Sunce, more i čitanje: Ovo je naš izbor knjiga koje su idealno ljetno štivo za plažu

Neka najbolja ljetna štiva tu su već neko vrijeme i oni su pravi klasici, a mi smo izdvojile neke od njih koje bi ovog ljeta mogle biti pravi izbor za godišnji odmor

Sunce, more i čitanje: Ovo je naš izbor knjiga koje su idealno ljetno štivo za plažu

Za svakog ljubitelja knjiga, čitanje na plaži predstavlja pravi užitak u ljetu - sam čin čitanja na plaži simbolizira stanku od užurbanog života, a to je način na koji svijetu izjavljujemo da u tom trenutku postojimo samo mi, pijesak, sunce i priča koju čitamo - ništa više.

Image

Ako si uživala u ovim romantičnim filmovima, osvojit će te i romani prema kojima su snimljeni


Odmor nam svima nudi priliku da usporimo i odmorimo se od obaveza i uhvatimo se u koštac s drugim važnim aspektima života - izgradimo odnose, proživimo avanture, ali i da pročitamo knjige koje smo već dugo željeli pročitati. Upravo iz tog razloga važno je odabrati pravo štivo za čitanje na plaži. 

To nas dovodi do vječnog pitanja - kako odabrati knjigu koju ćeš čitati? Nove knjige izlaze iz tjedna u tjedan, ali neka najbolja ljetna štiva tu su već neko vrijeme i oni su pravi klasici, a mi smo izdvojile neke od njih koje bi ovog ljeta mogle uljepšati tvoj godišnji odmor.


"Poruka u boci", Nicholas Sparks

Bačena u valove i u sudbinu, boca s porukom je mogla završiti bilo gdje, a tri tjedna kasnije pronašla ju je Theresa Osborne, razvedena majka dvanaestogodišnjaka, za vrijeme odmora od posla kao kolumnistice bostonskih novina. Za "Garretta", muškarca koji potpisuje pismo, poruka je jedini način na koji on može izraziti svoju neumoljivu ljubav prema ženi koju je izgubio.

Izazivana misterijom i ustrajna da pronađe Garretta zbog osjećaja koje ona u potpunosti ne razumije, Theresa započinje potragu koja će je odvesti u obalni gradić obasjan suncem. Životi Therese i Garretta uskoro se spoje u priči koja odjekuje s našim najdubljim nadama da ćemo pronaći nekog posebnog i vječnu ljubav.


"Tuđinka", Diana Gabaldon

Godina je 1945., a Claire Randall, bivša medicinska sestra, upravo se vratila iz rata i sa suprugom otišla na drugi medeni mjesec, kad je prošla pored kamena u jednom od drevnih krugova koji su ocrtavali Britanske otoke. Odjednom je postala Sassenach - tuđinka - i našla se u Škotskoj, koja je razorena ratom i borbom klanova, a godina je 1743.

Otputovala je 200 godina unatrag silama koje ne može razumjeti i našla se usred spletki koje joj mogu ugroziti život i slomiti srce. Jer James Fraser, galantni mladi škotski ratnik, iskaže joj takvu ljubav da Claire postaje rastrgana između vjernosti i želje - i između dva vrlo različita muškarca u dva različita života.

"Ubojstvo u Orient Expressu", Agatha Christie

Nešto malo iza ponoći, snježna oluja zaustavlja Orient Express na tračnicama. Luksuzni vlak iznenađujuće je pun za to doba godine, ali do jutra je u vlaku jedan putnik manje. Američki tajkun leži mrtav u svojoj kabini, izboden je desetak puta, a vrata su bila zaključana iznutra. Izoliran i s ubojicom koji slobodno šeta vlakom, detektiv Hercule Poirot mora identificirati ubojicu - u slučaju da odluči ponovno napasti.

"Talentirani gospodin Ripley", Patricia Highsmith

Od svog debija 1955. godine, Tom Ripley je evoluirao u ultimativnog sociopata, utječući na bezbroj romanopisaca. U ovom prvom romanu upoznajemo zgodnog Toma Ripleyja koji je tek stigao na Manhattan, a upoznajemo i njegove "talente" - krivotvorenje, laganje i lažno predstavljanje.

Tijekom rada na jednoj zabavi prilazi mu bogati vlasnik brodogradilišta Herbert Greenleaf koji vjeruje da je Ripley pohađao sveučilište Princeton s njegovim sinom Dickiejem, a Ripley postaje očaran novcem svog novog prijatelja Dickieja Greenleafa. Ova ljubav postaje opsesivna kada Ripley odlazi u Italiju kako bi Dickieja nagovorio da se vrati u SAD, ali postane bijesan zbog Dickiejevih ambivalentnih osjećaja prema njegovoj djevojci Marge.

