Jesi li ih sve gledala?

10 nezaboravnih filmskih klasika kralja blockbustera, Stevena Spielberga

Na današnji dan veliki Steven Spielberg, holivudski redatelj golemog bogatstva i ugleda, slavi svoj 75. rođendan, a mi smo se odlučile prisjetiti kojim je to sve filmovima stekao status kralja kino hitova

profimedia-0284573215.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Steven Spielberg, američki filmski redatelj, trostruki dobitnik Oscara i financijski najuspješniji filmaš u povijesti definitivno je holivudska legenda, a danas mu je i 75. rođendan, pa smo odlučile odati mu malu počast ovim člankom. Naime, ne znamo nikoga tko nije odrastao uz blockbustere ovog slavnog redatelja, a s obzirom na to da nam je svima svojim filmskim uspješnicama obilježio živote, smatramo kako je sasvim u redu da o njegovoj životnoj priči, ali i filmovima koji su ga proslavili, saznamo nešto više.

Image
Toplija zima zagarantirana

Let's talk about s**: Najseksi filmovi 2021. godine

Tijekom karijere, Spielberg se u svojim filmovima dotaknuo mnogih tema i žanrova. Tijekom sedamdesetih, osamdesetih i devedesetih, tri njegova filma: „Ralje“, „E.T.“ i „Jurski park“ postali su financijski najuspješniji filmovi svog doba. Tijekom svojih ranih godina kao redatelj, njegovi SF i pustolovni filmovi često su bili navođeni kao najviša dostignuća u snimanju blocbuster filmova modernog Hollywooda, a puno se nije promijenilo ni danas. Spielberg se nebrojeno puta dokazao kao vrhunski redatelj i producent s nevjerojatno izraženim „njuhom“ za ono što publika želi i voli.

shimmer fallback

Prvi veliki filmski uspjeh ovog redatelja bile su „Ralje“, hororac o morskom psu iz 1975., a nakon toga su uslijedili i „Bliski susreti treće vrste“ koji su Spielbergu donijeli i prvu nominaciju za Oscara za režiju. Redajući uspjeh za uspjehom, Spielberg je već 1980-ih postao apsolutni kralj Hollywooda koji je svojim filmovima zabavljao milijune gledatelja diljem svijeta.

shimmer fallback

Upravo su iz njegove filmske i kreativne radionice izašli filmovi poput „Jurassic Parka“ i „Indiane Jonesa“, no bilo je tu i ozbiljnih drama poput „Ratnog konja“ i „Spašavanja vojnika Ryana“. Sve u svemu, možemo zaključiti kako je Spielberg pretvarao u zlato sve što bi dotaknuo svojom redateljskom palicom, pa nije ni čudo da ga se danas smatra legendom filma.

U nastavku ti donosimo top listu nama najdražih filmova ovog redatelja. Ove naslove uvijek iznova možemo gledati i baš nikad nam ne dosade.

"E.T."

„E.T.“ je filmska priča o prijateljstvu dječaka i izvanzemaljca koji se pokušava vratiti u svemir. „E.T“. je postao financijski najuspješniji film svih vremena. „E.T.“ je bio nominiran za mnoštvo Oscara, između ostalih i za najbolji film i režiju. Ova topla obiteljska priča o došljaku iz svemira zagrijala je srca milijuna ljudi, a bio je to i prvi film u kojem je glumila malena Drew Barrymore kojoj je tada bilo samo 5 godina, a kasnije je i sama postala velika zvijezda.

"Jurassic Park"

1993. Spielberg se nakon male pauze vratio pustolovnom žanru s adaptacijom romana Michaela Crichtona, „Jurski park“, o dinosaurima. S revolucionarnim specijanim efektima za koje se pobrinuo studio Industrial Light and Magic, u vlasništvu Spielbergova prijatelja Georgea Lucasa, film je postao jedan od deset financijski najuspješnijih filmova svih vremena u Americi. Do danas, „Jurski park“ ostaje jedan od najslavnijih blockbustera svih vremena te definitivno prvi avanturistički film o dinosaurima koji je potaknuo interes javnosti za ta izumrla bića prošlosti. S obzirom da se radilo o golemom kino hitu, uslijedili su i brojni filmski nastavci na istu temu.

"Bliski susreti treće vrste"

„Bliski susreti treće vrste“ iz 1977. bio je jedan od prvih filmova koji je Spielberg ne samo režirao i producirao, već napisao i sam scenarij. Film je bio veliki kino hit, a Spielberg je zaradio prvu nominaciju za Oscara za režiju i šest drugih nominacija. Film je osvojio Oscara u dvije kategorije (snimatelj - Vilmos Zsigmond i za zvučnu montažu - Frank E. Warner), a Spielberga uvrstio među vladare Hollywooda te potvrdio njegov zvjezdani status. Do danas se ovaj film smatra jednim od najboljih SF-ova ranije generacije.

