Ta divna dlakava stvorenja

Tko mu može odoljeti? Pomeranac - preslatko klupko sreće

Mnogo je lijepih, simpatičnih i umiljatih pasa, no apsolutni kralj po pitanju slatkoće mnogima je pomeranac. Upoznaj tu popularnu pasminu i saznaj bi li se ovo fluffy klupko puno energije trebalo dokotrljati i u tvoj život- ili to ipak nije dobra ideja

flouffy-cRfxNlmb7Ag-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Pasmina pomeranac još se naziva i patuljasti špic (zapravo je minijaturna verzija njemačkog špica) ili skraćeno pom te od milja pom-pom, a ime je dobila po poljskoj regiji Pommer od kud je u Veliku Britaniju stigla prije dvjestotinjak godina. Ove su vrckaste pse najprije obožavali engleski plemići i često su ih birali za svoje vjerne suputnike. Zatim se dogodilo ono što se nije moglo zaustaviti: za tim je veselim psićima, visokim tek oko 20-ak centimetara, nastala prava pomama diljem Europe sedamdesetih godina. Od tog su vremena visoko na ljestvici popularnih pasmina svugdje u svijetu - i teško da će ih itko skinuti s trona.

Osvojili su naša srca djelomično zahvaljujući svom slatkom izgledu: pahuljastom i mekom krznu, simpatičnoj njuškici koja podsjeća na lisičju, sjajnim, tamnim očima, malim špic ušima i kitnjastom repom, ali i radi svog iskričavog, živahnog i znatiželjnog karaktera. Većina mačaka, s kojima pomeranci mogu biti dobri prijatelji, teža je od njih - ova pasmina neće doseći više od 3,5 kilograma. Praktično, moramo priznati.

"Sve što trebaš je ljubav - i pomeranca!", uzrečica je ljubitelja ove popularne pasmine. S tim se slažu i redatelji holivudskih filmova koji su brzo prepoznali potencijal tih čupavih ljubimaca - ovi preslatki psići česte su zvijezde filmskog platna, ali su i omiljeni likovi crtića. Na primjer, pomeranaca ste mogli vidjeti u poznatim komedijama Žena za koju se umire i Glup i gluplji, a u popularnom dugometražnom crtiću Tajni život kućnih ljubimaca, snalažljiva i hrabra Gidget, bijela kujica, jedna je od glavnih junakinja.

Iako djeca obožavaju ovu pasminu, valja se prisjetiti kako psi nisu igračke (iako Amerikanci pomerance nazivaju King of Toys - kraljevima među igračkama). Točno je kako je pom izvrstan obiteljski pas, no stručnjaci upozoravaju da nije najbolji izbor za malu djecu. Naime, tvoj novi četveronožni prijatelj neće biti agresivan i voli igru, ali to ne znači da je raspoložen za previše natezanja.

Osim toga, prije nego što pomeranac postane novi član tvog kućanstva, treba razmisliti o sljedećem:

Naravno, svi psi trebaju dobar odgoj kako bi suživot s ljudima funkcionirao - pa i pomeranci nisu iznimka. No, osobito je važno krenuti s privikavanjem ovakvog psa na to da doma ostane sam. To je nešto što većina pasa ne voli, ali pomeranac pogotovo nije tip samotnjaka. Zato nije preporučljivo ostavljati ga na duža vremenska razdoblja. Pomeranac će se najviše zbližiti s jednom osobom u obitelji kojoj će biti posebno privržen, ali će voljeti i sve druge članove, kao i prijatelje iz psećeg parka. Voli društvo i brzo se uvuče pod kožu svima koje upozna. Dobri su u učenju trikova, ali su i prilično lajavi pa na tome treba raditi od malih nogu, ako želiš sačuvati vlastite (i susjedove) živce. Jednostavno, pomeranac štiti svoj teritorij i srčano laje na neznance.

  • Pomeranac je posebno prepoznatljiv po svom gustom krznu, narančaste, crvene, smeđe, krem ili bijele boje, koje raste u dva sloja. Zahvaljujući svim tim dlakama izgleda punije nego što to stvarno je i podsjeća na lopticu. Ali to ne dolazi bez cijene. Naime, pomeranca treba četkati barem dva puta tjedno, a preporučuje se koristiti i specijalne preprate za njegu očiju i ušiju, kao i redovito četkanje zubića. U posljednje je vrijeme trend da se pomerance šiša tako da nalikuju na plišane igračke - poput pseće internet senzacije, pomeranaca pod imenom Boo, čija je stranica imala nevjerojatnih 16 milijuna lajkova. Zahvaljujući "najslađem psu na svijetu", kako su ga prozvali, cijelu pasminu ponekad nazivaju imenom Boo. Očekivano, i Instagram je lud za ovim psima. Naprosto su fotogenični i rođeni da budu zvijezde.
  • Iako je sitan, pomeranac neće nikako biti sretan ako bude uglavnom zatvoren u četiri zida. Obožava umjerene šetnje , a prednost je što ga se lako može nositi ako je potrebno. Osim toga, pomeranac će te rado pratiti na kraćim putovanjima- to će mu se puno više svidjeti nego da ostane kod nekog na čuvanju. Znatiželjan je, samopouzdan i voli upoznavati nove stvari. Jedino na što treba pripaziti jest kombinacija vlage i vrućine, sparni ljetni dani mogu biti opasni za tvog najboljeg četveronožnog prijatelja.
  • Nažalost, pomeranci su poznati i po tome da su osjetljiviji na određene bolesti, kao što dišni problemi pa čak i bolesti srca. Skloni su i epilepsiji. Uz ovo, njihova Ahilova peta su koljena i kukovi. Stoga je izuzetno bitno da se psa nabavi samo od provjerenog i odgovornog uzgajivača, i to ne prije nego što štene navrši barem 8 tjedana. Naravno,opcija je i udomiti starijeg pomeranca. Važno je da je pas čipiran i cijepljen, kako nalaže i zakon te očišćen od nametnika.

Uz pravilnu brigu i mnogo ljubavi, pom može doživjeti oko 16 godina i biti idealan ljubimac. Ako si se i ti zaljubila u ova preslatka stvorenja, razmisli imaš li potrebne uvjete - a ako je odgovor pozitivan, učini svoju svakidašnjicu super-slatkom i zabavnom uz svog novog frenda na četiri (kratke) nožice.