Image
Foto: www.profimedia.hr
Whoopi Goldberg
Foto: www.profimedia.hr

Whoopi Goldberg

Whoopi Goldberg je znana kao simpatična komičarka s filmskog platna, no njezin život nije uvijek bio holivudska bajka. Naime, glumica je odrastala u neimaštini, a prvi puta je zatrudnjela kada joj je bilo samo 14 godina. Shvatila je da nešto nije u redu kada nije dva mjeseca uzastopce dobila menstruaciju. Raspitivala se među vršnjakinjama što da napravi, jer klinike za abortuse u njezinoj sredini nisu postojale, te je tako prvo pokušala pobaciti uz pomoć nekonvencionalnih metoda - kupanja u vrućim kupkama, ispijanja biljnih čajeva, ali i napitaka koji su sadržavali alkohol, otrove i sredstva za čišćenje. Na kraju je odlučila otići na pobačaj u kući prijateljice, gdje joj je jedna susjeda napravila abortus vješalicom u nehigijenskim uvjetima. Srećom, sve je prošlo dobro, a Whoopi je postala velika zagovornica ženinog prava na izbor kada je riječ o zadržavanju djeteta.

Nicki Minaj
Foto: www.profimedia.hr

Nicki Minaj

Danas jedna od najslavnijih reperica svijeta, Nicki Minaj, otvoreno je priznala kako je u ranoj teen dobi pobacila. Naime, Nicki je odrastala u vrlo siromašnoj obitelji te je ostala trudna na početku srednje škole, a kako nije imala nikakvih financijskih mogućnosti da brine za dijete, odlučila se na abortus. Pjevačica je priznala kako je to bila iznimno teška i bolna odluka te da je u tom trenutku smatrala kako je loša osoba što to čini, no da danas zna da zapravo nije imala drugog izbora. Svom nerođenom djetetu ne bi bila dobra majka niti bi mu mogla ponuditi život kakav zaslužuje, pa danas smatra kako je donijela ispravnu odluku i zbog nje ne žali. Zbog svog iskustva, Nicki je poznata kao velika pro-choice zagovornica.

Toni Braxton
Foto: www.profimedia.hr

Toni Braxton

Toni Braxton, diva nevjerojatna glasa, otvoreno je priznala svoje iskustvo pobačaja u svojim memoarima iz 2014. godine. Naime, pjevačica je napisala kako je 2001. imala pobačaj te da je zbog tog svog čina godinama osjećala veliku grižnju savjesti. Kako je odrastala u religioznom kućanstvu te je i sama vjernica, vjerovala je kako je tim činom počinila veliki grijeh te da će ju Bog kad tad kazniti za ubijanje svog djeteta. "Duboko u sebi, smatrala sam da je to ubojstvo. No, tad nisam vidjela drugi izlaz iz te situacije", napisala je Toni. Kasnije je rodila sina Diezela koji ima oblik autizma, a za koji je ona tada rekla da je kazna od Boga zbog njezinog ranijeg abortusa.

Joan Collins
Foto: www.profimedia.hr

Joan Collins

Joan Collins, slavna Alexis iz "Dinastije", u svojim je ranim 20-ima bila u strastvenoj ljubavnoj vezi s Warrenom Beattyjem, a neplanirano je ostala trudna. Odmah je znala da je apsolutno nezamislivo da donese to dijete na svijet. Naime, Joan smatra da roditelj ima vrhunsku odgovornost prema djetetu - treba mu pružiti dostojanstven život, sigurnost, ljubav i prilike za razvoj, a ona ništa od toga nije bila spremna učiniti. Naime, bila je na početku svoje glumačke karijere, nije imala novca, te se tako jednostavno odlučila pobaciti i nikad nije požalila. Rekla je kako se uz to dijete nikada ne bi ostvarila kao glumica, što joj je bio ultimativni cilj.

