Image
Foto: www.profimedia.hr
Djevojčica s velikim snovima
Foto: www.profimedia.hr

Djevojčica s velikim snovima

Kate je danas 47-godišnja glumica koja je najpoznatija po svojim ulogama u povijesnim dramama, a često je na filmskom platnu možemo gledati u ulogama depresivnih žena koje se bore sa rutinom u koju su zapale. No, nekoć je i ona bila tek malena djevojčica s velikim snovima. Odrasla je u malenom mjestu nedaleko Londona, u radničkoj obitelji koja se nerijetko suočavala s financijskim poteškoćama. Majka joj je bila dadilja, a otac glumac bez uspjeha, pa je kroz njegove improvizacije i glumu u lokalnim kazalištima tada malena Kate prvi puta stupila u kontakt s glumačkim svijetom.

Tinejdžerski uspjeh
Foto: www.profimedia.hr

Tinejdžerski uspjeh

Već je kao tinejdžerica pokazivala strast prema glumi, no kako je njezina obitelj bila jako siromašna nije mogla pohađati privatne tečajeve i brusiti svoj zanat. Ipak, u mladoj Kate njezina je profesorica engleskog jezika prepoznala potencijal, pa ju je ubacila u redove školske dramske skupine. Svoj prvi debi ova velika glumica imala je sa samo 15 godina u britanskoj televizijskoj seriji "Dark Seasons", da bi tri godine kasnije, 1994. zaigrala u hvaljenom filmu Petera Jacksona, "Heavenly Creatures". Samo godinu dana kasnije, tada 20-godišnja Kate osvaja svoju prvu BAFTA nagradu i to za ulogu Marianne Dashwood u ekranizaciji kultnog romana Jane Austen, "Razum i osjećaji".

Film koji mijenja život
Foto: www.profimedia.hr

Film koji mijenja život

Iako je bila već odlično poznata britanskoj publici, holivudsku slavu Kate je stekla tek svojom ulogom u "Titanicu". U tom trenutku ta je epska ljubavna priča smještena na slavni potonuli brod bila najuspješniji film svih vremena, a uloga nesretne Rose od Kate je preko noći napravila holivudsku glumicu A kategorije. Od tada do danas, Kate više ne silazi s lista najtraženijih i najplaćenijih glumica, a njezina je slava svakim danom sve veća i veća.

Uvijek svoja
Foto: www.profimedia.hr

Uvijek svoja

Iako je osvajala svojim nastupima, Kate se od početka svoje karijere nalazila na udaru medija i zlih jezika zbog svoje težine i izgleda koji se nije uklapao u holivudske stroge standarde ljepote. Nemilosrdni svijet u kojem su tanke noge i vitku struk imperativ nije dobro reagirao na punašniju Kate koju nije bilo briga što o njoj mediji pišu. Upravo je zbog svoje odlučnosti da se neće dati ukalupiti ova Britanka postala još značajnija dama u svijetu filma. 2003. je magazin GQ objavio njezine fotografije koje su bile fotošopirane, a kada je Kate to vidjela - tužila ih je. Slično se dogodilo i časopisu Grazia koji je 2007. objavio navodni plan prehrane koji glumica prati, no ona je sve oštro opovrgnula i naglasila kako joj svijet slave neće diktirati izgled, pa se ona nikada ne izgladnjuje. Za taj je slučaj dobila od Grazie odštetu od 10.000 funti koje je donirala udruzi za borbu protiv prehrambenih poremećaja.

Diva koja se ponosi svojim oblinama
Foto: www.profimedia.hr

Diva koja se ponosi svojim oblinama

Unatoč tome što nije bila mršava niti se može nazvati klasičnom ljepoticom, Kate se ranih 2000-ih redovito nalazila na listama najljepših žena svijeta, a njezinom šarmu i punim obrazima rijetko tko je mogao odoljeti. Muškarci diljem svijeta godinama za njom uzdišu i govore kako je baš ona prava žena raskošnih prirodnih atributa i figure pješčanog sata.

