Image
Foto: www.profimedia.hr
Caterina Murino
Foto: www.profimedia.hr

Caterina Murino

43-godišnja Caterina Murino je talijanska glumica sa Sardinije koja je široj javnosti najpoznatija kao Bondova djevojka iz nastavka "Casino Royale" 2006. godine. Iako je željela biti doktorica, na kraju je završila prvo kao misica i manekenka, a onda se bacila i u glumačke vode. Najviše radi u rodnoj Italiji gdje ju smatraju jednom od najvećih ljepotica njezine generacije.

Alida Valli
Foto: www.profimedia.hr

Alida Valli

Talijanska glumica koja je rođena u našoj Puli. Valli je započela svoju filmsku karijeru 1934. u filmu "Trorogi šešir", a njezin prvi veliki uspjeh došao je s filmom "Tisuću lira na mjesec". Tijekom Drugog svjetskog rata glumila je u brojnim filmovima te je postala filmska zvijezda. Utjelovila je tako glavne ženske likove u kultnim filmovima "Treći čovjek" i "The Paradine Case" Alfreda Hitchcocka.

Monica Bellucci
Foto: www.profimedia.hr

Monica Bellucci

Filmska glumica i model Monica Bellucci započela je karijeru s 16 godina i to kao model. Iako je imala ambiciju biti pravnica, pa je na Sveučilištu u Perugiji i upisala studij prava, ipak se odlučila potpuno posvetiti karijeri modela te, kasnije, glumice. Prva zamjetnija uloga bila joj je 1992. u filmu "Bram Stoker's Dracula" gdje je glumila jednu od tri Drakuline vampirske nevjeste. No, svjetsku slavu je stekla tek glavnom ulogom u talijanskom filmu "Malèna" iz 2000. godine. Od tada ju se smatra apsolutnim seks simbolom.

Gina Lollobrigida
Foto: www.profimedia.hr

Gina Lollobrigida

Prekrasna brineta Gina Lollobrigida odrasla je u siromaštvu i neimaštini, no probila se do Hollywooda i u konačnici živjela život pun glamura i luksuza. 1947. se prijavila na natjecanje za Miss Italije. Iako je publika najburnije pozdravila upravo njezin izlazak na pistu, na tom je natjecanju osvojila treće mjesto. Ipak, Ginina raskošna ljepota nije ostala nezamijećena: odmah je počela dobivati filmske ponude. Bilo je to ne samo doba kad su talijanski redatelji masovno uzimali naturščike, to jest neškolovane glumce i glumice, već i poratno vrijeme kad je talijanska filmska industrija doživjela najveći procvat. Tako se Gina probila prvo na talijanski film, a onda postala i holivudska zvijezda.

Isabella Rossellini
Foto: www.profimedia.hr

Isabella Rossellini

Slavna glumica i kći glumice zlatnog doba Hollywooda Ingrid Bergman i redatelja Roberta Rossellinija od malih je nogu bila izložena crvenim tepisima, pa nije ni čudo da je i sama odlučila postati glumica. U svijet show businessa ušla je 1982. kada je na kratko bila najplaćeniji model na svijetu i to zahvaljujući iznimno unosnoj kampanji za make up francuskog brenda Lancôme. Kao zaštitno lice Lancômea, Isabella je predstavljala ideal žene - sanjivu, poželjnu, ali nedohvatljivu. S druge strane, u filmovima je bila sve samo ne to. Često je dapače glumila zlostavljane, ali i zločeste likove žena.

Virna Lisi
Foto: www.profimedia.hr

Virna Lisi

Jedna od rijetkih talijanskih plavokosih glumica je Virna Lisi, ljepotica koja je najveću slavu postigla snimajući filmove 1960-ih i 1970-ih. Prvo je glumila u mjuziklima, jer je imala jako lijep glas, no kasnije se probila i u ozbiljne igrane filmove. Pamtimo ju po filmovima "How To Murder Your Wife" i "From Russia With Love". Smatrali su je nasljednicom Marilyn Monroe, no njezinu popularnost ipak nikad nije dosegla.

Sophia Loren
Foto: www.profimedia.hr

Sophia Loren

Sophia Loren, pravim imenom Sofia Villani Scicolone, talijanska je glumica i dobitnica Oscara, koja je u 1960-ima stekla svjetsku slavu. Danas ju se smatra apsolutnim utjelovljenjem talijanske ljepote. Kao dijete smatrala se ružnom djevojkom, ali je kasnije izrasla u ljepoticu. Sophia je već s 15 godina otišla tražiti filmske uloge u Rimu, a s plaćom od posla kao model za ilustrirane romantične priče uzdržavala je svoju obitelj. Kasnije se probila do Hollywooda i ostvarila zavidnu karijeru. Nekoliko puta je proglašena naljepšom ženom svijeta.

Monica Vitti
Foto: www.profimedia.hr

Monica Vitti

Zavodljiva plavuša Monica Vitti postala je znana po svojim ulogama senzibilnih protagonistica u egzistencijalnim krizama i prožetima tjeskobom te je ubrzo stekla status zvijezde europskog umjetničkog filma. Bila je u intimnoj vezi sa slavnim redateljem Michelangelom Antonionijem koji je uvelike utjecao na njezinu karijeru dajući joj samo najbolje uloge.

Pier Angeli
Foto: www.profimedia.hr

Pier Angeli

Anna Maria Pierangeli, poznatija po umjetničkom imenu Pier Angeli, bila je talijanska filmska glumica, poznata po nastupu u nekoliko zapaženih filmova, ali također i po privatnom životu koji je uključivao kratkotrajnu ljubavnu vezu sa znamenitim hollywoodskim glumcem Jamesom Deanom. Pierangeli se rodila na Sardiniji, a karijeru je započela nakon što ju je poznati režiser Vittorio De Sica angažirao za svoj film "Domani è troppo tardi". Nedugo nakon toga su je zapazili agenti studija MGM i doveli u Hollywood. Osim sa Deanom, bila je uljubavnoj vezi i s Kirkom Douglasom.

Claudia Cardinale
Foto: www.profimedia.hr

Claudia Cardinale

Talijanska glumica neizmjerne ljepote i egzotičnog izgleda, Claudia Cardinale, rođena je u Tunisu no odrasla u Italiji. Karijeru je započela na natjecanju u ljepoti 1957., gdje je prva nagrada bila putovanje na filmski festival u Veneciji. Kasnije uzima sate glume u Rimu, a prve manje uloge dobiva već 1958. godine. U to vrijeme se u Italiji tražila filmska super zvijezda kao zamjena Sophiji Loren i Gini Lollobrigidi, koje su obje preselile u Hollywood. Postaje zvijezda u Italiji, ali i izvan nje početkom 1960-ih, prvenstveno zahvaljujući ulogama u filmovima "8½ " i "Bilo jednom na Divljem zapadu".

Ima li im ravnih?

Naljepše Talijanke svih vremena: Mediteranske ljepotice bez premca

U povijesti kinematografije crvenim su tepisima Hollywooda šetale mnoge lijepe žene, no malo koja se može mjeriti sa slavom i seksepilnošću Sophije Loren ili pak Monice Bellucci. Talijanke su posebno prirasle srcu gledatelja diljem svijeta, pa nije ni čudo da su godinama smatrane nekim od najljepših glumica u povijesti. Izdvojile smo njih deset koje nas očaravaju svojim stilom, zavodljivošću i stasom svaki puta kada ih ugledamo na TV-u.

zena.hr • Foto www.profimedia.hr
20.4.2021.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.