Ne bi imali šanse

Nova vremena: Stari filmski hitovi koji se danas sigurno ne bi snimali

Svako vrijeme ima svoje društvene norme i vrijednosti, a koliko se sve mijenja možemo vidjeti kroz umjetnost, posebno filmsku. Iako su veliki filmski hitovi s prepoznatljivim scenama, neki filmovi danas sigurno ne bili snimljeni ili bi scenarij bio potpuno drugačiji

profimedia-0098142041.jpg
Foto: Profimedia.hr

Sve se mijenja kroz desetljeća, svijet i društvene vrijednosti. Neka društvena pravila postaju liberalnija, dok druga postaju potpuno neprihvatljiva. Sve te promjene i društvene norme uvijek se najviše očituju u umjetnosti, posebno filmskoj koju konzumira najveći broj ljudi.

Image
Ljubavne boli

Za smijeh i utjehu: Najbolji filmovi o prekidima za liječenje srca

Stoga nije neobično da su neki filmovi iz prošlih desetljeća danas vrlo neobični, a neki i potpuno neprihvatljivi. Iako su i danas rado gledani ipak se na drugačiji način doživljavaju.

Image

Danas neki od najvećih filmskih hitova uopće ne bi bili snimljeni ili bi imali velike promjene u scenarijima. Izdvojili smo neke filmove koji su na tim popisima, a većinu si ih sigurno pogledala.

Big (1988.)

Mnoge generacije su odrasle uz ovaj film i vjerojatno im nije bio čudan. No iz današnje perspektive radi se o nekim čudnim elementima u priči. 12-godišnji klinac zbog čarolije u zabavnom parku postane odrastao muškarac. Nakon šoka započinje svoj život odraslog muškarca i zaposli se. No i dalje se radi o djetetu u tijelu muškarca (Tom Hanks), a tada susreće jednu ženu te se implicira da je imao seksualne odnose s njom. Iako u filmu nisu postojale same scene seksa ipak se radi o nečemu što je posve neprikladno. Međutim, tada je, krajem osamdesetih, to bio veliki kino hit, a Tom Hanks je postao ljubimac Amerike. Iz današnje perspektive osamdesete su bile čudne!

American Beauty (1999.)

Čak i kada bi se zaboravila činjenica da je glavni lik glumio Kevin Spacey, u međuvremenu glumac s brojnim optužbama za seksualno zlostavljanje, opet je ovo film o kojem bi se danas puno govorilo. Ovo je priča o oženjenom muškarcu koji se nosi s krizom srednjih godina tako što postaje fiksiran na jednu od prijateljica svoje kćeri tinejdžerice, glumi ju Mena Suvari. Mašta o njezinom golom tijelu i zamišlja kako je zadovoljava u kadi punoj ruža. Ništa u filmu ne uopućuje na to da se radi o nečemu nemoralnom, čak ni naslov. Dok Spacey prolazi kroz krizu srednjih godina, priča njegovu marljivu ženu, koju glumi Annette Bening, opisuje kao bezdušnu i pohlepnu. Danas bi bilo nezamislivo da takav film dobije Oscara, kao te 1999. godine.

Basic Instinct (1992.)

Radi se o vrlo popularnom filmu, zapravo klasiku devedesetih s najvećim zvijezdama. Prizori seksa i nasilja danas bi bili pod povećalom javnosti, a borci za homoseksulna prava su optužili film za širenje stereotipa o LGBTQ likovima zbog manipulativne i biseksualne spisateljice Catherine Tramell (Sharon Stone). Film, snimljen pod redateljskom palicom Paula Verhoevena, sigurno bi bio suočen s puno optužbi i uputnika, a scene seksa danas sigurno ne bi bile takve kao te 1992. godine.

Disclosure (1994.)

Ovo je s jedne strane vrlo neobičan film jer je muškarac prava žrtva seksualnog uznemiravanja. Michael Douglas glumi direktora i oženjenog muškaraca kojeg počne zlostavljati nova šefica (Demi Moore). Danas u vremenu #MeToo pokreta kada se pokušava zaštititi žene i osvijestiti seksualno i drugi oblici zlostavljanja vjerojatno ne bi dobro prošla priča o muškarcu koji je na položaju i zlostavljan.

Entrapment (1999.)

Ovaj film bi se sigurno danas mogao snimiti jer je priča vrlo zabavna i šarmantna. No ima jedna zanimljiva stvar zbog koje ne bi sigurno glumile iste zvijezde u njemu. U filmu glume tada 30-godišnja Catherine Zeta-Jones i 69-godišnji Sean Conner, a između njih se rađa ljubav. Apsurdna razlika u godinama između glavnih glumaca i tada je izazvala neka pitanja, ali danas bi imala mnogo negativniji publicitet.

Shallow Hal (2001.)

Braća Farrelly napravila su uspješnu karijeru s komedijama, ali neki njihovi filmovi sigurno ne bili tako uspješni i prihvaćeni. Romantična komedija "Shallow Hal" priča je o površnom muškarcu (Jack Black) koji je u jednom trenutku hipnotiziran i može vidjeti samo unutarnju ljepotu osobe. Uskoro se zaljubi u Rosemary (Gwyneth Paltrow) koja izgleda poput glamurozne filmske zvijezde u njegovim očima. No on ne vidi da ona zapravo ima preko 130 kilograma. Iako ima koliko toliko dobru poruku, u filmu postoji bezbroj šala koje danas nikako ne bi bile prihvatljive i shvatile bi se poput izrugivanja. Osim što se Rosemaryino tijelo (Gwyneth Paltrow) tretira kao nešto komično, ono što mnogi također zamjeraju ovoj romantičnoj komediji s početka 2000-ih je i činjenica da je glumica nosila 'debelo odijelo'.