#ostanidoma i pogledaj odlične serije s glavnim ženskim likovima

U zadnje vrijeme imamo priliku gledati sve više odličnih serija u kojima su glavni likovi žene. Zato smo izabrale njih deset, od Marcelle do Udovice, koje se isplati pogledati u ovo vrijeme izolacije

#ostanidoma i pogledaj odlične serije s glavnim ženskim likovima

U ovim čudnim vremenima, kada je socijalno distanciranje postalo našom svakodnevicom, a terase kafića zamijenili smo našim udobnim naslonjačima kod kuće, nema ničeg boljeg od dobrog starog televizijskog maratona, bilo da se radi o filmovima ili serijama. Sada konačno imamo vremena da i jednu cijelu sezonu neke serije pogledamo u jednom danu, a ako se već odlučiš za maraton neke serije, zašto onda ne odabrati seriju s jakim ženskim likovima u središtu radnje

Televiziji kao žanru trebalo je neko vrijeme da u prvi plan stavi ženske likove, čemu svjedoči toliki broj serija s muškarcima u glavnim ulogama. Da je nejednakost spolova još uvijek rasprostranjena u Hollywoodu dokazuje i istraživanje provedeno na sveučilištu u San Diegu, koje je pokazalo da je tijekom prošle godine bilo samo 39 posto glavnih ženskih likova na streaming programima. 

Image

Filmovi i serije koji u travnju dolaze na Netflix, a koje jedva čekamo pogledati


Ipak, unazad nekoliko godina pojavilo se pregršt odličnih serija sa ženama u glavnim ulogama, a neke od njih su postale i kultne serije koje nikako ne smiješ zaobići. A ako si neke od njih već pogledala, zašto ne bi opet? Zato, natoči si čašu vina, napravi kokice i uživaj u serijama kroz čiju će te radnju voditi jake i neovisne žene

Marcella (2016. - )

Marcella Backland detektivka je u kasnim tridesetim godinama koja se odrekla svog posla kako bi se udala i svoj život posvetila osnivanju obitelji. S iznenadnim krahom njezina braka i zbog udaljenosti od kćeri koja se nalazi u internatu, Marcella se vraća u Met-ov odjel za ubojstva nakon dvanaestogodišnje pauze u karijeri, dok pokušava shvatiti što se dogodilo u njenom životu. Serija Marcella također istražuje psihologiju ženske detektivke koja radi na slučaju serijskog ubojstva s mnogim potencijalnim osumnjičenicima i žrtvama.

Domovina (2011. - 2020.)

Carrie Mathison, službenica CIA-e, na uvjetnoj je kazni nakon što je u Iraku izvela neovlaštenu operaciju, nakon čega je raspoređena u centar za borbu protiv terorizma. Dok je bila u Iraku, upozorena je da je jednog američkog zarobljenika preobratila Al-Qaeda. Kad je Nicholas Brody, američki marinac i narednik, spašen nakon što ga je od 2003. Al-Quaeda držala kao ratnog zarobljenika, Mathison je uvjerena da je on prešao na njihovu stranu i sada predstavlja opasnu prijetnju SAD-u. Dobitnik 6 Emmyja, uključujući onaj za izvanrednu dramsku seriju, Domovina je serija koja će te uistinu oduševiti. 

Ubijanje Eve (2018. - )

Zbog svoje dosadne uloge u britanskim obavještajnim agencijama, Eve Polastri počinje se zanimati za ženske ubojice, njihovu psihologiju i metode ubojstva. Nakon što ju otpuste iz MI5, na njezino oduševljenje regrutira ju tajna divizija unutar MI6, koja progoni međunarodnog ubojicu koji se naziva Villanelle. Evini se putevi susretnu s Villanelle i obje žene postaju opsjednute jedna drugom, sve se manje fokusiraju na svoje početne misije i to sve kako bi očajnički naučile više jedna o drugoj.

Gilmoreice (2000. - 2007.)

