muzeju, otiđi na predstavu

Zagrebački Advent: Kućice su zamijenili muzeji, koncerti i kazališta. Evo što vidjeti

Zagreb već godinama ima jedan od najboljiih adventskih sajmova u Europi, a ovog prosinca pred njega je stavljen novi izazov - dočekati Božić u okolnostima koje nisu nimalo tipične za vrijeme u godini kada se ljudi intenzivno druže, grle, ljube, slave, čestitaju jedni drugima i nazdravljaju.

Advent 2020. mora biti bez kontakata, na distanci, bez kućica s kuhanim vinima i kobasicama, šnenokli i smrznutih nožnih prstiju od stajanja na hladnoći (na koje bismo danas svi pristali). No, ne treba očajavati. Blještavilo, pokloni i sajmovi mogu odvući čovjeka od onog što je zaista Advent, a nema nikakve veze s materijalnim.
shimmer fallback


(FOTO: Pixsell/Sanjin Strukic)

Situacija u kojoj se nalazimo može ipak donijeti nešto dobro i podsjetiti na pravi smisao božićnog iščekivanja. Također, dok čekaš upaliti i posljednju svjećicu na vijencu, a nakon toga se pripremati za ispraćanje ove lude 2020., u nadi da će 2021. donijeti puno dobroga i Covid 19 zamijeniti virusom veselja i dobrote, iskoristi priliku i kulturno se uzdiži. Prođi gradom, ispod lampica, uživaj u izlozima punima lijepih božićnih stvari, ali umjesto da trošiš novce na njih, otiđi s nekim tko ti je drag u brojne muzeje, na koncerte i  u kazališta koja s veseljem iščekuju posjetitelje. 
FOTO: Pixsell/Zoe Sarlija

Image

Najbolje božićne knjige svih vremena

Muzej čokolade

"Najslađi" zagrebački muzej ovog Adventa posjetiteljima nudi toplinu božićne priče, povijest čokolade i degustaciju vrhunskih belgijskih čokolada te vođene ture utorkom i subotom u 18.45 sati.

X. smotra Udruge prijatelja hrvatskih božićnih jaslica - Etnografski muzej

U ovom muzeju možeš vidjeti čak 42 izložene jaslice s područja Zagreba, Međimurja, Podravine i drugih krajeva Hrvatske. Možda dobiješ pokoju ideju za jaslice pod svojim borom.

shimmer fallback


Pixsell/Dubravka Petrić

Advent u Maloj sceni

Prigodne predstave u kazalištu Mala scena za djecu, uz dolazak Djeda Mraza, odnosno Sv. Nikole.

5. 12. Priča o kotaču 
6. 12. Plačko
11.12. Priča o vodi
12.12. Muka malog vuka
18.12. Priča o svjetlu
19.12. Kraljevna na zrnu graška

Osim uživo u kazalištu, Mala scena pripremila je i online gledanje predstava, kako bi se ispoštovale epidemiološke mjere.

Festival adventskih i božićnih pjesama

Kamenita vrata, u 18 sati, 5., 10., 11, 12.,  18., 19., 23. i 24. prosinca. Ulaz je slobodan. Među ostalima nastupit će ženska klapa Cesarica, Zagrebački katedralni mješoviti zbor te gospel sastav The Messengers.


Advent pod lanternom

Pridružite se nažigačima i uz pjesmu doživite ovo lijepu tradiciju tipičnu za Zagreb. Paljenje plinskih lanterni na Gornjem gradu bit će popraćeno najljepšim adventskim i božićnim pjesmama.

Srijedom i četvrtkom od 16:30 do 17:0 sati.

Muzej vlakića - Backo Mini Express

Peta najveća maketa željeznice u Europi velika je zagrebaka atrakcija. Muzej je prigodno uređen u adventskom duhu. Nalazi se u Gundulićevoj ulici na broju 4, a radi od ponedjejka do subote, od 12:00 do 20:00 sati. 

Žive božićne jaslice

Ove jaslice predstavljaju svojevrsno svjedočanstvo djevojaka i mladića Zajednice Cenacolo da zlo ovisnosti nema posljednju rječ. Bit će uprizorene od 17.12. do 06.01. 2021. godine na Kaptolu ispred Katedrale Marijina Uznesenja. 

shimmer fallback


Pixsell/Dalibor Urukalović

Muzej mamurluka

Za nadolazeće blagdane ovaj je muzej pripremio izložbu adventskih pića iz cijelog svijeta, od karipskog punča do glőgga iz hladne Norveške. 

Orašar u Hrvatskom narodnom kazalištu

Ova baletna bajka neizostavni je dio zagrebačke adventske čarolije. Ne treba naglašavati da je za nu jako teško dobiti kartu pa se potrudi svoju nabaviti na vrijeme. Orašar igra u HNK-u 9., 11.,15., 17., 18., 21., 22., 24., 29., i 31.12. 

shimmer fallback


FOTO: Pixsell/Goran Kovačić

Muzej iluzija

Jedan od uzbudljivijih zagrebačkih muzeja, na svoju će adresu u prosincu dovesti Svetog Nikolu i Djeda Božićnjaka koji će zabavljati klince, a bit će tu i iluzionista. 

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.