Sofia Coppola, vječna inspiracija američke kinematografije: Žena čiji stil, filmove i životnu priču obožavamo

Filmska redateljica Sofia Coppola jedna je od slavnih žena kojima se doista imamo puno razloga diviti - iznimno je uspješna u svom poslu, ne prate ju skandali ni tračevi, fura odličan modni stil, a uz sve to je i dalje skromna. Donosimo ti njezinu životnu priču

Sofia Coppola, vječna inspiracija američke kinematografije: Žena čiji stil, filmove i životnu priču obožavamo

Među mnogim poznatim holivudskim redateljskim imenima rijetko se pojavi koje žensko. To je muški svijet u čije se redove tek najotpornije, najsnažnije i najdarovitije žene uspiju probiti, a jedna od takvih definitivno je Sofia Coppola, redateljica i glumica koja nas svakim svojim novim uratkom sve više inspirira.

Ova američka scenaristica, producentica i redateljica od malena je bila izložena glamuru i svjetlima reflektora. Naime, njezini su roditelji Eleanor i Francis Ford Coppola, a rođaci Nicolas Cage i Jason Schwartzman. Sofia je tako od malih nogu bila izložena filmskim setovima, a svoje je prvo glumačko iskustvo doživjela kao beba od godinu dana i to u slavnom filmu svog oca „Kum“. Iako se još nekoliko puta kada je bila starija pojavljivala u očevim filmovima, kritika i struka ju nisu cijenile kao glumicu, pa se ranih 1990-ih okrenula režiji – i nije pogriješila.


Njezino je prvo  redateljsko ostvarenje svjetlo dana ugledalo 1999., a radilo se o filmu „The Virgin Suicides“ u kojem je glavnu ulogu odigrala Kirsten Dunst, glumica s kojom će Coppola više puta surađivati. Iako joj taj film nije donio nagrade, pozicionirao ju je u svijet filmografije i omogućio joj lakši daljnji napredak u svijetu režije. Najveći svoj redateljski uspjeh Coppola je ostvarila 2003. godine sada već kultnim filmom „Izgubljeni u prijevodu“.  
Ta romantična priča o ljudskom otuđenju, samoći i potrazi za ljubavlju oduševila je i publiku i kritiku, a Coppola je osvojila i Oscara za najbolji originalni scenarij. Uz to je postala i tek treća žena u povijesti koja je bila nominirana u kategoriji najbolje filmske režije.  
2006. je publiku i kritiku ponovno oduševila biografskom dramom „Marie Antoinette“ o nesretnom životu slavne francuske kraljice, a iako za taj film nije pokupila niti jedan zlatni kipić, mnogima je taj film do danas ostao vrlo drag zbog svoje vrckavosti, odlične glume i sjajne produkcije.


Da je Sofia Coppola mnogo više od samo kćeri slavnih roditelja dokazuju činjenice i da je 2010. postala prva Amerikanka koja je u festivalu u Veneciji dobila nagradu Zlatnog lava za svoju triler-komediju „The Bling Ring“, a 2017. je postala i druga žena u povijesti koje na Cannesu odnijela nagradu najbolje redateljice.

Trenutno željno iščekujemo novi film ove sjajne žene koja nas već više od 20 godina osvaja svojim šarmom, samozatajnošću, filmskom estetikom, kao i modnim ukusom. Naime, Coppola je oduvijek bila poznata kao velika ljubiteljica francuskog nonšalantnog stila koji je uspjela isfurati bolje no većina žena kojima se sviđa pariški šik.


Nenametljiva, uvijek elegantna i ležerna, Coppola je postala sinonim inspirativne žene iz svijeta filma. Unatoč tome što je cijeli život bila izložena medijima i paparazzima, odlučila je svoj privatni život držati što dalje od očiju javnosti. Prvi puta se udala 1999., a rastala 2003. godine, da bi se ponovno udala 2011. za glazbenika Thomasa Marsa s kojim je dobila i dvije kćeri. Danas ova redateljica živi u Parizu te se sklanja od očiju javnosti koliko je god to moguće.

Umjesto da puni rubrike tabloida tračevima i skandalima, ona interes publike pobuđuje svojim sjajnim redateljskim ostvarenjima. Kako bismo te potakle da se i sama uvjeriš u talent ove žene izdvojile smo trailere za njezine filmove koje bi svakako trebala pogledati. Vjeruj nam, nećeš požaliti, radi se o pravim filmskim poslasticama.

The Virgin Suicides (1999.)

Lost in Translation (2003.)

Marie Antoinette (2006.)

The Bling Ring (2013.)

The Beguiled (2017.)