Javno progovorili

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a: Slavni koji su priznali da su HIV pozitivni

Odkad se u osamdesetima otkrio virus HIV-a, kao i teška bolest koju uzrokuje, mnogi su slavni otvoreno priznali da su HIV pozitivni te su dijeleći svoja iskustva pomogli mnogima

profimedia-0275766092.jpg
Foto: www.profimedia.hr

HIV virus oslabljuje imunosni sistem uništavajući određenu vrstu bijelih krvnih stanice u našem tijelu. Iako za ovaj virus još nije pronađen lijek, ali je život zaraženih u međuvremenu postao mnogo kvalitetniji i duži zahvaljujući uvođenju antiretrovirusne terapije (ART). Danas osoba zaražena HIV-om uz redoviti tretman može doživjeti jednake godine života kao i bilo tko drugi.

Iako smo u posljednjih 40 godina o HIV-u puno toga naučili, nažalost i dalje postoje predrasude vezano za prenošenje ovog virusa. Zato ne čudi što mnogi zaraženi ljudi ne žele javno o tome govoriti. Naravno, na HIV nisu imuni ni slavne face: neki su tragično preminuli od kobne bolesti koju uzrokuje ovaj virus, no mnogi se uspješno bore i svima nam ulijevaju nadu da je život s HIV-om moguć.

Naime, neke slavne face odlučile su svoje priče podijeliti javno i time su učinili nevjerojatno mnogo za osvještavanje o HIV-u i sidi te su postali inspiracija svima onima koji vode istu bitku. Među njima su i ove velike zvijezde:

Magic Johnson

Bivša košarkaška zvijezda Magic Johnson jeden je od prvih HIV-pozitivnih slavnih osoba koji je o tome odlučio javno govoriti. Za takvu ispovijest svakako je trebala hrabrost jer u vrijeme kad je Johnson priznao da je HIV pozitivan, a bilo je to davne 1991, kolalo je brdo predrasuda vezano za ovaj virus. Na konferenciji za novinare tada je kazao:

"Zbog HIV virusa kojim sam se zarazio morat ću se povući iz Lakersa… Planiram živjeti dug život."

Veliki Johnson bio je u pravu jer u međuvremenu s virusom živi već 30 godina, a osnovao i fundaciju koja nosi njegovo ime, a čija je zadaća prevencija širenja HIV-a.

Charlie Sheen

Glumac je javno obznanio da je HIV pozitivan 2015. godine, ali je u tom trenutku bio već 4 godine zaražen. U početku je javnost njegovo ponašanje smatrala krajnje kontroverznim jer je navodno nastavio imati spolne odnose sa ženama iako je znao da je pozitivan, no donekle se iskupio kad je izjavio više neće bježati od odgovornosti i obaveze koja mu je bolest nametnula - a ta je da postane boljom osobom i pomogne drugima.

Freddie Mercury

Javnost je za bolest slavne rock ikone saznala samo 24 sata prije njegove smrti. Iako se već neko vrijeme nagađalo o njegovom lošem zdravlju jer je izgledao sve mršavije i lošije, njegovo priznanje bio je velik šok za sve. Preminuo je sa samo 45 godina i za sobom ostavio neutješne obožavatelje diljem svijeta.

Rock Hudson

Prvi hollywoodski glumac koji je priznao da je HIV pozitivan bio je Rock Hudson, zvijezda kino platna 50-tih i 60-tih. Njegovo je priznanje značilo veliko buđenje javnosti za ovaj zdravstveni problem:

"Otkad je Hudson izrekao svoje priznanje, uplaćeno je više od 1.8 milijuna dolara od privatnih donatora kako bi se podržalo istraživanje o sidi i pomoglo žrtvama ove bolesti", objavljeno je tada u magazinu People.

Danny Pintauro

Glumac je slavu stekao kao dječja zvijezda ulogom u popularnoj američkoj seriji Tko je šef?, a javno je obznanio da je HIV pozitivan prije 6 godina tijekom gostovanja kod Oprah. Tom je prilikom kazao:

"Išao sam na redovnu kontrolu kao odgovoran gay muškarac i svakih 6 mjeseci podvrgnuo bih se testu na HIV. Nakon svakog testa čekao bih 2 tjedna na rezultate, sav na iglama, u strahu od ideje da sam možda HIV pozitivan. Toliko sam se bojao da će se to dogoditi i na kraju se i dogodilo, više nisam morao strahovati."

Chuck Panozzo

Basist i jedan od osnivača benda Styx poznatog po hitu Boat on the river, vijest da je HIV pozitivan dobio je 1991. Najprije je odbijao bilo kakvo liječenje i to ga je dovelo do vrlo lošeg stanja - pa je morao uzimati po 23 tablete dnevno. U međuvremenu je 74-godišnji glazbenik postao dobro, opet nastupa i velik dio energije ulaže u pomaganje drugim pacijentima koji prolaze isto što i on.