Image
Foto: www.profimedia.hr
Ljepotica sa sela
Foto: www.profimedia.hr

Ljepotica sa sela

Nevjerojatno talentirana i lijepa glumica, autorica dječjih knjiga i poduzetnica Jane Seymour rođena je na današnji dan 1951., a danas tako slavi svoj 71. rođendan! Iako je zakoračila u osmo desetljeće života, izgleda apsolutno nevjerojatno, a zrači i krativnom i stvaralačkom energijom. No, iako je danas slavna diljem svijeta – nije uvijek bilo tako. Naime, rođena je u Engleskoj u malom mjestašcu na zapadu zemlje, a iako je od malena pokazivala glumački talent i želju za nastupanjem, tek se s 18 godina počela aktivno baviti onime što će joj postati profesija. Nikada nije formalno završila niti jednu glumačku akademiju, no čini se da joj to nije bilo ni potrebno – uspjela je i bez formalnog obrazovanja. Naime, svoj je glumački debi imala u mjuziklu „Oh! What a Lovely War!“ 1969., a ubrzo se proslavila u Velikoj Britaniji zahvaljujući svojem stasu i lijepom licu. Posebnost ljepote Jane Seymour je i to što ima jedno zeleno, a jedno smeđe oko, zbog čega je u početku karijere često radila i kao model za kozmetičke brendove i snimala reklame u kojima je fokus bio na njezinom licu.

Bond djevojka
Foto: www.profimedia.hr

Bond djevojka

No, nije Jane trebala dugo čekati na uspjeh. Nakon što je karijeru započela kao model i glumeći u mjuziklu, ubrzo su njezin talent i ljepotu prepoznali glumački agenti i producenti, pa se početkom 1970-ih počela redovito pojavljivati u filmovima i TV serijama. Tako je njezina prva velika uloga bila u seriji „The Onedin Line“ koja se emitirala od 1972. do 1973., a ubrzo je uslijedio i angažman života koji ju je pretvorio u golemu svjetsku zvijezdu – Jane je postala Bond djevojka. Pojavila se tako u ulozi ljepotice koja ima aferu s najslavnijim tajnim agentom svijeta u filmu „Love and Let Die“. Nakon tog uspjeha postala je seks simbol svog vremena, a producenti su se otimali za rad s njom. Ipak, najveće uspjehe Jane kroz svoju karijeru nije ostvarila na filmu već na televiziji. Tako je za ulogu u miniseriji „Movie for Captains and the Kings“ osvojila svog prvog Emmyja, a 1981. je dobila i Zlatni globus za najbolju glavnu žensku glumicu u seriji „East of Eden“.

Glumačka diva raznih talenata
Foto: www.profimedia.hr

Glumačka diva raznih talenata

Osim što je gradila svoju glumačku karijeru, Jane je željela ostati upamćena ne samo po svojoj ljepoti i talentu za glumu već i zbog svog doprinosa humanitarnim ciljevima. Tako je osnovala Open Hearts Foundation koja se bavi sakupljanjem novca za male poduzetnike kojima treba pomoć pri pokretanju posla. Jane je tijekom godina tako pomogla više od 500 britanskih i američkih malih poduzetnika da stanu na noge i pokrenu svoj posao, a time i doprinesu svojoj lokalnoj zajednici. Također, Jane je cijelog života gajila posebnu ljubav prema djeci, pa je tako do danas napisala i izdala čak 7 svojih slikovnica i dječjih priča, a sama je nekoliko puta rekla kako joj je upravo to najdraži njezin kreativni output kroz koji se izražava. Kao i mnoge druge velike zvijezde, na vrhuncu svoje slave 1990-ih je pokrenula i dizajnerski brend s njezinim potpisom, a koji je stvarao limitirane kolekcije torbica, modnih dodataka, cipela i luksuznih kožnih fashion komada.