Žena koja zna što želi
Foto: www.profimedia.hr

Žena koja zna što želi

Zanimljivo je kako ova velika glumačka diva nije prihvaćala mnogo uloga u blockbusterima već je oduvijek preferirala manje, nezavisne filmove s dubljom porukom. 2008. došla je kruna karijere za film "Žena kojoj sam čitao" - Oscar za najbolju žensku ulogu. Od tada do danas Kate nastavlja pomno birati svoje uloge, pa se od svakog njezinog projekta u startu očekuje jako puno. Glumica tog kalibra može si dozvoliti da bira s kime će i što raditi. Nekoliko puta u karijeri glumila je bok uz bok s Leonardom DiCaprijem, svojim najboljim prijateljem koji ju u svemu bodri. Iako nikada nisu bili par, mnogi su ovo dvoje zvijezda željeli vidjeti u romantičnom svjetlu. No - ostali su samo prijatelji tijekom svih ovih godina.

Ljubavni dramoleti
Foto: www.profimedia.hr

Ljubavni dramoleti

Iako joj je na profesionalnom planu sve oduvijek išlo od ruke - to se definitivno ne može reći za Katein ljubavni život koji je bio pun turbulencija. Naime, udavala se čak tri puta, a kada je imala samo 15 godina započela je strastvenu vezu s Stephenom Tredreom, tada 28-godišnjakom. Iako je njihova veza bila generalno osuđivana, glumica se na to nije obazirala već je uselila k njemu i živjela sa svojom 13 godina starijom ljubavi sve do 1995. Tredre i danas slovi kao jedan od najbitnijih muškaraca glumičinog života. Njegova tragična prerana smrt 1997. ostavila je Kate slomljena srca, a koliko joj je značio dokazuje i činjenica da je propustila svjetsku premijeru "Titanica" kako bi mu došla na sprovod. U intervju iz 2008. je rekla kako nikada nije preboljela njegovu smrt.

Dva propala braka
Foto: www.profimedia.hr

Dva propala braka

Godinu dana od smrti Tredrea, Kate je upoznala svog prvog supruga, Jima Threapletona, a u braku su dobili i kći Miu. Glumica je kasnije izjavila kako je njihov odnos od početka bio problematičan i kaotičan, te da je u tom periodu zaboravila slušati što joj govori njezino srce. Par se razveo 2001., godinu dana nakon što se Mia rodila. Nije prošlo mnogo vremena, a pojavio se novi šarmantni muškarac koji je Kate oborio s nogu. Redatelj Sem Mendes ponudio joj je ulogu, a iako je poslovnu ponudu odbila, Kate se počela viđati s njime. Vjenčali su se 2003., a njihov sin Joe rođen je kasnije iste godine. Stvar se raspala 2010., kada su mediji počeli pisati o navodnoj aferi Mendesa i glumice Rebecce Hall. Razvod je Kate teško pogodio, a kasnije je priznala kako joj je srce bilo potpuno slomljeno te je mislila kako nikada više nikoga neće voljeti.

Treća sreća
Foto: www.profimedia.hr

Treća sreća

No, sreća se Kate osmijehnula još jednom i to kada je upoznala svog sadašnjeg supruga, Edwarda Abela Smitha. Vjenčali su se 2012., a sretni su i dan danas. U braku su dobili sina Beara te su se iz SAD-a preselili u Veliku Britaniju na selo kako bi bili što više posvećeni svom obiteljskom životu.

Diva nad divama
Foto: www.profimedia.hr

Diva nad divama

Sve u svemu možemo zaključiti kako nas Kate oduševljava i u glumačkom i u ljudskom smislu. Ova je glumica pravo oličenje snažne žene sa stavom - bira i radi što hoće, ne osvrće se na zle jezike i ne dopušta da joj društvene norme diktiraju način na koji želi živjeti svoj život. Samosvjesna je, sretno udana i ima troje djece, a uz sve to još nas i svako malo oduševi nekim novim filmom ili serijom. Prava inspiracija.

Diva kakve nema

Neponovljiva Kate Winslet: Engleska ruža s crvenih tepiha slavi rođendan

Rijetke su glumice koje nas već skoro 30 godina oduševljavaju svakim svojom filmom i TV serijom, a jedna od njih je slavna Britanka Kate Winslet. Ta oskarovka dokazala je kako njezinom glumačkom talentu nema premca, ali i da se u Hollywoodu može uspjeti bez obzira na broj kilograma. Beskompromisna, jedinstvena i uvijek tako genijalna u svojim ulogama, Kate je nesumnjivo jedna od najvećih glumica današnjice. S obzirom da na današnji dan slavi svoj 47. rođendan, odlučile smo ti približiti njezinu životnu priču.

zena.hr • Foto www.profimedia.hr
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.