Za ove filmove duže od tri sata nikad prije nismo imale vremena, pa je sada savršeno vrijeme da ih pogledamo

Vjerojatno nikada nisi ovoliko vremena provodila kod kuće, što znači da imaš i malo više vremena za gledanje serija i filmova, a mi ti donosimo naš izbor onih vrlo dugačkih, koji su idealni za duge sate u karanteni

Za ove filmove duže od tri sata nikad prije nismo imale vremena, pa je sada savršeno vrijeme da ih pogledamo

Proljetni dani nas mame van no ove krajnje neobične 2020. nam nije dozvoljeno uživati u prvim toplijim večerima niti šetati prirodom i odlaziti na izlete, pa stoga sada zatočeni u svojim domovima moramo stalno izmišljati nove metode zanimacije. Kako smo valjda već sve Netflixove i HBO-ove serije pogledale, došlo je vrijeme i za filmove, a mi ti nudimo izbor pet naslova koji će ti zbog svog trajanja definitivno popuniti cijelu večer. 

Za ove filmove koji traju više od tri sata obično nemamo ni vremena, ni snage ni volje, ali sada su idealno filmsko štivo kojima možemo popuniti duge sate u karanteni, obnoviti svoje znanje povijesti kinematografije i vratiti se u neka davno minula holivudska vremena koja se iz sadašnje perspektive čine glamuroznijima no ikad prije. 

Odluči se stoga na jednu od ovih pet preporuka i na barem tri sata uz dobar film zaboravi na koronu. 

Barry Lyndon

„Barry Lyndon“ je britansko-američka povijesna drama koja je svjetlo dana na filmskom platnu ugledala 1975., a režirao ju je kultni redatelj Stanley Kubrick, kojemu je to ujedno bio i deseti dugometražni film. Zapravo se radi o adaptaciji romana Williama Tackeryja, a film je uz Kubrickovu nepogrešivu režiju postao jedan od najcjenjenijih povijesnih filmova svih vremena.  
Odlična gluma, bogati kostimi, zanimljiv scenarij i fantastična režija donijeli su „Barry Lyndonu“ 7 nominacija za nagradu Oscar, a iako ova priča o ambicioznom i beskrupuloznom mladiću iz 18. stoljeća mnoge odbija svojom dužinom, jer traje nešto više od tri sata, svakako je vrijedna gledanja.

Zameo ih vjetar

Vjerojatno najspektakularniji film starog Hollywooda i epska ljubavna i povijesna priča, "Zameo ih vjetar" oduševljava danas jednako kao i 1939. kada je predstavljena publici. Ova nevjerojatna američka ljubavna drama vodi gledatelje u svijet Građanskog rata u SAD-u, na plantaže pamuka i na razorene ravnice poharane ratom, a sama radnja se vrti oko razmažene ljepotice Scarlett O'Hare koju je utjelovila genijalna Vivien Leigh. 

"Zameo ih vjetar" danas se smatra najkomercijalnim filmom svih vremena, a ujedno i jednim od najbitnijih filmova 20. stoljeća. Ova bezvremenska priča ne gubi na šarmu i intrigantnosti ni danas, a s obzirom da traje čak 222 minute, sada je odlično vrijeme da se u to uvjeriš i sama. 

Il Gattopardo (Gepard)

"Il Gattopardo" ili na hrvatskom "Gepard" je talijansko-francuski film snimljen sada već davne 1963. u režiji Luchina Viscontija, a predstavlja adaptaciju istoimenog romana Giuseppea Tomasija di Lampeduse. Ova romantična epska priča smještena na Siciliju 1860-ih godina prikazuje dramatične političke, ekonomske i društvene promjene koje tom otoku donese Garibaldijev pohod i pripajanje ujedinjenoj Italiji. 

Ova priča o propadanju aristokracije i romantičnog plemićkog svijeta tužan je svjedok vremena i genijalan opis socijalnih i društvenih mijena koje u revolucijama uvijek nekoga pregaze, a nekoga uzdignu na mjesto novog vladara. Ovaj je film bio iznimno veliki kino-hit nakon što je premijerno prikazan, a s vremenom se počeo smatrati i najvećom uspješnicom u Viscontijevoj karijeri. Na filmskom festivalu u Cannesu osvojio je Zlatnu palmu unatoč tome što su ga pojedini kritičari smatrali predugim, jer traje čak 186 minuta. 

Da se radi o filmu vrijednom gledanja uvjeri se sama, sada kada svi ionako imamo vremena u izobilju. 

Magnolija

"Magnolija" je film redatelja Paula Thomasa Andersona iz 1999. i definitivno se svrstava u kategoriju filmova koji nisu za svakoga. Oko ovog se filma naime lome koplje, neki ga proglašavaju remek-djelom, a drugi pak pretencioznim i zbunjujućim. Ipak, jedno je sigurno, o ovom se filmu mnogo pričalo, a priča se i danas. 

Radnja prati devet različitih, ali povezanih priča o odnosima ljudi tijekom jednog dana u San Fernando Valleyju u Los Angelesu, a prvenstveno se bavi ljudskom krhkošću, slučajnostima, potragom za ljubavlju i smislom u životu. "Magnolija" je tako na prijelazu tisućljeća postigla veliki komercijalni i kritički uspjeh, a Tom Cruise je za svoju ulogu u tom filmu čak dobio i nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg sporednog glumca. 

S obzirom da traje 3 sata i 8 minuta, "Magnolija" će te definitivno dobro zabavljati cijelu večer. 

Nimfomanka

"Nimfomanka" je film inicijalno podijeljen u dva dijela, no preporučljivo ga je gledati u komadu, a sve skupa traje 224 minute. Ova poetska filmska priča o ljubavnom i seksualnom životu žene koja je nimfomanka zapalila je javnost i podigla poprilične kontroverze, no to nije ništa čudno s obzirom da se radi o djelu proslavljenog redatelja Larsa von Triera koji je poznat po tome što obožava šokirati javnost. 

Filmovi su podijeljeni u sveukupno osam epizoda, tj. poglavlja, koja nam bez uljepšavanja i vrlo realistično prikazuju sve tegobe i uznemirujuće trenutke u životu vrlo nesretne nimfomanke Joe koju je neprestana želja za seksom odvela do propasti. Ovaj se film inače smatra i neslužbenim trećim dijelom "Trilogije depresije" Larsa von Triera, koju je započeo s "Antikristom" i "Melankolijom". 

Ovaj beskompromisan, hiperrealan i brutalan film definitivno nije lako štivo za ugodnu večer, ali je unatoč tome itekako vrijedan gledanja.