Kakva kraljica

Životne lekcije: Što nas je Samantha Jones naučila o seksu i muškarcima?

Neobuzdana, spontana i samopouzdana Samantha je mnogima bila jedan od najdražih likova popularne serije, ali osim što je bila beskrajno duhovita i zabavna - podučila nas je nekim vrijednim životnim lekcijama

profimedia-0094276482.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Seks i grad kultna je serija koju obožavamo (većina nas nije propustila niti jednu epizodu), a Carrie, Charlotte, Miranda i Samantha bile su nam skoro kao frendice. Ove moderne junakinje međusobno su prilično različite, a skupa su nezaboravan kvintet. Kroz priču o ženskom prijateljstvu pratile smo njihove uspone i padove, plakale s njima zbog slomljenog srca, radovale se radi novih romansi i naravno, znale sve o događanjima u njihovim spavaćim sobama- a osobito je vruće bilo u krevetu vrckave Samanthe čiji je seksualni život bio daleko najbogatiji.

Pragmatična je Samantha najstarija i najmudrija u ovoj ženskoj ekipi, a svojim je samopouzdanim i ponekad šokantnim izjava često znala prijateljice ostaviti bez teksta - ali sve što bi rekla imalo je odličnu poantu. Samantha je predstavljala hedonistički pristup životu, u stvarima koje se tiču ljubavi i seksa više je razmišljala poput muškarca - upravo zato ih je najbolje i razumjela.

Image

U nazivu serije Seks i grad, seks je više manje bila upravo ona - Samantha Jones. Sasvim suprotno od Charlotte, fatalna Samantha ne traži romantičnu ljubav, ona je više kao nezasitna predatorica, uvijek gladna (dobrog) seksa. Mnoge se gledateljice dive njezinoj snazi, ali istovremeno smatraju kako one nikad ne bi mogle biti takve. No, moramo priznati kako smo od Samanthe Jones o seksu (ali i ljubavnim odnosima) naučile više nego od bilo koje druge žene s malih ekrana.

Iako Samanthu, odnosno glumicu Kim Cattrall, nažalost ne gledamo u najnovijim nastavcima popularne serije, uvijek ćemo se rado sjećati njezinih legendarnih izjava o muškarcima:

"Moja vagina ne čeka ni na koga."

Seks i grad mnogima od nas otvorio je vrata u svijet u kojem žene imaju učestale one night standove, sudjeluju u ljubavnim trokutima, raspravljaju o veličini partnerova penisa i slično. No, ono što nam je Samantha mnogo puta jasno poručila jest da je naše vlastito zadovoljstvo samo naše - mi smo te koje su odgovorne za to i ne smijemo ovisiti o drugoj osobi. Dakako, riječ je o masturbaciji - Samantha kaže da trebamo voljeti svoje tijelo, upoznati ga i što je najvažnije, u njemu uživati.

Image

"Volim te, ali više volim sebe."

Samantha nas je naučila da je najvažniji odnos koji ćemo ikad imati u životu onaj spram sebe same. Zapravo, nije ni moguće istinski voljeti nekoga druga, ako najprije ne volimo sebe. Samantha poručuje da brinemo o sebi, uzmemo vremena za sebe i uvijek stavimo sebe na prvo mjesto (što ne znači da ćemo zapostaviti druge).

Image

"Muškarci nisu važni. Mi smo srodne duše."

Ovu je rečenicu Samantha rekla Carrie u jednoj od epizoda 6.sezone u kojoj dobije dijagnozu raka dojke. Samantha se nije potražila utjehu u jednom od svojih ljubavnika, nego je vijest podijelila sa svojom najboljom prijateljicom. Iako Samantha obožava muškarce, nikad ih ne stavlja na prvo mjesto u svom životu - ona je uvijek tu za svoje prijateljice. Prijateljstvo je iznad afera, čak i iznad veza, poručuje Sam.

Image

"Onaj pravi je samo iluzija, počnite živjeti svoj život sada"

Samantha nas podsjeća kako je čekanje na princa potpuni gubitak našeg dragocjenog vremena. Trebamo živjeti punim plućima, bez obzira na to što smo solo - ili baš radi toga. Zato, upiši taj tečaj koji su oduvijek željela, idi na to putovanje svojih snova, ohrabri se započeti svoj posao … živi sada i ovdje, ni jedan se dan više neće ponoviti.

Image

"Muškarci uopće nisu jako komplicirani. Pomalo su kao biljke."

Dok njezine prijateljice provode sate i sate pokušavajući analizirati svaki njegov korak i riječ, Samantha na sve gleda puno jednostavnije. Većina nas smatra kako su ljudi, osobito pripadnici suprotnog spola, nevjerojatno kompleksni. No, kad se pitamo što zapravo znači određeno ponašanje druge osobe, Samantha zna da je onaj najjednostavniji odgovor obično točan. Dakle, nema puno filozofije - svi ljudi trebaju malo ljubavi i užitka, baš kao što sve biljke trebaju malo vode i sunca.

Image