Upravo je otkriveno da će novi 'James Bond' biti žena. I to crna žena

Franšiza filmova o najpopularnijem tajnom agentu ikad, konačno je dobila svoj dugo očekivani preokret

Upravo je otkriveno da će novi 'James Bond' biti žena. I to crna žena

Fanovi diljem svijeta dugo su se nadali da će James Bons franšiza postati inkluzivnija (poput ostatka Hollywooda) i na mjesto glavnog junaka filma dovesti bilo kojeg glumca ili glumicu koji ne spadaju u skupinu bijelih muškaraca. Njihove želje bi konačno mogle postati stvarnost jer je nedavno potvrđeno da nova agentica 007 neće biti niti muškarac, ali niti bjelkinja. Naime, u najnovijem nastavku filmova o najpopularnijem kinematografskom agentu glavnu ulogu preuzeti će Britanka Lashana Lynch koju smo nedavno mogle gledati u filmu Kapetanica Marvel


Premijera je najavljena za 8. ožujak, 2020. a fanovi na društvenim mrežama već nestrpljivo čekaju ovaj datum, ali i bilo koju novu informaciju o radnji i glumcima. No ipak, nisu svi toliko oduševljeni ovom objavnom. Iako je James Bond Mnogo napredovao po pitanju prikaza i uloge žena u svojim filmovima, borci za jednaka prava na filmskim platnima našli su jednu zamjerku na scenarij.


Sjećamo se Bondovog neprimjerenog tapšanja po guzi, navlačenja žena za ruku i obračunavanja s njima prije nego otkrije njihove prave namjere, a i posebnog mjesta koje u filmu zauzimaju ''Bondove djevojke''. Zbog sveg ovog su se žene diljem svijeta desetljećima žalile na nepravedno i omalovažavajuće prikazivanje žena u filmovima o agentu 007, a dio njih ni sada nije u potpunosti zadovoljan.

Naime, prema dijelu scenarija koji je za sada procurio u javnost, Lynch neće postati novi James Bond. Priča je sljedeća – Bond, kojeg bi ponovo trebao glumiti Daniel Craig, odlučio je napustiti svoje mjesto tajnog agenta i uživa u svojoj mirovini na Jamajci. Lynch za vrijeme njegovog odsustva preuzima njegovo mjesto u MI6 na poziciji agentice 007, no njena glavna zadaća u filmu jest locirati umirovljenog Bonda i nagovoriti ga da se vrati u službu kako bi odradio jedan posljednji zadatak za koji je, kao i uvijek, jedini on dovoljno kvalificiran.


Stoga izgleda da ponovo nećemo gledati glavnu junakinju, to jest agenticu 007, kako ''dominira'' platnom i njenim muškim suparnicima. Neki smatraju da se njena uloga za sada još ne može opisati kao ''novi James bond'', već kao nova Bondova djevojka malo boljeg statusa nego one ranije. No ipak, ostalim fanovima koji su navikli da je ova uloga rezervirana samo za starije bijele muškarce možda će trebati malo duže navikavanja na promjene u kinematografiji. Tako bi novu agenticu 007 koja se samostalno bori protiv opakih zlikovaca mogli gledati tek u nekom od sljedećih nastavaka, nakon što joj legendarni Craig i službeno prepusti svoje mjesto u ovom nastavu filma.  

Image

Kapetanica Marvel - prvi film o ženskoj superjunakinji koji ruši sve rekorde gledanosti