Priča prati 32-godišnju majku Lorelai Gilmore koja ima toliko blizak odnos sa svojom kćeri Rory, da ljudi često misle da su sestre. One žive u imaginarnom gradiću Stars Hollowu u Connecticutu, a uz Lorelainu vezu s njezinim roditeljima, Roryne pripreme za školu i romantične veze, kako kod majke, tako i kod kćeri, ova serija prati puno uspona i padova majke i kćeri, a ne manjka ni drame, ali i humorističnih dijaloga . Serija je osvojila više televizijskih nagrada, uključujući Emmy, a bila je nominirana i za Zlatni globus.

Buffy - ubojica vampira (1997. - 2003.)

Buffy Summers je jedna u dugom nizu mladih žena koje je sudbina izabrala da se bore protiv sila zla. Njezin mističan poziv uključuje i posebne moći koje joj dramatično povećavaju fizičku snagu, izdržljivost, okretnost, ubrzano liječenje, intuiciju... Dvaput se vratila iz mrtvih i poznata je kao junakinja koja silno želi živjeti normalnim životom. Međutim, ona ipak uči kako prihvatiti svoju sudbinu kao ubojica vampira. Buffy je jedan od ženskih likova koji je promijenio televizijski svijet. Inače su plavuše navijačice prve nastradale, ali Buffy postaje heroina o kojoj ovisi spas cijelog svijeta.


Queen (1993.)

Miniserija nominirana za Zlatni globus i dobitnica nekoliko Emmyja prati sina vlasnika plantaže koji se zaljubljuje u ropkinju po imenu Easter, s kojom kasnije dobije kćer mješovite rase po imenu Queen. Kako Queen odrasta, bori se kako bi se uklopila u problematični svijet oko sebe i kamo god krene, susreće se s preprekama i teškoćama dok traži sreću i mjesto kojem će pripadati.

Slatke male lažljivice (2010. - 2017.)

Serija postavljena u izmišljeni grad Rosewood u Pennsylvaniji  prati živote četiriju djevojaka, Arije Montgomery, Hanne Marin, Emily Fields i Spencer Hastings, čije se društvo raspada nakon nestanka njihove prijateljice, Alison DiLaurentis, koja je u svemu vodila glavnu riječ. Godinu dana kasnije, otuđene prijateljice ponovno se spajaju kada počinju primati poruke misterioznog lika zvanog "A", koji prijeti da će razotkriti njihove tajne, uključujući i one za koje su mislile da samo Alison zna. Isprva misle da je to sama Alison, ali nakon što pronađu njezino tijelo, djevojke shvaćaju da netko drugi planira uništiti njihov ne tako savršen život.

Seks i grad (1998. - 2004.)

Američki romantični sitcom, Seks i grad, smješten je u New Yorku i prati živote četiriju prijateljica koje, unatoč različitom karakteru, ostaju nerazdvojne i uvijek podržavaju jedna drugu. Omiljene heroine Carrie Bradshaw, Samanthu Jones, Charlotte York i Mirandu Hobbes prate priče koje se bave relevantnim i modernim društvenim pitanja poput seksualnosti, sigurnog seksa, promiskuiteta i ženstvenosti, istražujući razliku između prijateljstava i romantičnih veza, kroz četiri vrlo različite perspektive. 

Sluškinjina priča (2017.- )

Dobitnica dva Zlatna globusa i šest Emmyja, Sluškinjina priča prati život u distopiji Gileada, totalitarnog društva u Sjedinjenim Državama. Gileadom vlada fundamentalistički režim koji žene tretira kao vlasništvo države, a suočen je s ekološkim katastrofama i opadanjem nataliteta. U očajničkom pokušaju da nasele pustošen svijet, nekoliko preostalih plodnih žena prisiljeno je na seksualno služenje. Jedna od tih žena, Offred, odlučna je preživjeti zastrašujući svijet u kojem živi i pronaći kćerku koja joj je oduzeta.

Udovica (2019. - )

Serija prati Georgiu Wells čiji je suprug Will poginuo u avionskoj nesreći na putovanju u Kongo u Africi. Tri godine kasnije, ona vidi čovjeka nalik njemu na vijestima koje izvještavaju o građanskim nemirima u Demokratskoj Republici Kongo i putuje u Kinshasu kako bi otkrila istinu. Počinje tražiti odgovore, posebno onaj zašto je suprug očito lažirao vlastitu smrt. Serija u osam epizoda prati više priča i istražuje teme poput nasilja i korupcije.