"Rebecca", Daphne du Maurier

Roman započinje u Monte Carlu, gdje našu junakinju s nogu obori udovac Maxim de Winter i njegov iznenadni prijedlog braka, a ona, koja je siroče i radi kao sluškinja, jedva može povjerovati koliko joj se sreća osmjehnula. Tek kad stignu na njegovo veliko seosko imanje, Maxim postane drukčiji i njegova mladenka počne se bojati. Bez prijatelja, u kući na osami, shvaća da gotovo i ne poznaje muškarca za kojega se udala, a u svakom kutu svake prostorije obitava duh njegove prekrasne prve žene, Rebecce.

"Dnevnik Bridget Jones", Helen Fielding

Roman prati tridesetogodišnju Bridget Jones čiji se život vrti oko nastojanja da skine suvišne kilograme i pronađe ljubav. Bridget je odlučila promijeniti svoj život u novoj godini zavjetujući se da će smršaviti, poboljšati karijeru, prestati pušiti i napokon pronaći dečka. Zaljubljena je u svog šefa Daniela Cleavera i s njim počinje flertati, a istovremeno, njezini joj roditelji pokušavaju namjestiti vezu s nedavno razvedenim obiteljskim prijateljem Markom Darcyjem.

"Ljetne sestre", Judy Blume

U ljeto 1977. svijet Victorije Leonard zauvijek se promijenio kad ju je Caitlin Somers odabrala za prijateljicu. Nesmotrena Caitlin Vix je uvela u srce svoje ekscentrične obitelji, otvorivši joj vrata svijetu nezamislivih privilegija, odvodeći je na odmor u Martha's Vineyard, čarobni otok na kojem su prijateljice postale ljetne sestre.

Godinama kasnije, Vix radi u New Yorku, Caitlin se udaje u vinogradu, a rana magija njihovog dugog, kompliciranog prijateljstva je izblijedjela. Ali Caitlin moli Vix da dođe na njezino vjenčanje kako bi joj bila kuma. Vix zna da će doći, iako se radi o prijateljici čije se izdaje vrlo dobro sjeća, jer želi saznati što se to dogodilo tijekom tog potresnog ljeta koje su provele zajedno.

"Otok", Victoria Hislop

Alexis Fielding čezne za saznanjem o prošlosti svoje majke, ali Sofija nikad nije govorila o tome. Sve što joj kaže jest da je odrasla u malom kretskom selu prije nego što se preselila u London. Kad Alexis odluči posjetiti Kretu, Sofia daje svojoj kćeri pismo da ga odnese starom prijatelju. Stigavši u Plaku, Alexis je zaprepaštena kad vidi da se nalazi nedaleko od malog, napuštenog otoka Spinalonga - nekadašnje grčke kolonije gubavca. Tada pronalazi Fotinija i napokon čuje priču koju je Sofija skrivala cijelog života: priču o njezinoj prabaki Eleni i kćerima te obitelji uništenoj zbog tragedije, rata i strasti. 

"Suludo bogati Azijci", Kevin Kwan

Kad Rachel Chu pristane provesti ljeto u Singapuru sa svojim dečkom Nickom Youngom, ona se nada skromnoj obiteljskoj kući, istraživanju otoka i kvalitetno provedenom vremenu s muškarcem za kojeg bi se jednog dana mogla udati. Ono što ona ne zna je da Nickova obiteljska kuća izgleda kao palača, da će se voziti u privatnim avionima i da će, kada se pojavi s jednim od najpoželjnijih azijskih neženja, svima biti meta.

"Ljeto i grad", Candace Bushnell

Ljeto je čarobno vrijeme u New Yorku i Carrie je zaljubljena u sve što ljeto u gradu nosi - lude likove u njezinoj blizini, butike s odjećom, divlje zabave i glamuroznog muškarca koji ju je oborio s nogu. Nastavak "Carrienih dnevnika" donosi iznenađujuća otkrića dok se Carrie kreće po Velikoj jabuci i shvaća da je život u New Yorku teži nego što je mogla zamisliti. Ova neodoljiva priča otkriva kako je Carrie upoznala Samanthu i Mirandu i kako se djevojka iz predgrađa pretvorila u jednu od najnezaboravnijih ikona New Yorka, Carrie Bradshaw.