Televizijski vremeplov

'Televisa presenta' - kultne meksičke sapunice koje smo obožavale

Meksičkih sapunica uz koje smo odrastale se uvijek rado sjećamo, pa smo danas za tebe izdvojile njih pet koje su obilježile živote mnogih domaćih gledatelja.

profimedia-0450113374.jpg
Foto: Profimedia.hr

Danas nam se čini kako ne postoji televizija koja ne vrti turske sapunice. Prije desetak godina upravo su turske produkcije telenovela postale veliki hit na Balkanu, a to su ostale sve do danas, potisnuvši nekoć popularne meksičke i brazilske serije u zaborav. Naime, 1990-ih i ranih 2000-ih domaće se gledateljstvo nije moglo zasititi popularnih latinoameričkih sapunica i melodrama. Krvne osvete, ljubavni trokuti, bizarna ubojstva i doista nevjerojatno začudne sudbine glavnih likova intrigirale su nas godinama, a mnogi su gledajući meksičke telenovele naučili i španjolski!

Image
Dnevna doza nostalgije

Top 10: Najbolje teen serije koje uvijek možemo iznova gledati

Iako danas dakle više nisu ni izbliza tako popularne, neke od meksičkih televizijskih uspješnica i dalje pamtimo po legendarnim zapletima. Kako bismo te odvele na mali televizijski vremeplov u neka davna, bezbrižna vremena kada se nakon dnevnika gledala omiljena meksička sapunica – izdvojile smo njih pet koje se danas smatraju apsolutno kultnima. Jesi li ih i ti gledala?

Divlja ruža

Priča o siromašnoj djevojci Rosi koju uhvate u krađi šljiva u bogataškom vrtu i ljubav koja se na prvi pogled dogodi između nje i sina nasljednika Ricarda Linaresa jedna je od prvih meksičkih sapunica koja nas je prikovala za male ekrane. Negativka je Ricardova sestra Dulcina koja čini sve u svojoj moći da rastavi sretan par. Naravno, ova serija obiluje neobičnim zapletima, urotama i spletkama, a u glavnim su se ulogama pojavili Guillermo Capetillo, Laura Zapata i Liliana Abud, a serija je doživjela čak 199 epizoda po 45 minuta! Bila je emitirana od 1987. do 1988., a postigla je golem uspjeh diljem svijeta.

Marisol

Doista ne znamo tko nije gledao barem nekoliko epizoda „Marisol“. U naslovnoj je ulozi siromašna djevojka koja se uzdržava prodajući cvijeće, a lice joj je nagrđeno strašnim ožiljkom iz nesreće koju je doživjela u djetinjstvu. Njena se sreća mijenja na bolje kad upozna bogatog slikara Josea Andresa koji se odmah zaljubi u nju. Kao i uvijek, nevolje im stvara zlikovka – Joseova majka Amparo koja je zahvaljujući brojnim spletkama koje je plela postala legendarni negativac svijeta meksičkih sapunica uopće. „Marisol“ je snimljena 1996. godine u Meksiku za televizijsku kuću Televisa, a glavnu žensku ulogu tumačila je Erika Buenfil dok je glavnu mušku ulogu odigrao Eduardo Santamarina. U 145 epizoda, "Marisol" je zrobila pažnju gledatelja diljem svijeta te postala najgledanija meksička sapunica u SAD-u, ali i u Europi.

Otimačica

"Otimačica" iliti „La usurpadora“ је meksička telenovela snimljena 1998. godine, a također se nalazi na listi najpoznatijih sapunica svih vremena. Glavne ženske uloge Pauline Martinez i njene sestre blizanke Paole Bracho tumači venezuelanska glumica hrvatskog podrijetla Gabriela Spanic, koja je posebno intrigirala našu publiku, a glavnu mušku ulogu meksički glumac Fernando Colunga. Serija je imala relativno malo epizoda, njih 102, no u potpunosti je zarobila srca gledatelja. Priča se bazira na neobičnom slučaju dviju sestri blizanki, jedne dobre, a jedne zle, koje doduše ne znaju da su u rodu. Dakle, radnja ide ovako: Kad bogata i zlobna Paola Bracho upozna siromašnu Paulinu koja joj sliči kao jaje jajetu, odmah joj sine pakleni plan. Ona će provesti godinu dana putujući i zabavljajući se, dok će mladu sluškinju prisiliti da zauzme njeno mjesto u obitelji. Sve se zakomplicira kad se Paulina zaljubi u njenog muža Carlosa Daniela, a s vremenom njihova tajna izađe na vidjelo. Zvuči kao suludi zaplet, ali gledateljstvo ga je svojevremeno obožavalo.

Esmeralda

Sinonim za dobru meksičku sapunicu definitivno je „Esmeralda“, serija koja kod našeg gledateljstva ima kultni status. Glavne uloge imali su Leticia Calderón i Fernando Colunga, a radnja prati slijepu djevojčicu Esmeraldu koju njezin bogati otac odbaci te zamijeni za sluškinjog sina te Esmeraldu osudi na život u siromaštvu. Mnogo godina kasnije upravo to dvoje mladih se susretne i zaljubi, a razne spletke i podmetanja njegove, odnosno zapravo njezine, obitelji stoje im na putu do sreće. Ova se serija snimala čak dvije godine, a bila je posebna po tome što je ponekad imala epizode dugačke i po sat i pol. Tako je sveukupno snimljeno 137 epizoda koje su se emitirale kroz 1998. i 1999., a uz male ekrane su prikovale Hrvate koji se do danas rado sjećaju lijepe i drage Esmeralde te svih njezinih muka.

Sirota mala bogatašica

Za razliku od prethodnih heroina, Consuelo iz „Sirote male bogatašice“ nije ni lijepa ni siromašna. Majka i braća je tretiraju kao sluškinju, a otac ubrzo umire i ostavlja joj svoj imetak. Obitelj joj na svaki način pokušava oteti nasljedstvo, ali u priču ulazi šarmantni liječnik Julio koji se zaljubi u Consuelinu unutarnju ljepotu i nauči ju samopoštovanju. Ova pomalo atipična meksička sapunica također je bila golemi hit te ju se danas smatra legendarnom, a hrvatska ju je publika gledala 1995. Što se tiče glavne uloge, ona je povjerena tada 34-godišnjoj meksičkoj glumici Victoriji Ruffo. Njezina karijera u svijetu sapunica započela je još 1980. godine, a uspješno traje sve do danas. Tako se može pohvaliti i podatkom da je u proteklih četrdeset godina glumila u čak 21 telenoveli pa ne čudi kada je nazivaju "zaštitnim licem Televise".

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.