Sutra ne propustite sjajan Rubinstein Klezmer Project u Mimari

Rubinstein Klezmer Project će održati 24. studenog svoj premijerni nastup pred hrvatskom publikom

Sutra ne propustite sjajan Rubinstein Klezmer Project u Mimari

Ya'akov Rubinstein i Thomas Yehuda Martinčević Kolonomos prvi su se put susreli u sinagogi u Oslu u prosincu 2010. godine. Otad se razvija njihovo prijateljstvo i počinju profesionalno surađivati.  
U iduća dva mjeseca utemeljen je koncertni program koji je uključivao klasična djela Blocha, Ravela, Williamsa Bacha, ali i eksperimentiranje s židovskim melosom te melodijama klezmera. Prvi rezultati ove suradnje bila su tri koncerta u Oslu, uključujući i jedan u sinagogi.
Interpretacije tih klasičnih djela i klezmera oduševile su publiku što ih je navelo na proširivanje repertoara dodavanjem etnoelemenata.
Sljedećih su mjeseci intenzivno surađivali, a to je zapravo bio početak rada na ambicioznom projektu s fokusom na novi klezmer-izričaj.  Uključivanjem novoga člana, mladog i talentiranog Almira Meškovića, pala je i konačna odluka o osnivanju projekta „Rubinstein Klezmer Project“. U proljeće 2011. nastao je „Rubinstein Klezmer Project“.

Ya'akov Rubinstein je izraelski violinist koji od svoje 7. godine nastupa na koncertima u Europi, Izraelu, Japanu, Kini i SAD-u.
Glazbeno školovanje započeo je u gradu Holonu s profesorom Shlomom Bornsteinom, a nastavio ga je kod svjetski priznate profesorice violine Ilone Feher. Studij je završio u Tel Avivu, a kao studenta Jeruzalemskoga glazbenog centra podučavali su ga Isaac Stern i Sir Yehudi Menuhin. Školovanje je nastavio u Frankfurtu i New Yorku kod koncertnog majstora i dirigenta Njujorške filharmonije.
Kao solist nastupao je s mnogim orkestrima, poput Bamberškoga simfonijskog orkestra, Komornog ansambla iz Mannheima, Brandenburške filharmonije, Orkestra mladih iz Basela, Izraelskoga komornog orkestra i mnogih drugih.
Od 1995. do 2009. bio je prva violina Bamberškoga simfonijskog orkestra. U tom se razdoblju posvetio  izvođenju židovske glazbe i kultiviranju tradicijske prakse izvođenja. Izvodio je recitale u cijeloj Europi, SAD-u, Južnoj Americi i Izraelu.
Nastupao je s najpoznatijim dirigentima (Lorin Maazel, Herbert Blomstedt, Alan Gilbert, Cristoph Eschenbach) i solistima  (Lang Lang, Midori, Sarah Chang, Victoria Mullova, Mstislav Rostropovitch, Ivo Pogorelić, Tri tenora: Pavarotti, Domingo i Carreras).
Uz mnoge nagrade, Ya'akov Rubinstein je i dobitnik više stipendija, poput onih za Manhattan School of Music i Američku kulturnu zakladu.  
Thomas Yehuda Martinčević Kolonomos glazbeno je školovanje započeo sviranjem klavira, a potom je razvijao talent na svim vrstama klavijatura, uključujući i klasične orgulje na Norveškoj glazbenoj akademiji u Oslu.
Također je dirigent i kreativni voditelj nekoliko zborova u Norveškoj te Bosni i Hercegovini.
Kolonomos je održao brojne koncerte, a mnogi su od njih i snimljeni, poput onih u Italiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Njemačkoj, Španjolskoj, Engleskoj i cijeloj Skandinaviji.

Almir Mešković je mladi bosanski harmonikaš, „zvijezda u usponu“. Diplomirao je s visokim rezultatima na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Sarajevu u klasi prof. dr. Zorana Rakića. Almir Mešković jedan je od najboljih harmonikaša svoje generacije u cijeloj bivšoj Jugoslaviji. Pobjednik je mnogih natjecanja u Italiji, Španjolskoj, Poljskoj, Češkoj, Ukrajini, Portugalu, BiH, Hrvatskoj, Rumunjskoj i Njemačkoj. Nastupao je i sudjelovao na masterclassevima s umjetnicima poput Jurija Šiškina, Mike Vairinena, Pavel Fenjuk, Aleksandra Dimitrijeva i Vladimira Besfaljminova.
Osobito je cijenjen zbog stila interpretiranja i improviziranja bosanske tradicionalne glazbe. Kao najbolji student sarajevskoga konzervatorija i nakon izrazito pozitivnih kritika njegovih nastupa pozvan je na dalje školovanje u Norvešku, na Norvešku glazbenu akademiju (2011.).

Koncert Rubinstein Klezmer Projecta održat će se u subotu, 24. studenog 2012. godine u 20.00 sati u Muzeju Mimara. Ulaznice možete kupiti na blagajni muzeja Mimara, ŽOZ i na www.entrio.hr po cijeni od 50 kn, odn. 40kn za umirovljenike i studente

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.