"Žena vrač"
Foto: www.profimedia.hr

"Žena vrač"

Najveću je slavu ipak Jane stekla 1990-ih i to zahvaljujući seriji „Doktorica Quinn, žena vrač“, a koju su milijuni gledatelja naprosto obožavali. Ta je serija premijerno prikazana na Novu godinu 1993. i emitirala se do 1998. godine, a zapravo se radilo o svojevrsnoj sapunici smještenoj u američkoj preriji. Glavni protagonisti bili su doktorica Quinn koju je utjelovila Jane, i njezin televizijski partner, koji je u stvarnosti od nje mlađi 10 godina, Joe Lando, u seriji znan i kao Sully. Njihovu je ljubavnu priču, kao i brojne neočekivane zaplete, budno pratila publika diljem svijeta, pa se tako i mnogi u Hrvatskoj još jako dobro sjećaju zavrzlama iz ove serije. Iako do tada do danas više nije snimila niti jedan takav hit, Jane Seymour definitivno je ostala upamćena kao genijalna doktorica Quinn, žena ispred svog vremena, diljem svijeta.

Prirodna ljepotica
Foto: www.profimedia.hr

Prirodna ljepotica

Jane nije pobornica estetskih zahvata, što je istaknula puno puta, i tvrdi da svoj mladoliki izgled duguje isključivo tjelovježbi i zdravoj prehrani. "Šetam po plaži, vježbam pilates. Pokušavam ostati u formi i jesti zdravo, ali nikad nisam na dijeti i slično, sve je umjereno i to djeluje dobro za mene", ispričala je glumica jednom prilikom, a tada je istaknula i da je jedan obrok na dan dobar trik. "Ujutro prvo kava, a kasnije hrana. Obično jurim negdje i zaboravim jesti do sredine dana. Moj partner David je na isprekidanom postu pa ne jede do 14 sati. Ako ogladnim kasnije, pojest ću malo tamne čokolade i popiti čašu vina, to je obrok, zar ne?", objasnila je te se pohvalila da ima istu težinu kakvu je imala sa 17 godina. Ne znamo baš jesu li njezini nutricionistički savjeti valjani, ali znamo da za nju svakako djeluju magično - jer ona doista izgleda sjajno za svoju dob.

Serijska udavača
Foto: www.profimedia.hr

Serijska udavača

Inače, Jane se udavala četiri puta, prvi put za kazališnog redatelja Michaela Attenborougha ranih 70-ih, zatim je godinu dana bila u braku s Geoffreyjem Planerom, a s Davidom Flynnom u braku je provela 11 godina, no ni on nije potrajao. Brak s glumcem Jamesom Keacom potrajao je od 1993. do 2015. godine, a danas Jane solira i prema vlastitim riječima – nikad nije bila sretnija. S Davidom Flynnom dobila je sina i kćer, a s Jamesom Keachom blizance, pa je tako i majka četvero djece.

Jednostavno neponovljiva
Foto: www.profimedia.hr

Jednostavno neponovljiva

Za kraj možemo samo zaključiti kako je doktorica Quinn, tj. Jane Seymour neponovljiva holivudska diva koja je obilježila filmsko i televizijsko 20. stoljeće, a mi ju uvijek ponovno rado gledamo. Izgleda samouvjerenije i zadovoljnije no ikad, a ostvarila se na apsolutno svakom planu života. Prava inspiracija, zar ne?

Godine su za nju samo broj

Prekrasna i u 72. godini: 'Žena vrač' Jane Seymour stari sa stilom

Glumica Jane Seymour proslavila se naslovnom ulogom u popularnoj seriji iz 90-ih "Doktorica Quinn, žena vrač", a od tada kao da nije ostarjela ni dana. Ova ljepotica bila je i Bondova djevojka, a u povijest filma i televizije zapisana je kao jedna od najslavnijih heroina s malih ekrana. Ova svestrana dama dobitnica je brojnih filmskih i televizijskih nagrada, majka 4 djece, ali i autorica čak sedam dječjih slikovnica! Njezinu inspirativnu životnu priču saznaj u nastavku.

zena.hr • Foto www.profimedia.hr
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.