Image
Foto: www.profimedia.hr
Oscar Isaac, X-Men: Apokalipsa
Foto: www.profimedia.hr

Oscar Isaac, X-Men: Apokalipsa

Glumac Oscar Isaac morao se jako našminkati i kostimirati kako bi portretirao stoljećima starog negativca iz Egipta u filmu X-Men: Apokalipsa. Ovo kostimiranje uključuje čizme s visokom petom, šminkanje koje je svakodnevno trajalo satima i druge rekvizite, a iako je Isaac jednom prilikom priznao da je to iskustvo bilo "mučno", na kraju je uspio fantastično odigrati tu ulogu.

Tilda Swinton, Hotel Grand Budapest
Foto: www.profimedia.hr

Tilda Swinton, Hotel Grand Budapest

Tilda Swinton je poput kameleona kada su u pitanju neke od njezinih najpoznatijih uloga, a jedna od njih bila je i uloga Madame D. u filmu Hotel Grand Budapest. Kako bi pomogla Tildi da izgleda poput bogate starice, ekipa šminkera odlučila je upotrijebiti gumeni silikon koji oponaša kožu koja stari, a uz to su dodali i nekoliko sjajnih detalja poput tamnog ruža za usne, leća za oči i nekoliko staračkih pjega.

Danny DeVito, Batman se vraća
Foto: www.profimedia.hr

Danny DeVito, Batman se vraća

Da bi postao jedan od Batmanovih zlikovaca, Danny DeVito trebao je izgledati kao lik iz crtića. U stripovima, Oscar Cobblepot, poznat kao Pingvin, niskog je rasta i ima šiljast nos koji podsjeća na pingvinov kljun. Kako bi postigao ovaj izgled, glumac Danny DeVito morao je nositi proteze na licu, lažne zube, ali i veliku količinu šminke. Na kraju je izgledao neprepoznatljivo.

Karen Gillan, Čuvari galaksije
Foto: www.profimedia.hr

Karen Gillan, Čuvari galaksije

Glumica Karen Gillan pravi je primjer koliko se neki glumci posvete svojoj ulozi i koliko su toga u stanju zbog nje žrtvovati. Ne samo da su vizažisti koristili jarko plavu metalik šminku i puno protetika kako bi je transformirali u Nebulu, već je glumica odlučila obrijati glavu i oprostiti se od svojih prekrasnih crvenih lokni kako bi dobila savršen izgled. Ekipi je svakodnevno trebalo dosta vremena da nanesu, ali i skinu šminku s glumice, budući da je napravljena od pet različitih slojeva.

Ben Stiller, Noć u muzeju: Tajna grobnice
Foto: www.profimedia.hr

Ben Stiller, Noć u muzeju: Tajna grobnice

Ben Stiller nije samo glumio protagonista Larryja Daleya u kultnom filmu Noć u muzeju - on je glumio i pećinskog čovjeka koji je oživio u muzeju. Stiller je morao nositi protetiku i tešku periku kako bi izgledao poput neandertalca, a njegova transformacija čak je dokumentirana u kratkom filmu Becoming Laaa.

Renée Zellweger, Judy
Foto: www.profimedia.hr

Renée Zellweger, Judy

Legenda Hollywooda Judy Garland zaslužila je izuzetan biografski film, a nagrađivana glumica Renée Zellweger izvrsno ju je odglumila. Zellweger je morala staviti tamnu periku, niz lažnih zubi, smeđe kontaktne leće i guste umjetne trepavice kako bi izgledala poput odrasle Judy. To se isplatilo jer je glumica dobila pohvale za svoju izvedbu i čak osvojila Oscara za najbolju glavnu glumicu.

James McAvoy, Kronike iz Narnije: Lav, vještica i ormar
Foto: www.profimedia.hr

James McAvoy, Kronike iz Narnije: Lav, vještica i ormar

James McAvoy bio je gotovo neprepoznatljiv kada se prvi put pojavio na ekranu kao Mr. Tumnus u prvom dijelu Kronika iz Narnije. James se za ulogu podvrgnuo postavljanju proteza (koje je često trajalo satima), uključujući gips i produžetke za uši koji podsjećaju na kozje uši, lažnu kosu i kopita.

Charlize Theron, One su bombe
Foto: www.profimedia.hr

Charlize Theron, One su bombe

Biti poznata glumica, a zatim se pojaviti na ekranu kao potpuno nova osoba velik je izazov, a Charlize Theron je učinila upravo to kada je glumila voditeljicu vijesti Megyn Kelly u filmu One su bombe. Šminkerski tim doista je kopirao Megynine crte lica, uključujući nos, oči i jagodice, a Charlize je čak morala nositi pojedinačne trepavice samo kako bi dobila savršen oblik očiju. Ovo nije prvi put da je glumica prošla kroz potpunu transformaciju za ulogu. Još 2003. godine osvojila je Oscara za ulogu u filmu 'Monster' za koju je prošla kroz nevjerojatnu promjenu. Osim što se udebljala skoro 15 kilograma, ekipa filma dala joj je poptuno novi look: masna kosa, tetovaže, lažni zubi i leće za oči samo su neki od elemenata koji su činili njezin izgled.

Najbolje transformacije

Prepoznaješ li ih? Slavni glumci koji su postali neprepoznatljivi zbog filmske uloge

Upotreba protetske šminke u filmovima seže sve do 1902. kada je korištena za francuski film Put na Mjesec. Od tada su specijalni efekti i šminka postali dijelom svakodnevice glumaca, koje ponekad ni ne prepoznajemo jer ih šminka i efekti toliko promijene za ulogu. Nekad se glumci moraju podvrgavati rigoroznim dijetama kako bi smršavjeli za ulogu, ili se pak udebljali, a nekad je dovoljna samo šminka da ih promijeni i da, barem na ekranima, postanu potpuno druga osoba. Takvih filmskih transformacija ima puno, a u nastavku smo se prisjetile samo nekih glumica i glumaca koji su postali neprepoznatljivi zbog uloge u filmu.

N.B.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.