Rijetko je tako, ali kritičari kažu da su ovi filmovi bolji od knjiga po kojima su snimljeni

Pretvaranje voljene knjige u film uvijek je škakljivo, a obožavatelji knjige često ostaju razočarani. Ali nekoliko je rijetkih primjera kada je Hollywood filmsku adaptaciju učinio boljom od knjige

Rijetko je tako, ali kritičari kažu da su ovi filmovi bolji od knjiga po kojima su snimljeni

Postoji onaj popularni aksiom da je 'knjiga uvijek bolja od filma.' Razlozi za to su mnogi: sjajna knjiga može te uroniti u noći i noći čitanja, dok film ima samo nekoliko sati da ti ispuni vrijeme istom pričom i likovima. Novela ili knjiga primarno su djelo jedne osobe s jako malom pomoćnom ekipom, poput urednika i lektora, a uz film, u kuhinji postoji mnogo više kuhara, čime je vjerojatnije u određenim aspektima - od glume do točnosti scenografije - da neće ispuniti očekivanja vjernih čitatelja. 

Image

Idealno je vrijeme za filmove, a mi smo izdvojile naše omiljene ekranizacije romana Jane Austen


Prije svega, romani koji su napisani u prvom licu, odnosno iz perspektive jedne osobe često su velik izazov scenaristima, budući da pisac kroz vizualni medij mora oživjeti svojevrsne misli i osjećaje lika.

Međutim, s adaptacijama knjiga, uvijek se vodi rasprava o tome koliko bi se film trebao promijeniti ili udaljiti od originalnog izvora. Ako redatelj ili scenarist odluči promijeniti bitni zaplet ili lik, riskiraju bijes velike baze obožavatelja, posebno ako je knjiga planetarno popularna. S druge strane, ako se previše drži knjige i originalnog teksta, riskira svoj ugled, kako među filmašima, tako i među ljubiteljima filmova.

I unatoč vječnoj raspravi treba li prvo pročitati knjigu ili pogledati film, budimo iskreni: postoje neki filmovi koji su realno bolji od knjiga prema kojima su snimljeni, a na temelju kritika, raznih online lista, filmskih anketa i tema na Redditu - evo koji su to:

Iskupljenje u Shawshanku

'Rita Hayworth i iskupljenje u Shawshanku' je novela poznatog Stephena Kinga na kojoj se temelji film 'Iskupljenje u Shawshanku'. No, dok je jedna kratka priča u manje poznatoj zbirci Kingova stvaralaštva, druga se smatra jednim od najboljih filmova s kraja 20. stoljeća.

Filmska adaptacija uklopila je kratku Kingovu priču i pretvorila je u kritički priznati film, uspjevši pretvoriti kroniku zatvorske kazne u dirljivu priču.

Forrest Gump

Filmski klasik 'Forrest Gump', temeljen je na istoimenoj knjizi autora Winstona Grooma. No, ton knjige mnogo je drugačiji od filma. AV klub, internetska stranica koja sadrži kritike, intervjue i druge članke koji istražuju filmove, glazbu, televiziju, knjige, igre i ostale elemente medija pop kulture opisala je knjigu kao 'daleko vulgarniju i ciničniju od filma.' 

S druge strane, film se fokusira na nadu u društvu kroz Forrestov slatko nevin svjetonazor. Čini se i da je publika otkrila da je filmska verzija 'života koji je poput kutije čokolade' mnogo bolja i ugodnija jer malo tko će reći da je u ovoj knjizi uživao više nego u filmu.

Bilježnica

Poput mnogih knjiga Nicholasa Sparksa, 'Bilježnica, koja je zasnovana na istinitoj priči - ide prema melodramatičnom i sentimentalnom, u ovom slučaju možda i previše. U međuvremenu, filmska verzija plijeni gledateljima pažnju zahvaljujući nevjerojatnoj kemiji između Ryana Goslinga i Rachel McAdams, baš kao i između Jamesa Garnera i Gene Rowlands u dirljivoj starijoj verziji para.

