Otišao je Mustafa Nadarević, majstor karakternih uloga i velika, topla ljudska duša

Oni koji ga poznaju reći će da je bio iznimno skroman i dobar čovjek, mi svi ostali znamo ga kroz velika kazališna i filmska ostvarenja

Otišao je Mustafa Nadarević, majstor karakternih uloga i velika, topla ljudska duša

Jedan od navećih glumaca s naših prostora, Mustafa Nadarević preminuo je u nedjelju u svome domu u Zagrebu nakon duge borbe s teškom bolesti. O raku pluća progovorio je u siječnju kada je, uključivši se u kampanju "Udahni za život" pozvao sve one koji se, kao i on "plaše doktora", da odu na pregled. "Mogu im poručiti da ne budu primitivni kao ja, da se ne plaše doktora. Meni je doktor još kao malom djetetu bio 'jao', od zuba pa nadalje, sve je bilo strašno. Dobro je da se ide na vrijeme na preglede jer je onda izlječivost vrlo blizu", rekao je tada Nadarević.

Posljednjih godina ovaj nas je glumac nasmijavao u humorističnoj seriji gdje je glumio Izeta. Isti je to glumac koji je savršeno 1988. odigrao Leonea u Vrdoljakovoj adaptaciji Glembajevih, Zijaha u Kusturičinom filmu "Otac na službenom putu", jednako uvjerljivo i predano igrao je  ekscentričnog Bosanca i ljubitelja žena, "premazanog svim mastima". 2012., u godini kada mu je umrla supruga, usprkos teškom gubitku, odigrao je maestralno ulogu Halimina brata Avde i Safijinog oca u "Haliminom putu", Arsena Antona Ostojića. 

shimmer fallback


(FOTO: Damir Spehar/Pixsell)

Pamtit ćemo ga i kao Duju, inženjera od baluna i začetnika Hajduka u Smojinom . Duje, kakvog ga je utjelovio Mustafa Nadarević uvukao se i samim Splićnima pod kožu, prije svega činjenicom da je ovaj rođeni Banjalučanin odrastao u Zagrebu, perfektno skinuo govor starog Splita. "Slušajte me, ćale, uspije li ovaj projekat o balunu, bit će to važnije za grad, nego da san sagradija Dioklecijanov palac", reći će Duje.


shimmer fallback


(FOTO: SandraŠimunovć/Pixsell, Mustafa Nadarević 2018. prilikom primanja Nagrade hrvatskog glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje)

Oni koji su imali sreću poznavati ga, kažu da je Mustafa Nadarević bio iznimno topao, neposredan i drag čovjek. Gotovo cijeli radni vijek, odnosno posljednjih 50 godina proveo je u zagrebačkom HNK. 

Ženio se triput. Iz prva dva braka ima troje djece. Nadju, najstariju kći dobio je u braku s prvom suprugom, no razveli su se kada je djevojčici bilo osam godina. Ona je otišla s majkom u SAD, a Nadarević je ostao živjeti u Zagrebu, gradu u koji je prvi put došao kao dječak, kada ga je samohrana majka iz Banja Luke poslala kao baki i djedu. No, nije dugo ostao. Kada se mama zaposlila, Mustafa se vratio u Bosnu. U Zagreb će doći kasnije na Akademiju i ostati do kraja života. Studentsku sobu dijelit će s budućim kolegom Radom Šerbedžijom, čijem će sinu Danilu biti kum.

Ženi se drugi put i sa suprugom Snježanom dobiva još dvoje djece, kći Nanu i sina Ašu, a u zrelim godina pronalazi ljubav, ženu koju će u rijetkim prilikama u kojima je govorio privatnom stvarima, nazivati ljubavlju svog života, srodnom dušom, i govoriti da ga je oplemenila. Zajedno su proveli 20 godina, a vjenčali su se tek kada su shvatili da joj se bliži kraj.

shimmer fallback


(FOTO: Tin Jurić/Pixsell)

Slavica Radović-Nadarević bila je slovenska scenografkinja i kostimografkinja iz Kopra, mlađa od svog supruga 21 godinu. Dugi niz godina bolovala je od raka dojke i Mustafa je cijelo vrijeme bio uz nju. Umrla mu je na rukama, dva mjeseca nakon vjenčanja (vjenčali su se na njezin 48. rođendan), u njihovom stanu u Ljubljani. Prije smrti, svoje je prijateljice zatražila da paze "na njezinog Muju". 
Njihovi bliski prijatelji otkrili su da se Nadarević jako teško nosio sa Slavičinom smrću.

Isti ti prijatelji sada se opraštaju od ovog velikog glumca. "Prije skoro 40 godina radili smo prvi put u filmu 'Otac na službenom putu' Emira Kusturice (...) O Bože kako mi je teško. Mujo moj dragi, falit ćeš mi beskrajno. Falitćeš i svima onima koji su te poštovali i voljeli. Molim Uzvišenog Gospodara svih svjetova da ti podari lijepi Džennet i tim Džennetom vječno hodio. Odavno sam te zaključao u srce i ključ bacio jer mi nikad više nije trebao. Putuj dobri čovječe, Mustafa Nadareviću i odmori se braco moj!", napisao je Emir Hadžihafizbegović na svom Facebook profilu. 

"Teško mi je išta reći. Prije deset dana sam razgovarao s njim, često sam ga zvao, čuli smo se telefonom otkad je bolestan. Uvijek je bio veseo, smijao se, stalno je govorio: 'Čuvaj se', kao d njemu nije ništa. Bi je vedar, divan čovjek (...) Jako sam ga volio, kao i sv. I on je volio ljude. Bio je stvarno čudo od čovjeka i od glumca. Tako poseban glumac", rekao je Rade Šerbedžija na vijest o smrti Mustafe Nadarevića.

shimmer fallback


(FOTO: Duško Marušić/Pixsell)

Mirjana Karanović još je jedna glumica koju je osim profesije s Mustafom Nadarovićem vezalo veliko prijateljstvo. "Radila sam s Mujicom 'Oca na službenom putu' i te se suradnje sjećam i danas, iako je bilo davno. U međuvremenu smo se dosta viđali, kad god je bilo predstava, premijera.  Dugo sam znala da jebolestan.  On je kao glumac poseban, zaista poseban, i zaista veliki... Bio je dobar čovjek, to je ono što je isto važno, pored toga što je bio veliki glumac", rekla je Karanović za portal Nova.rs.

Otišao je još jedan velikan, no njegove uloge, vjerujemo, ostat će zauvijek. 

Mirno spavajte, gospodine Nadarević...

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.