Zločini iz strasti

Ubojito obožavanje: Slavne face koje su ubili njihovi obožavatelji

Neki su fanovi toliko zaluđeni svojim idolima da bi za njih učinili baš sve - a ponekad ljubav i obožavanje sklizne u fanatizam i završi tragično

BeFunky-collage (6).jpg
Foto: www.profimedia.hr

Slava svakako donosi pregršt nevjerojatnih stvari, kao što su debeli bankovni računi, putovanja na egzotične destinacije, vile i luksuzne zabave. Ali postoji i druga, manje sjajna strana medalje – a to je život pod povećalom javnosti. Nažalost, život slavnih ponekad zainteresira ljude na nezdrave načine, pa oni postanu opsjednuti svojim idolom - odnosno, postanu stalkeri.

Image
Javno progovorili

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a: Slavni koji su priznali da su HIV pozitivni

Stalkeri nisu rijetka pojava, a njihovo je ponašanje krajnje uznemirujuće te itekako zagorčava život slavnim glumcima, pjevačima i sportašima. No, ponekad stalkeri odu još i dalje pa se njihova opsesivna ljubav izokrene u agresiju – i sve završava zločinom.

Ove zvijezde završile su tragično - ubijene su od ruke svojih obožavatelja. Neki od ubijenih celebova bili su vrlo maldi i tek na početku karijere koja je naprasno prekinuta:

Andrés Escobar

Uspješni kolumbijski nogometaš ubijen je nakon što njegov tim nije osvojio Svjetsko prvenstvo zbog njegove pogreške. Naime, 1994. Escobar je zabunom dao autogol na utakmici protiv SAD-a, a njegov tim bio je diskvalificiran s natjecanja. Pet dana kasnije grupa muškaraca presrela ga je na cesti i upucali su ga. Navodno su pri svakom pucnju vikali 'Gol!', kako bi mu dali do znanja da mu se osvećuju radi poraza.

Rebecca Schaeffer

Lijepa glumica poznata po ulozi u humorističnoj seriji Moja sestra Sam život je završila tragično: bila je ubijena 1989. kad je imala tek 21 godinu. Zločin je počinio 19-godišnji obožavatelj koji je osuđen na doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja. Poludjeli obožavatelj posjetio glumicu nakon što je uz pomoć privatnog detektiva uspio saznati njezinu adresu. Kazao je da je motiv za ubojstvo bila filmska scena seksa u kojoj je sudjelovala mlada glumica, a što je jako razljutilo opsesivnog obožavatelja.

John Lennon

Vjerojatno najpoznatije ubojstvo u koje je bio upletn obožavatelj- bilo je ubojstvo rock legende Johna Lennona. Člana Beatlesa ubio je Mark David Chapman 1980. godine, ispred Lennonovog stana u New Yorku. Upucao ga je 4 puta i na mjestu ubio. Svijet je ostao u šoku, a uslijedilo je još nekoliko samoubojstava neutješnih obožavatelja. Za sobom je ostavio shrvanu udovicu Yoko Ono i njihovog petogodišnjeg sina.

Selena

Latinoamerička pjevačica Selena Quintanille-Perez bila je zvijezda koja se početkom devedesetih ubrzano uspinjala na putu slave – no onda je sve prekinula fanatična obožavateljica koja je ujedno bila i predsjednica kluba Seleninih fanova. Njezino ime je Yolanda Saldívar, a naknadno se saznalo kako je bila toliko opčinjena pjevačicom da je cijeli stan imala oblijepljen njenim fotografijama. Nakon što je osnovala klub fanova, uspjelo joj je približiti se Seleni pa su njih dvije čak bile postale prijateljice, a pjevačica joj je povjerila i mjesto menadžerice njezina butika. No, Yolanda je počela koristiti klub za vlastitu materijalnu dobit, kad je Seleni postalo jasno što radi, posvađale su se u motelskoj sobi te je svađa završila pucnjavom – obožavateljica je upucala Selenu u leđa i zvijezda je na mjestu preminula. U listopadu 1995. Yolanda je osuđena na doživotnu zatvorsku kaznu. Cijela je priča bila inspiracija za film snimljen 2 godine nakon Selenine smrti – u kojem glavnu ulogu igra Jennifer Lopez, a prošle je godine počela se prikazivati i serija na Netflixu.

Gianni Versace

Tog kobnog dana, 15.lipnja 1997. godine, legendarni modni mogul upucan je na pragu svoje vile u Miamiju. Počinitelj, 27-godišnji Andrew Cunanan navodno se hvalio kako je Versacea poznavao te da su, štoviše, čak bili prijatelji. Obitelj Versace opovrgnula je ove tvrdnje, te pravi motiv ubojstva nikad nije službeno ustanovljen. 50. godišnji Versace bio je šesta i posljednja žrtva serijskog ubojice Andrewa koji si je nekoliko dana kasnije oduzeo život.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.