"Ralje"

„Ralje“ su nastale kao adaptacija bestseller Petera Benchleyja. Glavne uloge su imali Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss i Lorraine Gray, a sama radnja filma započinje legendarnom scenom u kojemu velika bijela psina napada i ubija jednu djevojku, potaknuvši napetost i brigu u malom obalnom gradu, koji ovisi o prihodima od turizma. Za filmsku glazbu pobrinuo se skladatelj John Williams i 1976. za nju dobio Oscara. Glazba je energična i napeta i odlično manipulira emocijama gledatelja, pojačavajući osjećaj straha i iščekivanja. Glazbena tema napada velike bijele psine je naprosto nezaboravna. „Ralje“ su u početku proglašene nezrelim i sezonskim kino hitom, međutim probile su sve rekorde gledanosti i ostvarile prihod od 470.653.000 dolara i s time bile najkomercijalniji film sve do premijere „Ratova zvijezda“.

"Indiana Jones: Otimači izgubljenog kovčega"

„Otimači izgubljenog kovčega“, prvi film iz serije filmova o Indiani Jonesu, donio je Spielbergu još veću slavu i ugled. Taj je film nastao kao izraz redateljeva poštovanja i ljubavi prema napetim serijalima iz zlatnog doba Hollwooda, a u glavnoj ulozi našao se Harrison Ford u ulozi arheologa i pustolova Indiane Jonesa. Postao je najuspješniji film 1981. te zaradio nekoliko nominacija za Oscara, između ostalih i one za režiju (druga Spielbergova nominacija) i najbolji film (drugi Spielbergov film nominiran za najbolji film). „Otimači izgubljenog kovčega“ se još smatraju školskim primjerom akcijskog žanra. Uspjeh i popularnost lika Indiane Jonesa bili su toliki da je ubrzo snimljeno još nastavaka pa je cijela stvar prerasla u filmsku franšizu.

"Catch Me if You Can"

„Uhvati me ako možeš“ govori o smionim avanturama mlađahnog prevaranta kojeg je maestralno utjelovio Leonardo DiCaprio. Christopher Walken zaradio je nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg sporednog glumca. Film je prepoznatljiv i po glazbi Johna Williamsa i jedinstvenoj uvodnoj špici, a u filmu se pojavljuje i Tom Hanks u ulozi policijskog inspektora. Mnogi su ovaj film prozvali najzabavnijim filmom godine, a sve do danas ostaje jedan od najšarmantnijih trilera ikada snimljenih.

"Carstvo sunca"

1987., kada se Kina počela otvarati svijetu, Spielberg je snimio prvi američki film u Šangaju još od tridesetih godina, adaptaciju autobiografskog romana J.G. Ballarda, „Carstvo sunca“. Film je zaradio pohvale kritike, nominiran je za nekoliko Oscara, ali nije ostvario očekivanu zaradu u kinima. Kritičar Andrew Sarris prozvao ga je filmom godine, a kasnije ga uvrstio među najbolje filmove desetljeća. Zanimljivo je da je glavnu ulogu u filmu odglumio Christian Bale, danas velika zvijezda, a tada tek dječak golemog talenta kojeg je upravo "Carstvo sunca" upoznalo s holivudskim crvenim tepisima.

"Spašavanje vojnika Ryana"

1998. Spielberg je snimio dramu od Drugom svjetskom ratu, „Spašavanje vojnika Ryana“, o grupi američkih vojnika koju predvodi satnik Miller (Tom Hanks) koji pokušavaju pronaći nestalog vojnika u Francuskoj. Spielberg je tada osvojio drugi Oscar za režiju. Realistični prikazi borbenog nasilja utjecali su na kasnije ratne filmove kao što su „Pad crnog jastreba“ i „Neprijatelj pred vratima“. Film je, osim toga, bio prvi veliki hit studija DreamWorks kojeg je Spielberg sam osnovao. Kasnije su Spielberg i Hanks, koji su se zbližili na snimanju ovog filma, producirali i televizijsku miniseriju prema romanu Stephena Ambrosea, „Združena braća“. Serija je dobila mnoštvo nagrada te ostala upamćena kao jedna od najboljih serija ratne tematike svih vremena.

"Schindlerova lista"

Spielbergov film „Schindlerova lista“ temeljen je na istinitoj priči Oskara Schindlera, čovjeka koji je riskirao vlastiti život kako bi spasio 1100 ljudi od užasa Holokausta. „Schindlerova lista“ donijela je Spielbergu njegovog prvog Oscara za režiju, a film je proglašen i najboljim filmom te godine. Spielberg je izjavio kako je upotrijebio profit od filma da uspostavi fond „Shoah“, neprofitnu organizaciju koja bi arhivirala filmska svjedočenja preživjelih iz Holokausta. Neki kritičari tvrde kako je „Schindlerova lista“ najprecizniji prikaz Holokausta i židovskih stradanja u Drugom svjetskom ratu, a 1999. Američki filmski institut ga je uvrstio na 9. mjesto 10 najboljih filmova ikad snimljenih.

„München“

Film „München“, koji govori o masakru izraelskih sportaša na Olimpijskim igrama 1972. u Münchenu, je bio drugi Spielbergov film koji je govorio o židovskim stradanjima u svijetu. Film je nastao po knjizi kanadskog novinara Georgea Jonasa. Film je dobio odlične kritike, ali je podbacio u američkim i svjetskim kinima, a ostaje i jedan od najkontroverznijih Spielbergovih filmova. „München“ je zaradio nominacije za Oscara u kategorijama za najbolji film, montažu, glazbu (Johna Williamsa), adaptirani scenarij i režiju. Bila je to šesta Spielbergova nominacija za režiju i peta nominacija za najbolji film.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.