Ostani uz mene

'Ostani uz mene' je film iz 1986. koji je nastao prema romanu Stephena Kinga 'Tijelo' iz 1982. u kojem skupina dječaka kreće u potragu za tijelom u šumi. Tamo gdje film pobjeđuje nije samo izborom sjajnih dječjih glumaca, već i načinom na koji tako savršeno prenosi ova jedinstvena prijateljstva između četvorice dječaka.

"Nikad kasnije nisam imao prijatelje poput onih koje sam imao kad sam imao dvanaest godina", kaže pripovjedač u posljednjoj rečenici filma. Živa istina!

Klub boraca

Roman 'Fight Club' Chucka Palahniuka iz 1996. godine dinamičan je i ima jako puno dobrih citata, a film ima jednako dobru, a po mnogima i bolju vibru. Brad Pitt i Edward Norton kao dva glavna lika dovode zaplet na novu razinu. Za razliku od romana, film iz 1999. više kritički gleda na lik Tylera Durdena, uključujući i promijenjeni završetak.

Sam Palahniuk rekao je da mu se više sviđao film nego njegova knjiga nakon što ga je gledao. "Nekako sam se sramio knjige, jer je film usmjerio zaplet, učinio ga toliko učinkovitijim i povezao ostale stvari koje nisam ni mislio da bi bile moguće", rekao je jednom prilikom za DVD Talk.

Moja Afrika

Knjiga 'Moja Afrika' zapravo su memoari danske autorice Karen Blixen koji su poslužili kao inspiracija za predivan film iz 1985. godine u kojem Meryl Streep igra slavnu književnicu Karen Blixen. U filmu je fokus stavljen na ljubavnu priču između Karen i Denysa, a knjiga je fokusirana na sve osim ljubavne priče. Možda je to jedan od razloga zašto je ovo knjiga koju ljudi ili vole ili mrze i zašto je ovo film za koji mnogi misle da je jedan od rijetkih koji je puno bolji od knjige. 

Ralje

Knjiga 'Ralje' jedna je od onih koje su idealne kao zabavno štivo na plaži. Film 'Ralje', klasik je koji je pomogao uspostaviti standarde filmskog stvaralaštva za buduće blockbustere, i čije prvo gledanje mnogi nikad neće zaboraviti.

Knjiga je 'cinična priča sa sporednim temama korupcije, klasnih sukoba i nesretnog braka koji se raspada, a svi oni dovode do - okončanja", prema članku AV kluba. Redatelj Steven Spielberg filmsku adaptaciju je definitivno doveo na novu razinu, čemu u prilog govori i činjenica da u cijelom filmu morskog psa gotovo ni ne vidimo, ali svejedno imamo osjećaj maksimalnog terora. Osim toga, tko može zaboraviti sjajnu glazbu Johna Williamsa koja se proteže kroz cijeli film.

Prestiž

'Prestiž' je knjiga o magiji, dok je njezina filmska adaptacija jednostavno magična

"'Prestiž' je najbolja vrsta filmske adaptacije, duboko vjerna izvoru i istovremeno nevjerojatno nova", napisao je jedan recenzent za The Guardian. Upravo to je razlog zbog kojeg ovaj film pobjeđuje knjigu: raskošni set i kostimi te vrhunski glumci čine ovaj film puno uzbudljivijim od knjige.

Kraljevna nevjesta

'Kraljevna nevjesta' kao knjiga je slatka, ali nedostaje joj humora, fantazije i akcije koji su savršeno sjedinjeni u filmskom klasiku iz 1987. godine. Vjerojatno je pomoglo i to što je William Goldman, koji je napisao knjigu, napisao i scenarij za film. Bilo je kako je želio.

Djeca čovječanstva

Film Alfonsa Cuarona iz 2006. godine temelji se na istoimenoj knjizi P.D. Jamesa iz 1992. godine. Oba djela su postavljena u distopijsku buduću Englesku u svijetu u kojem se nije rodilo dijete u gotovo dva desetljeća. Relativno kratka knjiga djeluje slabo u usporedbi sa sjajnom filmskom verzijom

Clive Owen, Julianne Moore i Michael Caine zvijezde u mračnom, upečatljivom filmu, koji se možda nije tako dobro snašao u kinima, ali koji su kritičari itekako pohvalili i koji je ostao kao jedno od značajnijih filmskih djela u početku 2000-ih.