Romanse u vrijeme raskoša

Nova hit serija je Bridgerton. Saznale smo sve o njoj

Što dobijemo kada spojimo raskoš londonskih dvorova 19. stoljeća i tračeve o romansama mladih nasljednika? Hit seriju koju moramo gledati ovih blagdana

profimedia-0572016637.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Prije nekoliko mjeseci bile smo zaluđene serijom Damin gambit, a nitko nije očekivao da će nas ove godine dočekati još jedna hit serija koju ćemo pogledati u jednom vikendu.

Image

Evo što zvijezde misle o završetku njihovih likova u hit serijama: Od 'Igre prijestolja' do 'Seks i grada'

Jesi li se ikada pitala kako bi izgledala epizoda Tračerice spojena s epizodom serije Downton Abbey? Sada više ne moraš nagađati. Na streming servisima osvanula je nova serija pod imenom Bridgerton.

Radnju serije smještene u 1813. pripovijeda misteriozna Lady Whistledown koja umjesto web bloga redovito piše kolumne u novinama. U svojim kolumnama donosi najnovije pikanterije iz visokog društva koje čitaju baš svi, no nitko ne zna tko je ona uistinu. A sam zaplet serije počinje s Daphne Bridgerton, mladom djevojkom koja je u potrazi za suprugom.

Iako je Daphne vrlo ljupka i privlačna žena, na njezinom putu do sreće stoji zaštitnički nastrojen stariji brat koji smatra da nitko nije dovoljno dobar za njegovu mlađu sestru. No Daphne i dalje vjeruje u pravu ljubav zbog čega ju mnogi smatraju vrlo naivnom. Stvari se naglo mijenjaju kada se u London vrati zgodan mladić koji je nedavno naslijedio titulu baruna.

Ne bismo htjele duboko ulaziti u samu radnju kako ne bismo otkrile previše detalja, no kako je serija zaludila gledateljice diljem svijeta, pa tako i Hrvatske, istražile smo malo više detalja o njoj.

Serija je napravljena prema bestselerima

Osam epizoda serije snimljeno je prema istoimenim romanima koje je napisala Julia Quin. Samo u Americi je prodano preko 10 milijuna primjeraka, a romani su prevedeni na 32 jezika, uključujući i hrvatski.

Razlog zašto možda nisi čula za Bridgerton seriju romana je to što su ljubavni romani nešto manje popularan žanr knjiga i mnogi se pomalo stide što ih čitaju. No jedinstvena priča i zapleti u romanima idealna su premisa za stvoriti hit seriju, što je prepoznala i hvaljena Shonda Rhimes.

Producirala ju slavna producentica Uvoda u anatomiju

Shonda Rhimes svima nam je poznata po hit seriji Uvod u anatomiju koju smo sve barem u jednom trenutku života pratile. Iako se radi o seriji koja se fokusira na medicinu, možemo se svi složiti da smo ju gledale zbog velikih ljubavnih zapleta.

Upravo je zato Shonda savršen izbor za seriju poput Bridgerton, koja se bazira ne samo na tračevima, nego i velikim ljubavnim romansama i kompliciranim odnosima među likovima.

Osim što serija ima odličan produkcijski tim, glumci poput mlade Phoebe Dynevor i šarmantnog Regé-Jeana Pagea oduševili su publiku i svojom odličnom glumom dočarali svaki detalj tog vremena.

Serija je jednako scenski lijepa koliko zanimljiva

Ono što je nas posebno oduševilo je prekrasna scenografija serije koja je prepuna detalja i grandioznih ukrasa. Kako je radnja smještena u periodu raskoši, ljepote i dekadencije, nije bilo teško zaigrati se detaljima. Svaki dio scenografije, od kostima do namještaja, pomno je izabran i doveden do savršenstva.

Također nam se svidio i savršen spoj modernog i klasičnog u vidu glazbe. Tako možemo čuti popularne moderne skladbe poput bad guy Billie Eilish ili Wildest dreams Taylor Swift u klasičnoj izvedbi prepunoj gudala i klavijatura. Na prvi 'pogled' ti se ove skladbe mogu činiti kao još jedno klasično djelo, no ako se malo bolje 'udubiš' u glazbenu kulisu shvatit ćeš da se zapravo radi o pjesmama koje svakodnevno slušamo na radiju.

Romanse u seriji jednako su slične koliko i različite od današnjih

Današnja publika možda može reći da su stroga pravila udvaranja i romansa prikazana u seriji vrlo neobična, no možemo vrlo lako povući paralelu s današnjim svijetom. Baš kao što je tada bio ogroman pritisak na mladu Daphne da se uda, isti pritisak vrši se nad ženama i danas, iako nam se možda ne čini da je tako. Udaja možda neće formalno promijeniti društveni status žene, ali se i dalje se od nas na neki način očekuje da pronađemo muža, udamo se i rodimo dijete. Danas se od takvog stereotipa možemo puno lakše oduprijeti nego tada, ali je on i dalje prisutan.

No osim na žene, isti pritisak vrši se i na muškarce. Muškarci i dalje moraju ispuniti određena očekivanja i pokazati svoju 'muškost' kako bi pridobili socijalni status i time pažnju žene. Takvo razmišljanje dovodi do stvaranja stereotipa poput onog da muškarci ne plaču, no na svu sreću, čini se kako se s mlađim generacijama takvi trendovi nešto brže mijenjaju.

Producenti serije napomenuli su da je upravo to jedan od detalja koji su htjeli prikazati ovom serijom, da su se stvari od tada značajno promijenile, ali da su isto tako i dalje prisutna ista očekivanja.

Serija je dobila jako pozitivne kritike

Gotovo da nema osobe koja do sada nije čula za seriju Bridgerton iako je na male ekrane došla prije svega tri dana. Društvene mreže su prepune pozitivnih kritika, a serija je objavljena u pravo vrijeme jer sada svi imamo vremena pogledati ju.

Osim što ju hvali publika, primila je i pozitivne kritike od mnogih stručnjaka, ali i stranih medija, ne samo za radnju nego i apsolutno prekrasnu scenografiju. Sve to govori ti samo jedno – ako još nisi, vrijeme je da pogledaš Bridgerton i upustiš se u tračeve i romanse raskošnih dvorova.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.