Ovih pet dokumentaraca promijenit će način na koji gledaš na hranu i kulinarstvo, a sve ih možeš naći na Netflixu

Kulinarski showovi i dokumentarci oduvijek su nas zanimali, a kako sada imamo puno vremena za gledanje novih filmskih uradaka, kao i za više kuhanja, odlučile smo ti predstaviti pet jako zanimljivih dokumentaraca koji govore o omiljenoj nam temi - hrani

Ovih pet dokumentaraca promijenit će način na koji gledaš na hranu i kulinarstvo, a sve ih možeš naći na Netflixu

Ovih dana, kada ne gledamo omiljene serije i ne pratimo vijesti, većinu vremena razmišljamo kako i gdje kupiti hranu i potrebne namirnice bez da se izložimo riziku od obolijevanja od smrtonosnog korona virusa koji je svijet stavio u karantenu, a dosta često razmišljamo o tome i kako i što skuhati, gdje pronaći inspiraciju i koje recepte po prvi puta iskušati. 

Kako stalno ne bismo jeli isto, ponekad je potrebno inspiraciju za ukusna jela koja će nam razveseliti nepce i staviti naše kulinarske vještine na kušnju potražiti u filmovima, knjigama ili blogovima, a mi smo ti baš tbog toga odlučile predstaviti pet vrhunskih dokumentaraca o hrani i proizvodnji hrane, a najbolja stvar u cijeloj priči je to što su svi dostupni na Netflixu. 

Umjesto da svake večeri gledaš isti tip serija ili da po tko zna koji put uživaš u svom omiljenom filmu, pogledaj jedan od ovih dokumentaraca i inspiriraj se, ali i nauči nešto novo o hrani, svjetskim kuhinjama i malim trikovima velikih kuhara.

.

"Rotten"

Ova Netflixova dokuserija preispitat će i promijeniti sve ono što misliš o industriji hrane, raskrinkati korupciju, lobije i neodgovornost korporacija koje ne brinu za kvalitetu proizvoda koje stavljaju na stolove diljem svijeta, već samo na profit. Intrigantan i mračan, "Rotten" je ono što nam je potrebno kako bismo što jasnije shvatili koliko je važno kupovati od malih, neovisnih proizvođača, ali i koliko je luksuzna roba i namirnice koje smo navikli konzumirati, promijenila svijet u posljednjih sto godina. 

Od farmera do znanstvenika, u ovoj dokumentarnoj seriji saznat ćeš mnoge neugodne istine, ali i postati svjesnija koliko je važno znati što jedemo. 

"Cooked"

"Cooked" je vrelo inspiracije, zanimljivih recepata i znanja o različitim tradicionalnim kuhinjama diljem svijeta. Slavni kuhar i kritičar Michael Pollan u ovoj Netflixovoj dokumentarnoj seriji od četiri nastavka istražuje kulinarske tradicije diljem svijeta te nas kroz svoje nevjerojatno gastronomsko putovanje uči da smo doista postali civilizirani tek kada smo naučili kuhati. 

"Chef's Table"

"Chef's Table" je Netflixova hvaljena serija koja gledateljima omogućava ekskluzivan pogled iza zatvorenih vrata nekih od najprestižnijih restoranskih kuhinja diljem svijeta. Gledajući ovu seriju saznat ćeš kako se vode vrhunski restorani, kakva jela poslužuju te saznati neke od dobro skrivanih malih tajna proslavljenih kuhara. 

Iako možda nećeš moći u vlastitoj kuhinji ponoviti sve recepte koji su prikazani u "Chef's Table" iz ove ćeš dokuserije mnogo toga naučiti te se vrlo vjerojatno inspirirati za kušanje novih jela i uvođenje novih pravila u svoju kuhinju. 

"Theater of Life"

Ova topla ljudska priča oduševit će i one nešto hladnija srca i ciničnijeg uma. "Theatre of Life" priča nam priču o ljudskoj potrebi i davanju potrebitima, te o tome koliko male geste mogu nekome promijeniti život. Ovaj hvaljeni dokumentarac prati dobro poznatog talijanskog kuhara Massima Bottura koji je za vrijeme 2015. Expo u Milanu otvorio pučku kuhinju za potrebite kuhajući im vrhunska gurmanska jela od ostataka namirnica i hrane koja inače završi u smeću. 

Ova nevjerojatna ljudska priča o dobroti, industriji prehrane te tome koliko zapravo resursa svakodnevno bacamo, oduševila je gledatelje diljem svijeta. 

"Sustainable"

NIje nikakva tajna da će se svijet, a osobito SAD u nekom trenutku naći usred velike krize hrane i to zbog trenutne megalomanske želje za profitom i nevjerojatne pohlepe. "Sustainable" je vrhunski, vrlo hvaljeni dokumentarac koji razotkriva sve mračne tajne i predikcije svjetske prehrambene industrije koju čeka neizbježan kolaps, no istovremeno nam kroz svoju priču daje i zrnce nade. 

Prateći farmera koji pretvara svoju napuštenu zemlju u pravu meku samoodržive poljoprivrede u Chicagu, i time pokreće cijelu zajednicu da mu se priključi, "Sustainable" nas uči kako su i mali pomaci prema održivosti i ekološki osvještenoj proizvodnji hrane mogući te itekako potrebni. Ovaj dokumentarac tako gledateljima nudi tračak nade za budućnost agronomije koja bi mogla postati primorana okrenuti se ne samo profitu, već i etičkoj proizvodnji hrane.