Mjesec mentalnog zdravlja majki

Druga strana majčinstva: Slavne mame koje su se borile s postporođajnom depresijom

Jedna od deset žena suočava se s postporođajnom depresijom - među njima bile su i ove zvijezde koje su odlučile prekinuti šutnju i ispričati svoje priče kako bi pomogle drugima

profimedia-0137094592.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Postati majka vjerojatno je najveća promjena u životu što ga žena može iskusiti. Taj nagli i drastični pomak u perspektivi radi kojeg više nisi u središtu ti sama nego to postaje malo krhko biće u potpunosti prepušteno tebi - predstavlja veliki izazov. Tu su još i neprospavane noći, razni strahovi i brige, kao i tijelo koje se još uvijek oporavlja od porođaja. Ne treba zaboraviti i na hormone koji se nisu imali prilike stabilizirati.

Kad sve ovo uzmemo u obzir, osjećaji kao što su baby blues ili postporođajna tuga, poslijeporođajna depresija ili čak psihoza nisu tako začudni i neobični. Između 10 i 16 posto žena nakon porođaja osjetit će simptome postporođajne depresije unutar godine dana nakon porođaja, a s blažim osjećajima žalosti koji traju kratko, do oko mjesec dana, suočit će se još više rodilja - tako zvani baby blues pogađa gotovo 90 posto žena.

shimmer fallback

Za razliku od ovog potonjeg, poslijeporođajna depresija traje duže i ozbiljnija je, a prate je simptomi uobičajeni za depresiju, kao što su umor i iscrpljenost, osjećaj bespomoćnosti i beznadnosti, poremećaji prehrane i spavanja, razdražljivost, plačljivost i anksioznost koja se očituje u nedostatku privrženosti bebi, kao i osjećaju krivnje zbog toga. Ovo se stanje rješava uz stručnu pomoć, ponekad lijekovima, dok su u nekim slučajevima dovoljni i razgovori sa psihologom.

Postporođajna psihoza izuzetno je ozbiljno stanje koje se javlja kod malog broja rodilja, uglavnom onih koje su i prije patile od psihičkih poremećaja, a znakovi su halucinacije, paranoja i naglašene promjene raspoloženja. Psihoza zahtjeva hitnu hospitalizaciju.

Image
Mjesec svjesnosti o carskom rezu

Strah i sreća: Dirljive ispovijesti 5 mama koje su rodile carskim rezom

Kad slavne dame postanu majke neke su im stvari lakše nego nama 'običnim smrtnicama'. One si mogu priuštiti pomoć u kući i dadilje, a po potrebni i skupe psihoterapeute.

Ipak, iako novac najčešće nije problem, ni zvijezde nisu imune na mentalne poremećaje, a to što su stalno pod budnim okom javnosti definitivno nije olakotna okolnost. Bez obzira na slavu - ili možda baš zbog nje, ove su celebrity mame javno progovorile o problemima koji su ih zadesili nakon porođaja kako bi pomogle svim drugim ženama i pokazale da postporođajna depresija ne smije biti tabu. Evo dirljivih priča 7 slavnih mama:

Alanis Morissette

Uspješna je glazbenica od postporođajne depresije patila godinama, a o svemu je progovorila u intervjuu za Self:

"Za mene je to bilo tako da bih se probudila i imala osjećaj kao da sam premazana katranom, a kako to nije bilo prvi put da sam iskusila depresiju, samo sam pomislila 'oh, pa, ovo mi je poznato, čini se da imam depresiju'. Zbog moje osobne povijesti s depresijom bilo mi je normalno da se osjećam kao da sam u živom pijesku ili katranu… Sve ima takvu težinu."

Prije toga, 47-godišnja umjetnica i majka troje djece u razgovoru za magazin People priznala je kako se borila s depresijom do oko 14 mjeseci nakon rođenja kćeri Onyx Solace:

"Neke se dane osjećam tako oslabljeno da se jedva krećem. Kao dijete zamišljala sam kako ću imati djecu i divnog partnera. Ovo je nešto što nisam mogla predvidjeti."

Gwyneth Paltrow

Na svojoj web stranici GOOP glumačka je zvijezda podijelila vlastitu priču o postpartum depresiji te je dirnula mnoge:

"Kad je moj sin Moses 2006. došao na svijet, očekivala sam da će slijediti period euforije nakon njegova rođenja. Umjesto toga, suočila sam se s jednim od najmračnijih i najbolnijih poglavlja u svom životu."