Rose McGowan
Foto: www.profimedia.hr

Rose McGowan

Glumicu Rose McGowan većina pamti po njezinim ulogama u "Vrisku" i kultnoj TV seriji "Čarobnice", no malo tko zna da je i ova celebrity dama imala pobačaj o kojem je više puta javno govorila i kojeg se nimalo ne srami. Naime, glumica je otvoreno rekla kako je bila na kontracepcijskim pilulama, no kontracepcija je zakazala te je unatoč tabletama ostala trudna. Kako u tom trenutku nipošto nije željela postati majkom te nije smatrala odgovornim donijeti dijete u svoj život, pobacila je - a tom odlukom ponosi se još i danas. Rekla je tako više puta kako smatra da je "moje tijelo, moj izbor" mantra prema kojoj živi te da ju ne zanimaju osude okoline. Ona sama zna što je najbolje za nju.

Uma Thurman
Foto: www.profimedia.hr

Uma Thurman

Ljepotica Uma Thurman priznala je kako je imala pobačaj u svojim kasnim teen godinama. Glumica je krajem 2021., povodom izglasavanja restriktivnog zakona protiv pobačaja u Teksasu, odlučila podijeliti svoje iskustvo s abortusom. Otvoreno je rekla kako je u zadnjem razredu srednje škole ostala trudna dok je tek započinjala svoju glumačku karijeru. Taman je dobila angažman za snimanje filma u Europi te se bila "spetljala" s mnogo starijim producentom. Uma je tako odlučila pobaciti, ali je rekla i kako je to bila teška i bolna odluka koja joj je slomila srce. Ipak, zna da je dugoročno napravila ispravnu odluku za sebe.

Jameela Jamil
Foto: www.profimedia.hr

Jameela Jamil

Jameela Jamil, britanska glumica i TV voditeljica, glasno je i jasno više puta rekla kako smatra da je to što je pobacila na početku karijere bila najbolja odluka za njezin život. Ostala je trudna na studiju te za rođenje djeteta nije bila spremna ni emocionalni ni financijski te je pobacila bez puno razmišljanja. Danas smatra kako je to bila odluka koja joj je omogućila razvoj na profesionalnom, ali i privatnom planu te zbog nje nimalo ne žali. Također, Jameela smatra kako su restriktivni zakoni po pitanju abortusa iznimno štetni jer dovode do većeg broja ostavljene djece koja tako završe pod skrbi države koja je ionako preopterećena socijalnim davanjima, te je stoga velika zagovornica dostupnosti pobačaja.

Busy Philipps
Foto: www.profimedia.hr

Busy Philipps

Busy Philipps, glumica koju pamtimo po ulogama u komedijama iz kasnih 1990-ih, još je jedna dama na našoj listi koja nimalo ne žali zbog svoje odluke. Naime, ostala je trudna kada je imala samo 15 godina te je tek krenula u srednju školu. Busy je danas aktivistica za ženska prava, aktivno se bori za liberalnije zakone po pitanju abortusa u SAD-u te je više puta pozivala žene da se uključe u kampanju #You KnowMe, a koja se bavi dijeljenjem priča žena koje su imale abortus u svom životu. Naime, ona smatra kako se o abortusu nedovoljno priča te da se ta tema treba normalizirati i prestati biti tabuom - jer statistike govore da svaka treća žena u svom životu ima abortus, pa zašto bismo onda to skrivali? Što sigurniji i dostupniji pobačaj trebao bi biti cilj svake vlasti, misli Busy.

Ne kaju se

Stoje iza svoje odluke: Celebrity dame koje su priznale da su pobacile

Problematika abortusa uvijek je aktualna tema koju mnogi iznimno osobno doživljavaju te se rijetko može pronaći osoba koja o tom postupku nema svoje mišljenje. Danas smo ti tako odlučile predstaviti osam slavnih žena koje su otvoreno priznale da su imale pobačaj, a svoje su intimne priče odlučile podijeliti s javnosti. Ove pro-choice zvijezde smatraju kako svaka osoba sama ima pravo upravljati svojim životom i tijelom te da nitko nema pravo natjerati ženu da rodi. U nastavku slijede njihove priče.

zena.hr • Foto www.profimedia.hr