Slatko i slano

Stigla je prva službena Harry Potter kuharica

Povodom 20. obljetnice premijere prvog filma o Harryju Potteru, i u Hrvatsku je stiglo prvo izdanje knjige Službena Harry Potter kuharica – Slane i slatke čarolije.

DSC08744.jpg
Foto: Karla Jurić
Play logo

U magičnoj atmosferi Hrvatskog državnog arhiva, koji je pod kreativnom palicom scenografa Marija Miše postao Hogwarts, uzvanici su prvi mogli isprobati maštovite, ali i ukusne zalogaje, kako slane, kao što su pita „Grb Hogwartsa", Čarobnjački šah, Đumbirov dvorac  Hogwarts,  slani muffini - sove, palenta s perona 9 i ¾, Munjolike pogače, tart s Velikog jezera, krekeri Nimbus, lisnata Napadačka vrba, čarobnjački šeširi,  tako i slatke delicije poput pletenih džempera od keksa, Dumbledoreove buhtle s limunom, Hapee birthdae Harry torte, krafne iz Medičarnice, slatkog  kruha od mandragore i Lunine duhočale od keksa.

Play logo
shimmer fallback

Uz ovu kuharicu možete prirediti gozbu za prijatelje kao da ste u Velikoj dvorani ili sami uživati u slanim i slatkim čarolijama s vegetarijanskim, veganskim i bezglutenskim zamjenama. Vjerujemo da će svatko pronaći  nešto za sebe. Od munjolikih pogača, keksa-mačeva Gryffindora i krekera Nimbus 2000 do Hagridovih tvrdih kolačića, pošiljki Nicolasa Flamela i metlobojske pogače. Svi recepti su smišljeni da bi vam rasle zazubice, a sadržavaju mnogo zdravih sastojaka i razne moguće zamjene za one koji su vegetarijanci i vegani, kao i za one koji su na prehrani bez glutena.  

shimmer fallback

Beskrajno sam ponosna i sretna što sam imala čast sudelovati u ovom projektu koji svrstava Lumen izdavaštvo u sam vrh svjetskog izdavaštva. Cijeli projekt smatram iznimno bitnim,  zbog generacija djece koja su uz Harry Pottera odrastala, a danas  su i sami roditelji koji radost čitanja prenose na svoju djecu. Osim što je čitanje neizmjerno važna aktivnost, a J. K. Rowling je zasigurno osoba koja je strahovito puno napravila u promicanju iste, svima nam je trenutno potreban odmak od stvarnosti u kojoj se nalazimo, pa ako ćete barem na sat, dva dnevno sa svojom djecom, uz pomoć ove kuharice pronaći komadić čarolije, smatrat ćemo našu misiju izvršenom.” istaknula je urednica Miroslava Vučić.

shimmer fallback

Svoje zadovoljstvo i ponos iskazala je i kreativna  direktorica  Ana Marija Žužul: “Ovaj lijepi događaj vratio je nekadašnje  “klince” u tople kutke djetinstva,  približio “nekim novim klincima” važan djelić djetinstva njihovih roditelja, a čarobna atmosfera u Državnom arhivu koji je uz kreativno vodstvo Marija Miše postao Velika dvorana u Hogwartsu,  učinila da barem na jednu večer svi povjerujemo u čarolije.

Play logo

Harry Potter davno je prestao biti samo junak knjige i filma, njime se bave sociolozi, fenomenolozi, liječnici, psihijatri, književnici, a njegova čarolija inspirirala je i nastanak divne kuharice s čak 43 recepta nadahnuta filmovima o nezaboravnom čarobnjaku, opremljene raskošnim fotografijama.

shimmer fallback

Službenu Harry Potter kuharicu – Slane i slatke čarolije,  možete nabaviti na Interliberu  i na prodajnim mjestima Školske knjige.

I najvažnije za kraj, uzmite olovku (ili čarobni štapić, ako ga imate) i glasno izgovorite: “Svečano prisežem da nemam dobre namjere!” To će vas uvesti u pravo raspoloženje za potterovske kuharske čarolije.

Play logo
Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.