U intervjuu za Good Housekeeping prepričala je tu svoju tešku životnu fazu:

"Osjećala sam se kao zombi. Nisam imala pristup svom srcu. Nisam imala pristup vlastitim emocijama. Nisam se mogla povezati. Bilo je grozno. Bila je to potpuna suprotnost onome što se dogodilo kad se bila rodila Apple… Nisam mogla vjerovati da nije isto. Mislila sam kako to znači da sam užasna majka i užasna osoba. Nakon otprilike mjesec dana, Chris je rekao kako nešto nije uredu, a ja sam odgovorila 'ne, ne, dobro sam' - ipak, Chris je to identificirao i bio onaj koji je probušio balon", otkrila je ova 49-godišnja majka dvoje djece.

Celine Dion

Slavna je pjevačka zvijezda postporođajnu depresiju iskusila nakon rođenja blizanaca. Mama je po drugi put postala prije 10 godina kada su na svijet došli dječaci Eddy i Nelson Angélil. Za Daily Mail na tu je temu kazala:

"U jednom trenutku (to je bila) izuzetna sreća, u drugom bi nastupila iscrpljenost. Plakala sam bez razloga. Te prve dane nakon što smo došli doma, bila sam pomalo van sebe. Nisam imala apetita i to mi je smetalo. Moja je majka primijetila kako sam u nekim trenucima bila beživotna, no kazala mi je kako je to potpuno normalno. Radi takvih stvari majke nakon porođaja doista trebaju emocionalnu potporu", ispričala je 54-godišnja pjevačica s prodanih preko 200 milijuna albuma diljem svijeta.

Courtney Cox

Poznata kao zgodna cura Monica iz Prijatelja, Cox je u stvarnom životu majka, a sa psihičkim se smetnjama susrela nešto kasnije:

"Bilo mi je zaista jako teško - ne odmah po rođenju bebe, nego kad je Coco navršila 6 mjeseci. Nisam mogla spavati. Srce mi je ubrzano kucalo i postala sam doista depresivna. Otišla sam liječniku i saznala kako su mi hormoni poremećeni", prisjetila se u razgovoru za USA Today slavna glumica čija je kći u međuvremenu proslavila 17 rođendan.

Brooke Shields

Slavna je glumica o svojoj borbi s postporođajnom depresijom ispisala čitavu knjigu naslova Down Came the Rain: My Journey With Postpartum Depression. Njezina je priča počela po rođenju kćeri Rowan:

"Rowan je stalno plakala i počela sam se užasavati trenutka kad bi mi ju je Chris donio. Inače, kad sam god bila blizu bebe, bilo koje bebe, željela sam držati dijete. Nisam imala osjećaj da želim biti blizu Rowan", iskreno je u svojim memoarima priznala zvijezda Plave lagune.

"Pomišljala sam kako bih bila u stanju pobjeći ili da se neću uspjeti zaustaviti progutati bočicu tableta. Čak sam razmišljala o tome kako bih željela da me otmu. ", napisala je Brooke.

Adele

Jedna od najvećih glazbenih zvijezda današnjice i idol mnogih o svom je iskustvu s poslijeporođajnom depresijom, koja ju je zadesila nakon rođenja sina Angela, progovorila za Vanity Fair:

"Bila sam opsjednuta sa svojim djetetom. Osjećala sam se neadekvatnom, osjećala sam kao da sam donijela najgoru odluku u životu. Imala sam stvarno tešku postporođajnu depresiju nakon što sam rodila svoga sina i to me strašilo. Nisam ni s kime o tome razgovarala. Bila sam vrlo suzdržana", otvoreno je priznala 33-godišnja pjevačica.

Angelina Jolie

Oskarovka doduše nikad nije javno priznala kako se borila s postporođajnom despresijom, no 2008. godine, nekoliko mjeseci nakon rođenja blizanaca Knox i Vivienne, mediji su uvelike o tom nagađali. Jedan je izvor blizak slavnoj glumici i njenoj obitelji tada bio otkrio za javnost kako Angelina nije najbolje:

"Angelina neprestano zapada u depresivno raspoloženje. Nastoji kontrolirati svoje osjećaje pred starijom djecom, no njezine promjene raspoloženja osjeća cijela obitelj. Gotovo cijelo vrijeme ostaje u krevetu, nema puno energije te se prisiljava pojesti nešto jer još uvijek doji. Plače radi sitnica i smije se kad to nije primjereno."

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.