Odobrili kritičari i publika: 10 originalnih Netflix serija koje bi trebala pogledati

Ako nisi sigurna koju dobru seriju sljedeće gledati na Netflixu, stižemo u pomoć

Odobrili kritičari i publika: 10 originalnih Netflix serija koje bi trebala pogledati

Bez obzira jesi li pogledala sve preporuke na Netflixu ili ti se jednostavno ne da istraživati, a želiš početi gledati novu seriju o kojoj ćeš biti ovisna, ovaj streaming servis uvijek je pun sjajnih serija - od kojih su mnoge zapravo njihove originalne serije, odnosno Netflix Originals.

Image

5 odličnih dokumentaraca koje možeš pogledati na Netflixu


A ako je vjerovati kritičarima na stranici Rotten Tomatoes koja je posvećena recenzijama, informacijama i vijestima o filmu i tv serijama, Netflix ima brojne originalne serije koje se ne smiju propustiti. U nastavku smo stoga izdvojile neke od nama omiljenih, a kritički hvaljenih  originala koje bi svi obožavatelji dobrih serija trebali pogledati.

I budi bez brige, od drama do komedija, na ovom 'must-watch' popisu nalazi se od svega pomalo, tako da ćeš zasigurno pronaći svoj favorit.

When They See Us (2019.)

'When They See Us' je moćna dramska mini serija redateljice Ave DuVernay, a temeljena je na istinitom slučaju rasne diskriminacije jer su se pet tinejdžera našla na krivom mjestu u krivo vrijeme. 

Naime, serija prati četiri afroamerička i jednog hispano tinejdžera koji su pogrešno optuženi za silovanje u njujorškom Central Parku 1989. godine. I iako ih DNA analiza nije osudila za zločin, to su učinile porote te je svaki dječak dobio do 15 godina zatvora. Desetak godina kasnije, pravi krivac je pronađen, a zatvorenici su oslobođeni svih optužbi stoga odluče tužiti grad za odštetu...

Mindhunter (2017. - )

'Mindhunter' je kriminalistička dramska serija smještena krajem 1970-ih i početkom 1980-ih koja prati FBI agente Holdena Forda i Billa Tencha dok intervjuiraju i psihološki profiliraju serijske ubojice iz stvarnog života. Serija je premijerno prikazana 2017. godine, a trenutno ima dvije sezone te se željno iščekuje treća.

Russian Doll (2019. - )

Ova humoristična drama prati Njujorčanku Nadiju na tulumu na kojem je gošća. Tajanstveno, Nadia se nađe u neizbježnoj petlji koja rezultira njezinim ponovnim proživljavanjem zabave i umiranjem na kraju svake večeri. Nešto kao 'Beskrajni dan' na malo moderniji i puno mračniji način. 'Russian Doll' premijerno je izvedena 2019. godine i trenutno ima jednu sezonu, a u iščekivanju smo druge.

Master of None (2015. - 2017.)

Ako tražiš simpatičnu, duhovitu i pametnu seriju, neka Master of None bude tvoj izbor. Ova autorska humorna drama Aziza Ansarija prati život tridesetogodišnjeg samca u New Yorku i njegove komentare na svijet oko njega. Iako zvuči kao 'već milijun puta viđeno', vjeruj nam da će te iznenaditi koliko je osvježavajuća i dobra ova serija. Iako je završila 'cliffhangerom' još 2017. godine, sam Ansari je rekao kako ne zna hoće li raditi treću sezonu jer misli da nema više ništa pametnog za reći, nadamo se da će predomisliti.

BoJack Horseman (2014. - 2020.)

Kad pročitaš da se radi o animiranoj seriji, mogla bi odustati, ali nemoj. BoJack Horseman jedna je od najsmješnijihi istovremeno najtužnijih serija ikad te jedna od najtočnijih prikaza borbe s depresijom u pop kulturi.  BoJack je konj koji je propali glumac, nekadašnja zvijezda popularnog sitcoma koji pokušava prebroditi sve svoje probleme kako bi ponovno bio poznat i cijenjen. Unatoč tome što se radi o crtiću, ovo je jedna od najrealnijih serija, jedna od onih nakon koje ćeš razmišljati o životu, ponovno i ponovno

The Crown (2016. - )

Kruna je raskošni Netflix Original koji ne treba puno predstavljati. Oni koji su do sad nekako propustili ovu seriju, radnja je sljedeća: pratimo život kraljice Elizabete II. od četrdesetih godina 20. stoljeća do modernih vremena. Puno je tu drame i spletki, a trenutno iščekujemo novu sezonu koja dolazi 15. studenog, a u kojoj će se prvi put pojaviti i princeza Diana. 

Stranger Things (2016. - )

Ako dosad nisi gledala Stranger Things na Netflixu, vrijeme je. Ova sci-fi serija čija se radnja događa u 80-ima smještena je u izmišljeni gradić Hawkins, a prva sezona serije fokusirana je na istragu oko nestanka dječaka te nadnaravnih događaja koji se događaju u gradiću, kao i na djevojčicu psihokinetičkih sposobnosti. Serija je nesumnjivo postala svjetski fenomen, a ako tražiš dobru posvetu 80-ima uz dobre likove, atmosferu i glazbu, ali i napetu radnju - ne moraš tražiti dalje. 

Sex Education (2019. - )

Šarmantna, osvježavajuća i duhovita, serija Sex Education  iskrena je posveta strci i zbrci odrastanja, a bavi se svime - od problema u odnosima, vezama, prijateljstvu do društva i društvene hijerarhije. Ukratko, pratimoživot srednjoškolca Otisa, koji započinje provoditi vlastitu tajnu kliniku za seksualnu terapiju unutar škole, a tu su i njegova majka Jean (koja je seksualna terapeutkinja), prijatelji Maeve i Eric, ali i brojni drugi koji su dio ove pozitivne, lagane, ali kvalitetne Netflixove serije. 

Orange Is the New Black (2014. - 2019.)

'Narančasta je nova crna' prva je ikad originalna Netflixova serija, a temeljena je na istoimenim memoarima Piper Kerman. Radnja je sljedeća: Upoznajemo zatvorenice ženskog saveznog zatvora u New Yorku kroz oči Piper Chapman. Ona je osuđena na 15 mjeseci u zatvoru zbog sudjelovanja u međunarodnom narko lancu sa svojom tadašnjom djevojkom Alex, a sada se mora prilagoditi životu iza rešetaka u sasvim novom društvenom okruženju gdje vrijede neka sasvim druga pravila te istovremeno pokušati održati svoje planove za budućnost na životu.

Duhovita i pametna serija koja je trajala čak sedam sezona prije svega je odličan komentar na društvo i društvenu nejednakost te nepravdu, tako da ćeš se uz ovu seriju smijati, ali i plakati, a definitivno se i živcirati jer koliko god se radilo 'samo o seriji i mašti', zapravo je itekako realna, a samim time i razočaravajuća jer će te podsjetiti u kakvom svijetu živimo.

Unbelievable (2019.)

Još jedna mini serija na popisu, Unbelievable je američka krimi dramska serija nastala prema stvarnom događaju, zbog čega je još teža i bolja. Serija započinje seksualnim zlostavljanjem osamnaestogodišnje Marie, koje se dogodilo u njezinom stanu u Lynnwoodu u Washingtonu, a što je odmah odlučila prijaviti policiji, a cijela serija zapravo pokazuje kakav mučan proces prolaze žrtve silovanja koje pored traume silovanja, postaju još dodatno istraumatizirane postupkom istrage, ali i nedostatku razumijevanja i empatije okoline.